Reklama

Reklama

Farma zvířat

  • Velká Británie Animal Farm (více)
Velká Británie / USA, 1954, 72 min

Předloha:

George Orwell (kniha)

Scénář:

Laurence Heath

Obsahy(1)

Farma Manor žije pod krutou nadvládou despotického farmára Jonesa. Jones necháva vyhladovať všetky zvieratá na farme. A tak zvieratá pripravia revolúciu a úspešne zvrhnú Jonesa. Je ustanovený nový režim, ktorý sa zo začiatku zdá byť skvelý, ale dobré časy netrvajú dlho. Prasa Napoleon za pomoci psov, ktorých sám potajme vycvičilo, prevzalo moc. Napoleon používa rôzne metódy demagógie a zvieratá si stále viac a viac podmaňuje. Nakoniec bez toho, aby si to uvedomili, sa majú horšie ako za vlády farmára Jonesa. Film je adaptáciou knihy Georga Orwella, ktorá je paródiou na komunizmus. (ethos)

(více)

Recenze (278)

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* z nostalgie jsem si pustil tuto adaptaci jednoho z nejznámějších děl Georgea Orwella. Zub času se dost podepsal na animaci i zpracování příběhu, které je samozřejmě poplatné své době, ale stále je to důstojná alegorii i současného politického systému, ať se to týká kapitalismu či socialismu a vždycky jsou Ti nahoře víc rovnější než ostatní, kteří se chovají jako stádo a tak se s nimi i zachází. Myšlenka je dobrá a za ní by si možná vyšší známku zasloužila, i za to, že dokáže širokému publiku vše srozumitelně podat. Ale se současnými zkušenostmi, vnímáním a uměleckým cítěním jsem si to už tolik neužil a tři hvězdičky mi přijde adekvátnější známka, Rozhodně stojí za pozornost, ale raději bych doporučil knihu, či audioknihu. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 3 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Payushka 

všechny recenze uživatele

Tuhle knihu od Orwella radim k tem nejlepsim, co kdy literarni svet spatril. Proto, at uz je to animak sebezdarilejsi, nesnesu predelavku klicovych momentu teto pseudo-bajky (podle me to je novela, bajka nema 100 stranek). Za prve se vytratila celkem dulezita postava kobyli burzoustky, ktere se v knizce podari uprchnout. Stejne tak pan Jones nebyl zadny mstivy parchant, mlyn byl strzen vichrici. A o konci ani nemluve. Happy end? U Orwella? Odkdy? ()

Reklama

Nancy 

všechny recenze uživatele

Když jsem tohle viděla poprvé, bylo mi asi 8 let, takže jsem nemohla pochopit, co má ten film říkat a mimo jiné jsem skoro každé zvířátko obrečela (zato prasata jsem ze srdce nenáviděla). Dnes už se na ten film dívám trochu jinak. Je to opravdu vyjímečný snímek, který vyniká prostě vším a Orwellovi se to opravdu povedlo. V dnešní době je to možná trochu zastaralé, ale stále aktuální a možná i trochu varující či poučující. Kdysi jsem si myslela, že animované filmy jsou zaručeně pro děti, ale teď už je mi jasné, že to tak není a vůbec nezáleží na zpracování, ale hlavně na ději. ()

Elementál 

všechny recenze uživatele

Mírné zklamání oproti knižní předloze. Koneckonců Farma zvířat jako film možná vznikla na objednávku CIA jako propagační zbraň ve studené válce (zdroj: Filmové listy k Projektu 100/09) a tak také působí: prvoplánově a nedotaženě. Navíc fakt, že Britové se v padesátých letech v animaci teprve rozkoukávali a uchýlili se tedy ke klasické disneyovské animaci film trochu sráží. Nicméně Orwellův duch a jeho zaryté antikomunistické cítění lze i přesto znatelně cítit - nenávist k prasatům je ryzí, soucítění se zvířátky taktéž veliké. Nu zkrátka - celkem rozporuplná záležitost. Lepší 3*. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Súhlasím s interpretáciou Radka99. Na príklade zanimovanej poučnej rozprávky ide o všeobecne ukázaný obraz moci, vyšvihnúcej sa nahor na vlne všeobecnej nespokojnosti. Pod heslami všeobecnej rovnosti, slobody a bratstva. No na rozdiel od neho z filmu o tom ako sa Farma zvierat vytvárala, to po rokoch rozhodne nezužujem len na Rusko a jeho satelitné totalitné režimy, zaštiťujúce sa Marxom. Rovnako to platí pre štáty, kde si roky rokúce mocenské páky udržuje istá skupina striedajúcich sa politických elít, ktorá plní priania bankársko- priemyselno -obchodných kruhov. Rovnaké heslá o rovnosti, rovnaké výnimky. Koniec filmu správne, i keď zjednodušene, ukazuje na potrebu ďalšej revolúcie, na minimum eliminujúcej uzurpovanie moci. Pozn.: Anarcho syndikalistické riadenie fabrík a družstiev (napr. v Argentíne) ukazuje, že sa osvedčilo povinné spolu rozhodovanie všetkých a striedanie mocenského riadenia po dvoch - troch mesiacoch. Ideály vylepšiť systém počas obdobia totiž ešte ostávajú, do kože sa nestačí zaryť túžba po moci a vlezdoriťovstvo. Smutnou stránkou filmu je, že symbolom podrazáckeho ľudí sa stali zvieratá. Ich prirodzenosť je iná. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (11)

  • Farmu zvířat vytvářel sedmdesátičlenný tým v letech 1951-54. (hippyman)
  • Mnoho profesí animovaného filmu ve Velké Británii vzniklo poprvé teprve při výrobě tohoto filmu. (hippyman)
  • Animovaná verze Orwellova románu z dílny J. Halase a J. Batchelorové se stala prvním celovečerním britským animovaným filmem. (hippyman)

Související novinky

Andy Serkis zamíří na Farmu zvířat

Andy Serkis zamíří na Farmu zvířat

22.04.2022

Herec, režisér a producent Andy Serkis (Batman, Válka o planetu opic) po komiksovém blockbusteru Venom 2: Carnage přichází zřejmě našel svůj následující režijní projekt a nemá jít o nic jiného než… (více)

100: Bitva u pokladen

100: Bitva u pokladen

03.01.2009

Asociace českých filmových klubů vás už tradičně zve na filmovou přehlídku Projekt 100. Letos startuje 15. ledna, potrvá do 31. května a diváci budou moci na velkých plátnech shlédnout několik… (více)

Reklama

Reklama