Reklama

Reklama

Sirotek: První oběť

  • USA Orphan: First Kill (více)
Trailer 1

Příběh zlovolné dívky Esther z hororu Sirotek dostává novou kapitolu. Vyšinutá žena Leena Klammer je pro dobro světa zavřená v ústavu pro duševně choré kdesi v Estonsku. Vysoce inteligentní, promiskuitní Leena je zlo v lidské podobě, trpí řadou psychických poruch a ve svých třiceti letech vypadá jako dítě. Jednoho dne se jí brilantním způsobem povede z blázince utéct a rozhodne se naplnit svůj neméně perfektní plán. Vydává se do Ameriky, kde se vydává za ztracené dítě Esther ze zámožné rodiny. To se jí podaří, ale její zmanipulovaný a vysoce spokojený život obyčejného děvčete se nečekaně zvrtne. Esther je následně vhozena do nervy drásajícího souboje se svou novou matkou, která je připravená udělat cokoliv a svou rodinu před vražedným dítětem ochránit. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (204)

ARI50 

všechny recenze uživatele

Obrovské zklamání, po tolika letech nadšení že je pokračování ale zakryt roky na tváři nejdou. Příběh byl hodně zvláštní a celkem tvůrci moc nevěděli jak si sním poradit, je to škoda, takže nedoporučuji pokračovat nebo se snažit vymyslet něco nového. Krvavé akce nebo spíš vraždění bylo výborné ale mírně přehnané až nepovedené. I přesto všechno si film zaslouží plus za snahu nebylo to lehké. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

první Orphan se mi svého času hodně líbil. Měl výbornou pointu a skvělou Isabelle Fuhrman, která ve svých dvanácti letech - spoiler - zvládla výborně zahrát dospělou ženu hrající si na dítě. Teď tu máme dospělou Isabelle Fuhrman, o které víme že je dospělá a vidíme proč si začala hrát na dítě. Problémem je, že to nefunguje až tak dobře, protože prostě Isabelle už je velká holka a věřit jí "dvanáctku" je mnohem složitější než jí ve dvanácti věřit třicítku. Rozjezd je navíc dost vlažný a Estheřin únik z léčebny až moc jednoduchý. Naštěstí pak kolem poloviny přijde zvrat, který není úplně špatný a paradoxně donutí diváka fandit spíš Esther. Závěr plný digiplamenů už je pak zase spíš vlažný a na výš než plus mínus průměr to nestačí. Nejsem si navíc úplně jistý protože si jedničku moc nepamatuji, ale přišlo mi, že tenhle prequel jí v určitých věcech protiřečí (minimálně co se týká historie "Esther")...60% ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Prestoze krev je na zdech, podlaze a vsude mozne, to opakovane z prvniho filmu je premeneno spise do psychologickeho thrilleru nez do slasherovskeho kousku, coz je dobre. Pro hororove fanousky muze byt toto pokracovani dokonce zlepsenim prvniho dilu, coz nebyva obvykle. Pokud nemate velka ocekavani, jde o zabavny thriller se spoustou drobnych radosti. Nesplnuje to logicke ocekavani, jak se ma chovat teenager, ale rodina je zabavne podivna. Julia Stiles hraje matriarchat. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Spoilery. Oceňujem zvrat v polovici filmu - potešilo ma, že sa nemusím pozerať 100 minút na recykláciu pôvodného námetu z 2009. Tento posúva postavu Esther (S čudesne staro-mladou Fuhrman) do ďalšej roviny, nachádza jej rovnocenného súpera. Negatívom potom bude, že dvojica antagonistov nie je žiadnym spôsobom psychologicky uveriteľná, vďaka čomu sa celá zápletka stáva absolútne nepravdepodobným konštruktom. Podobnými sa vyznačuje napríklad aj Haneke, akurát u neho je to dômyselná autorská výpoveď, nie žánrový výplach. Koniec koncov je to v podstate blbosť, korunovaná prazvláštnym (a nefunkčným) nápadom, točiť pokračovanie filmu s o 13 rokov staršou, dnes už očividne dospelou herečkou, ako prequel. Stiles, Sutherland aj Fuhrman sa pritom snažia ako vládzu - škoda že je to nezmysel v prvom rade na papieri. Ako jednohubka však ok, neurazilo ma to. 2,5* ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem je ta zápletka totálně praštěná, ale co očekávat od filmu, který se odehrává před prvním Orphan a hlavní dvacetipětiletou herečku staví opět do pozice dvanáctiletého dítěte. Všichni sice budou vyzdvihovat výkon Isabelle Fuhrman, za mě si ale První mord pro sebe totálně ukradla Julia Stiles. Hlava rodiny, co má koule. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (9)

  • Z neznámých důvodů se na filmu nijak nepodílelo studio Warner Bros., které stálo za prvním dílem. O distribuci tohoto prequelu se nakonec postaral Paramount. (fiLLthe3DD)
  • Začátek filmu se odehrává v Estonsku v psychiatrickém ústavu v roce 2007, pak krátce v Rusku a zbytek v nejmenované vesnici v Connecticutu na východě USA. (noelcoward73)

Související novinky

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Reklama

Reklama