Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Jsem čaroděj Mrakomor, pan všeho nečasu!"
Bylo, nebylo jedno království, kde král měl syna a tři dcery. Princezny byly na vdávání, ale ženich žádný. Až jednou princ Velen během jediné noci, kdy mu starý král svěří péči o království, provdá své tři sestry kouzelným ženichům – Měsíčníkovi, Slunečníkovi a Větrníkovi. A sám se zamiluje do jejich sestry, krásné Večernice. Král ale nemá pro princův čin pochopení, a tak se Velen vydává do světa, aby našel své sestry i krásnou Večernici. V cestě mu ale stojí krutý vládce všeho nečasu, čaroděj Mrakomor, který chce Večernici jen pro sebe... (Bohemia MP)

(více)

Recenze (462)

Mikah 

všechny recenze uživatele

Co byste udělali, kdyby k vám v noci oknem přišel úplně cizí člověk a chtěl vaši sestru za manželku? Jistě byste ho dovedli do její ložnice a řekli mu, aby si ji bezvědomou odnesl neznámo kam. Už vidím, jak poddaný (šenkýř) okrade pána a bude ho týrat. Taky mi nikdy nedávalo smysl, proč prince na cestě pronásledovali ti tři entitled bratři nebo proč měl zakázáno se ohlédnout. Tento film ode mě dostal šanci mnohokrát, protože je tak zbožňovaný, ale nikdy mě nebavil, byť se najde něco, co se mi na něm líbí, např. celková atmosféra, Mrakomor nebo sem tam humor. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nemôžem si pomôcť, ale Princa a Večernicu považujem po všetkých stránkach za nevydarenú rozprávku. Tak nevydarenú, že sa mi ani nechce rozpisovať o omyle pri obsadzovaní hlavnej postavy, množstve hluchých scén (chodenie, lezenie, jazdenie), trápnych dekoráciách, nenápaditých kostýmoch, nezáživných dialógoch, ani o tom, prečo časť komentátorov vyzdvihuje krásu Libuše Šafránkovej ako hlavný klad tohto filmu. Má odo mňa dve hviezdičky a pripadám si celkom štedrý. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých 10 nejoblíbenějších pohádek z dětství. Pro Libušku Šafránkovou jsem měl svého času velkou slabost a stejně jako v Popelce jsem se do ní coby náctiletý „platonicky zamiloval“. Kromě si mě však tento kousek získal především svou poněkud ponuřejší atmosférou (než je na pohádky zvykem) a dobrodružným nádechem během putování prince Velena vstříc všem těm trampotám, které si na něj přichystali jeho švagrové. No a Radek Brzobohatý – tak ten byl bezkonkurenční… ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní, ale tahle pohádka mě v dětství úplně minula. A teď už si k ní asi nemůžu vypěstovat patřičný vztah. Nemůžu si pomoct, připadá mi hrozně vulgární. Večernice by se pořád jen líbala, princezny se pořád děsně tlemí a princovi švagrové jsou chodícími kýči. Ovšem zase musím přiznat, že Mrakomor je stylový, princ rozhodně není idealizovaný a Menšík s Filopovským jsou zkrátka Menšík s Filipovským. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Princ a večernica je podľa mňa druhá najlepšia česká rozprávka. Je snáď ešte atmosférickejšia, ako Tri oriešky, ale samozrejme iným, zo začiatku mystickejším a ku koncu temnejším spôsobom. Prečo si súčasní režiséri nepozerajú tieto rozprávky stále dokola a nerozoberajú, ako sa mohlo tvorcom v 70tych rokoch vytvoriť atmosféru, vďaka ktorej môžme ich diela nazývať klasickým? Brzobohatého Mrakomor by sa mohol stretnuť v súboji s Alanom Rickmanom o post jedného z najlepších filmových záporákov. Angličan by mal síce strelnú zbraň, ale Radek by určite použil nejaké vychytralé kúzlo. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (18)

  • Při souboji se třemi loupežníky ve skalách má při souboji s princem Velenem (Juraj Ďurdiak) jeden z nich v ruce nůž. V záběru je poznat, že je to jiný nůž (pravděpodobně atrapa nože), než ten, kterým před chvílí krájel jídlo... (montywalsh)
  • Scéna, kdy princ (Juraj Ďurdiak) spadne se svými sestrami princeznami do rybníka, se natáčela jako poslední, a to z důvodu velmi drahých kostýmů, které se nesměly během natáčení poničit. Herečka Ivana Andrlová vzpomínala, že měli na nafilmování pouhý jeden pokus, neb na případné opakování scény neměli náhradní kostýmy. Naštěstí se scénu opravdu podařilo nafilmovat hned napoprvé. (Lynette)
  • Šunková bitka se natáčela několik dní, takže použitá šunka mezitím začala zelenat a nelibě páchnout. [Zdroj: kafe.cz] (Duoscop)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno