Reklama

Reklama

VOD (1)

Po šesti měsících na sólové misi najde osamělý astronaut (Adam Sandler) na palubě záhadného tvora a s jeho pomocí zachrání svoje manželství. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (243)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobný problém tohoto filmu je ten, že se nejedná o typické sci-fi, jako spíš o existenciální drama, což jednoznačně není pro každého. A to, že v něm hraje Adam Sandler, který je mimochodem výbornej, tomu úplně nepomáhá. Průměrný divák totiž uvidí jeho jméno a bude očekávat zábavu a ne emotivní kolotoč člověka, který ve vesmíru bojuje sám se sebou. Trošku to tu působí, jako takový příběh Terence Malicka z vesmíru. Mně se ale tenhle film moc líbil. Má hloubku, zajímavé vizuální momenty a hlavně finále, které je naprosto fantastické. Až mi mimozemšťana Hanuše, kterého fantasticky namluvil Paul Dano, bylo dost líto. Nicméně fantastické je i to, že Netflix zfilmoval příběh českého autora. Sice s příběhem získal více ocenění za oceánem, než u nás, ale obdiv si to zaslouží. Pravda, že pár momentů působí pro Čecha trošku úsměvně (pár dobrých narážek na českou historii nebo český vesmírný program), ale když se přes to překlenete, tak musíte cítit hrdost. Tohle vidí celý svět a Adam Sandler tu nosí oblek, na kterém je našitá česká vlajka. Kolik takových filmů to má? ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Průměrný hodnocení je někdy známkou průměrnosti filmu, často ale i známkou průměrnosti diváka. Kosmonaut z Čech je těžká pocitová odysea ztrátou, odcizením, samotou a strachem. Nalaďte se na existenciální psychologickej teror plnej poetiky a metafor, protože když budete čekat epickou sci-fi, akorát vás to nasere! Ale pokud se proderete skrz, možná vás čeká vstup do novýho začátku. ()

Reklama

Borrtex 

všechny recenze uživatele

S jistou subjektivní perspektivou dokážu asi pochopit, že knižní předloha sama o sobě musela působit velmi zajimavě, psychologicky i mysteriózně, a že veškeré dialogy a aspekty samoty spolu s podstatou a řešením osobních problémů včetně představy a smyslu pavouka, mohly působit v čtené podobě více kreativně a přirozeně. Zfilmování mi přpadalo jakoby neúplné, atmosféra nebyla dostatečně vstřebatelná, chyběla tomu hloubka a celé to působilo spíše podivným dojmem. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Jak mě kniha bavila v první polovině a ve druhé už moc ne, tak u filmu to mám přesně naopak. V začátku mi scházelo to propojení s českým prostředím a historií. Chápu, že do amerického filmu bych toho chtěl moc, ale bylo to to kouzlo, které se mi v knize líbilo. Ve filmu je rozjezd hodně pomalý a dalo by se i říct, že nezajímavý. Celkem tak i chápu ty davy, které film po čtvrt hodině vypnuly. Zbytek je ale odměněn silným příběhem o lásce a sobeckosti. Na konci filmu jsem byl dojatý a po něm jsem si říkal, jak se scifi s obřím pavoukem povedlo člověka vrátit do reality. Přitom mám na filmech paradoxně radši, když mě od té reality odtáhnou. ()

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Moc nechápu celkově nízké hodnocení právě u tohoto filmu. Je skvěle zahraný i natočený, vtáhnul mě a nepustil. Nebudu rozebírat zápletku, která samozřejmě v jádru není nikterak složitá - ale to ty nejlepší příběhy nikdy nejsou. Jde o to, že tento film má tu příběhovou linii skvěle postavenou a vše stojí na Adamu Sandlerovi, který opět dokázal, že je herec mnoha talentů. Skvěle zachycená samota, pochyby i smysl existence. Nejvíc mě na tom ale baví, že to není takové to artové honění si trika, nebo to tak aspoň nepůsobí - přes spoustu zajímavých prvků to celé vyznívá civilně, dokonce s pokorou k pointě přibéhu. Za mě jeden z nejhezčích filmů “z vesmíru” a těším se, až se na něj podívám znovu. 90 %, protože do role Petra obsadili snad jediného člověka, který to prostě neuměl pořádně zahrát… ()

Galerie (139)

Zajímavosti (14)

  • Na zdi v jídelní části vesmírné stanice visí fotografie prvního českého kosmonauta Vladimíra Remka. (NiWi)
  • Věž, která se mihne před tiskovou konferencí s Jakubem (Sandler) a pár scén z výcvikového střediska jsou točené v bývalé Ústřední telekomunikační budově (ÚTB) na Žižkově, která je již zbouraná. (formelin)
  • Všechny postavy si i v anglickém znění ponechají česká jména. Adam Sandler jako Jakub Procházka, jeho žena (Carey Mulligan) se stejně jako v knize jmenuje Lenka a Paul Dano namluvil starodávné stvoření pojmenované astronautem jako Hanuš. (Jamal)

Související novinky

Kosmonaut z Čech nabírá další hvězd

Kosmonaut z Čech nabírá další hvězd

16.04.2021

Filmová adaptace knihy Spaceman of Bohemia českého autora Jaroslava Kalfara přibrala další hvězdu. Poté, co se projektu ujal Adam Sandler spolu s režisérem Černobylu Johanem Renckem, se nyní k… (více)

Adam Sandler v adaptaci české knihy

Adam Sandler v adaptaci české knihy

27.10.2020

Před časem jsme informovali, že kniha českého spisovatele Jaroslava Kalfaře žijícího v USA The Spaceman of Bohemia alias Kosmonaut z Čech se dočká filmového zpracování od streamovací služby Netflix.… (více)

Reklama

Reklama