Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Amsterodamu se blíží turistická sezóna a zdejší občané jsou vyděšeni sérií vražd. Pátrání po děsivém vrahovi se ujímá inspektor Eric Visser, ale jeho práce nebude jednoduchá. Obětí přibývá, náhodná svědkyně mluví o vraždící obludě, poblíž typických amsterodamských vodních kanálů je čím dál tím více nebezpečno a starosta chce výsledky. Film, který byl v našich kinech uveden v listopadu 1990, nám mj. předvede i většinu turistických atrakcí nizozemské metropole. (Anthony)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (67)

Zazie 

všechny recenze uživatele

Ano, přiznávám, je to velmi silná protekce. Jedna hvězdička navíc za Amsterdam, kvůli kterému jsem se na to vlastně začala dívat. Další hvězdička navíc jako omluva Holanďanům za to, že jsem od nich nečekala, že dokážou natočit film, který má hlavu a patu, logiku, zápletku, napětí, gradaci, věrohodné postavy. Výtka tvůrcům za to, že v několika záběrech vydávají Utrecht za Amsterdam. A potom otřesný dabing: to je takový problém zjistit si, jak se vyslovuje "gracht"? ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Hororově laděná kriminálka z dřívější nizozemské produkce působí i v novém tisíciletí docela netradičním dojmem. Obří zásluhu na tom má ono prostředí amsterdamských grachtů, ve kterých začne řádit tajemný zabiják, na něhož je i policie krátká. Fantom Amsterdamu je hlavně drsným thrillerem, ale nabídne i trochu humoru (ten obzvlášť v podobě dvou malých sourozenců) a nesmí chybět ani slavná honička na člunech skrz město. Zápletka nestačí nudit, pořád se totiž něco děje, hlavní detektiv je sympaťák a vraždí se tu poměrně často a efektně (viz proříznutí pipiny nožem skrz nafukovadlo). ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tuhle kriminálku jsem viděla kdysi dávno a pamatovala jsem si z ní dvě věci, že jsem se u toho jako mládě strašně bála a honičku na motorových člunech po amsterodamských grachtech.. Dnes jsem si tedy dala opáčko a stálo to za to, po hororovém začátku se z toho vyklube skvělá kriminálka, temný zabiják řádí jako utržený ze řetězu a vyšetřovatelé mají plné ruce práce.. Hlavní postava v podání Huuba Stapela mi byla sympatická a divák celkem přirozeně fandí straně zákona, aby toho psychopata dopadli.. ()

matestlust 

všechny recenze uživatele

Teda, celkem čumím na tu, vesměs pozitivní, kritiku zde...Já jsem byl teda dost zklamanej. Fantom Amsterdamu má vcelku slušný potenciál, možná o to větší bylo zklamání, že jej tvůrci nevyužili ani ze třetiny. Béčková směska kriminálky a thrilleru, která se snaží sázet na jakési tajemno a celkové neznámo, které představuje onen ,,fantom ". Výsledné rozuzlení je trapné a celé čekání na odhalení vraha přijde opravdu vniveč. Na druhou stranu, je zde pár slušných scén ( honička ve člunech po amsterdamských kanálech, úvodní scéna, kdy se loď plná turistů střetne s mrtvolou prostitutky ( sorry za spam ), ale jinak na mě film vůbec nedýchá tou osmdesátkovou atmosférou, jakou má plno jiných filmu ( leč se zde jedná o evropský film, kterých není z té doby v tomto žánru zase tak ,,mnoho" - to vlastně není žádný argument ). Myslím si, že 2* jsou adekvátní. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tento snímek je spíše než čistokrevným hororem, ponurou kriminálkou s velice dobře propracovanou atmosférou. Divák si tak může nejenom užívat krásy holandské metropole, ale zároveň i u toho postupně rozplétat jednotlivé indicie, kterého dovedou až k záhadnému vrahovi. Nebude to však nic jednoduchého, věřte mi! Tvůrci si zde totiž pro nás připravili několik slepých uliček, do kterých se chytne nejeden z nás. Již samotný začátek nám nabídce velice zajímavý rozjezd, který udal velmi vysoké tempo až dokonce příběhu. Občas se zde sice vyskytly slabší pasáže, ale ty se dají hodit za hlavu, protože film jako celek funguje téměř dokonale. Vrahova identita nám zůstane utajena až do samotného konce, což beru jako obrovské plus. I proto se diváci musejí spokojit pouze s pohledem kamery, které zabírají přesně to co vidí sám zabiják. Režisér si dával dobrý pozor, aby nám neukázal ani kousek ze svého nejcennějšího pokladu. Tedy aby nic důležitého nevyzradil příliš brzy. Hlavně i díky tomu jsme si mohli vychutnat opravdu zajímavé mord scény, které rozhodně nebyly vůbec stereotypní a nudné. Ba spíše naopak. Taková scéna s gumovým člunem mi navždy utkví v paměti. Stejně jako honička ve člunech. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Při zátahu policie na údajného "hlavního podezřelého" prchá pryč z hotelu na motocyklu Yamaha XT500. (Max_FX)
  • Drtivá většina filmu vůbec nebyla kvůli provozu turistických atrakcí natáčena v Amsterdamu, nýbrž v Haagu. (Robbi)

Reklama

Reklama