Reklama

Reklama

Což takhle dát si špenát

  • angličtina How About a Plate of Spinach? (více)
Z natáčení
Československo, 1977, 86 min

Scénář:

Miloš Macourek

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Vladimír Menšík, Jiří Sovák, Iva Janžurová, Michal Kocourek, Ondřej Hach, František Filipovský, Ivana Maříková, Petr Přívozník, Stella Zázvorková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Hrdiny bláznivé komedie plné krkolomných absurdních zápletek, záměn, zmatků a rozuzlení jsou meloucháři Jarda Zemánek a Franta Liška, kterým nic není svaté. Sotva se dostanou z vězení, kde se ocitli kvůli nepodařené krádeži lihu, už jedou v další levotě. Oba výtečníky si totiž najme majitel kosmetického salónu Netušil, spolčený s docentem Mlejnkem z výzkumného ústavu, kde právě vynalezli přístroj k regeneraci starých dojnic. Netušil chce získat přesnou kopii přístroje, která má bohatým paničkám vracet ztracené mládí. Má to ale háček. Kdo chce léčebnou kúru podstoupit, nesmí v kritické době jíst špenát, který účinky přístroje znásobuje… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Z natáčení

Recenze (357)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Komedie, která mě neoslovuje dnes stejně jako před lety. Popravdě - při jejím sledování pokaždé cítím lehkou averzi, která nemá pranic společného se špenátem jako takovým, neboť proti proslavené krmi Pepka námořníka nemám žádné námitky. Nicméně navzdory bezesporu avantgardnímu scénáři nemám kladný vztah k maličko amatérskému režijnímu zpracování příběhu - jeho veselí působí nuceně a jeho protagonisté jsou tím pádem za trochu trapné tajtrlíky. Krom toho - zakončení nepokládám za příliš šťastné: Vůbec nejde o oba ústřední hrdiny, ale o to nevinné dítě, navždycky připravené cca o dvacet let života. P.S.: Jak to, že transformace dobytčete trvala několik málo vteřin, zatímco k proměně člověka bylo třeba mnoha hodin ? ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Jarda Zemánek (Vladimír Menšík) a Franta Liška (Jiří Sovák) se hned po propuštění z vězení, kam se dostanou za nepodařenou krádež lihu, řítí do dalšího průšvihu. Najme si je docent Mlejnek z výzkumného ústavu, který s majitelem kosmetického salónu chtějí ukrást přístroj na omlazování dojnic, který se ve výzkumném ústavu vyvíjí, a použít jej pro účely kosmetiky. Přístroj má ale jednu drobnou vadu - po jeho aplikaci nesmí objekt pozřít špenát, jinak jsou účinky záření mnohonásobně znásobeny... Další z klenotů zlaté éry československého sci-fi filmu, a opět za ním stojí duo Miloš Macourek a Václav Vorlíček. Velmi originální scénář a téměř stoprocentní herecké obsazení tehdejší éry (Menšík, Sovák, Filipovský, Zázvorková, Somr, Nárožný, Sloup) kazí snad jen několik málo až příliš předvídatelných scén (rvačka v hotelu Imperial při honbě za přerostlým miminem a obnaženou Ivou Janžurovou...). Ale to mi rozhodně nezabrání se na film podívat kdykoliv se naskytne příležitost... ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Továrna na sci-fi absolutno Václava Vorlíčka vyprodukovala v jedno období řadu nesmrtelných "pecek", a Špenát je nepochybně jednou z nich. Přesto mi přijde, že jeho ranější komediální tvorba má přece jen silnější náboj a víc energie. Pane vy jste vdova, Saxana. Dr. Mráček nebo Jessie, to je dokonalost sama. Ten Špenát už je drobátko vyčpělý recyklát úspěšného vzorce na zábavu, nicméně pořád zatraceně dobrý! 80% P.S. Fascinuje mne, že v roce 1977 je v Čechách zlodějina považovaná za běžný denní chléb už i ve science-fiction! ()

esopesokeso 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších komančovských filmov. V tej dobe ešte asi nevedeli, že obsah železa v špenáte "bol pomýlený" o jednu desatinnú čiarku. Mnoho detí, vrátane mňa, sa mohlo z toho pogrcať. Fuj, doteraz mi znie v ušiach babkina hystéria za to, že som potajomky hádzal špenát za kuchynskú lavicu. Ešteže som mal vtedy vedľa seba bratranca, čo obkukal odo mňa moje zlepšováky, tak som to mal aspoň na koho zvaliť.. Pesnička od Schelingra je výnimočná, škoda, že jeho posledná. Po tom, čo nahral v Bratislave soundtrack sa opil a skočil zo Starého mostu, kde jeho dalšie piesne pohltil Dunaj.. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Další bláznivá komedie V.Vorlíčka o jednom přístroji ,který omlazuje ,ale nesmí se jíst u toho špenát ,nebo to dopadne špatně. Hlavní role J.Sovák a V.Menšík což je zárukou kvality a dobré zábavy. Scény kdy oni dva omládnou a jsou z nich malý kluci je nazapomenutelný. P.Nárožný v roli kuchaře taky super. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (27)

  • Dosť veľké problémy boli so scenárom. Cesta od prvej synopsie k finálnemu technickému scenáru trvala v tomto prípade celý rok. Scenár sa menil aj na základe požiadaviek koprodukčného partnera a po zrušení spolupráca bol zase upravovaný späť. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama