Reklama

Reklama

„Pane, vy jste vdova!“

  • angličtina You Are a Widow, Sir
TV spot
Československo, 1970, 97 min

Kamera:

Václav Hanuš

Hrají:

Iva Janžurová, Olga Schoberová, Eduard Cupák, Jiří Sovák, František Filipovský, Čestmír Řanda st., Jan Libíček, Otto Šimánek, Luděk Kopřiva, Vladimír Menšík (více)
(další profese)

VOD (1)

Panovník sousedního státu přijíždí na státní návštěvu. Incident, který má za následek vážné poranění vzácného hosta, přiměje druhého krále zrušit neschopnou armádu. Generálové se ovšem okamžitě spiknou a chystají se vladaře odstranit... Bláznivá česká komedie (TV Prima)

Videa (1)

TV spot

Recenze (428)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně vtipný film, i přes všechny morbidnosti, které se v něm objeví. Vynikající zápletka, kde musíte dávat dobrý pozor, kdo je kdo a kdo je telecí :-) Plejáda skvělých českých herců, kteří si vyloženě ve svých rolích libují. Vynikající Libíček, Janžurová, Růžičková, kteří se zde opravdu mohli vyřádit a ukázat, jak jim komedie padne. Zajímavost: když se postava Vladimíra Menšíka představuje, říká popravdě, že je z Ivančic. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Iva Janžurová je český herecký fenomén a v tomto filmu ukázala své jasné herecké kvality naplno. Zahrát muže, který se ocitl v ženském těle, je vskutku nevídaná role, kterou mohou vymyslet jen páni Vorlíček a Macourek. Vrchol absurdnosti situací a jedinečného humoru v doprovodu nejlepších českých herců. Prostě komediální sci-fi, originalita každým coulem. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Václav Vorlíček sa u mňa spája s filmami Kdo chce zabít Jesie?, Dívka na koštěti a predovšetkým Pane, vy jste vdova, na ktorej sa dobre zabávam už 40 rokov. Jeho o triedu slabšie filmy o agentovi W4C, špenáte a vodníkoch ma už príliš neoslovili a filmy dokumentujúce úpadok jeho tvorivej invencie som už pre istotu ani nepozeral. Tento film spája moje dve záľuby (humor a sci-fi), s chuťou si v ňom zahrali výborní herci a na rozdiel od väčšiny českých komédií nestojí a nepadá na hláškach. Pri dnešnej projekcii som si už iba všimol, že pekelným strojom v Olinkinej topánke bol minibudík, ktorý som si pred mnohými rokmi doviezol z Kijeva. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Scenáristická šílenost, která je i po těch letech stále docela zábavná, byť třeba Čtyři vraždy stačí, drahoušku ze stejného roku je podle mě neskonale vtipnější. Má to prostě dokonalé obsazení a herecké výkony (a Olga Schoberová je bohyně), a vzhledem k tomu, že už je většina tvůrců po smrti, to má i značnou nostalgii. Btw. v dětství mi ten film ale přišel dost strašidelný a šokovalo mě, s jakým klidem tam všechny postavy přijímají tak příšerné věci, jako je useklá ruka nebo hlava, o smrti ani nemluvě (což je tam i tematizováno ve scéně, v níž se astrolog nechá s ledovým klidem popravit, a poskoci, kteří ho drží, jsou tímto klidem udiveni), a vlastně mě to zaráží dodnes a nepřijde mi to moc k smíchu, protože svět, v němž by šlo tvořit dvojníky lidí z telecího a transplantovat jim mozky z mrtvol, zní jako noční můra, a nelze si u toho nevzpomenout na Frankensteina a jeho umělého člověka. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

A safra, to musel bejt silnej matroš, na kterým tvůrci ujížděli při psaní scénáře. To byla nějaká Lehká Srandovní Droga nebo Esence Vtipné Kaše. Janžurová zúročila svůj komediální vklad a její triple byl parádní, na Olinku se moc pěkně kouká, i když s tím jejím herectvím si nejsem tak úplně jist. Klobouk dolů před vycizelovaným scénářem a faktem, že filmaři museli z vietnamské tržnice objednat neskutečné množství cetek = rekvizit (prsty, ruce, hadičky, nohy atd. atd.). Jediné, co nechci slyšet při předehře od ženy je: "Zavři oči, brouku!" :-) ()

Galerie (10)

Zajímavosti (46)

  • Záběr s useknutou rukou krále Oskara XV. (František Filipovský) natočil režisér Václav Vorlíček dodatečně na vypůjčenou kameru. Nebyl si totiž jist, zda diváci v jiných koutech světa unesou vtip, v němž z useknuté ruky vytéká modrá krev. Obavy se naštěstí nepotvrdily a film zaznamenal úspěch i v zahraničí. (J R C Pecuchet)
  • Modrá krv, ktorá vyteká z odseknutej ruky kráľa Oskara XV. (František Filipovský), bola obyčajná modrá tekutina, ktorú pumpovali zamaskovanou hadičkou. (Raccoon.city)
  • V titulcích není uvedena Helena Růžičková (Fanny Stubová). Tvůrci na ni prý zapomněli, což se herečky zprvu dotklo. "Ale pak na mě vždycky cikáni na ulici volali ,zavři očka, brouku!' a dělali ten známý pohyb pod krkem, jako že někoho podřezávám, a mně bylo jasné, že s tím filmem jsem nadobro spojená," uvedla Růžičková. (carott)

Reklama

Reklama