Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Jsem čaroděj Mrakomor, pan všeho nečasu!"
Bylo, nebylo jedno království, kde král měl syna a tři dcery. Princezny byly na vdávání, ale ženich žádný. Až jednou princ Velen během jediné noci, kdy mu starý král svěří péči o království, provdá své tři sestry kouzelným ženichům – Měsíčníkovi, Slunečníkovi a Větrníkovi. A sám se zamiluje do jejich sestry, krásné Večernice. Král ale nemá pro princův čin pochopení, a tak se Velen vydává do světa, aby našel své sestry i krásnou Večernici. V cestě mu ale stojí krutý vládce všeho nečasu, čaroděj Mrakomor, který chce Večernici jen pro sebe... (Bohemia MP)

(více)

Recenze (462)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Princ a večernica je podľa mňa druhá najlepšia česká rozprávka. Je snáď ešte atmosférickejšia, ako Tri oriešky, ale samozrejme iným, zo začiatku mystickejším a ku koncu temnejším spôsobom. Prečo si súčasní režiséri nepozerajú tieto rozprávky stále dokola a nerozoberajú, ako sa mohlo tvorcom v 70tych rokoch vytvoriť atmosféru, vďaka ktorej môžme ich diela nazývať klasickým? Brzobohatého Mrakomor by sa mohol stretnuť v súboji s Alanom Rickmanom o post jedného z najlepších filmových záporákov. Angličan by mal síce strelnú zbraň, ale Radek by určite použil nejaké vychytralé kúzlo. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické +3* Libuška Šafránková si po pěti letech od Tří oříšků povýšila rovnou na roli princezny a sluší jí to. Ale nějak v dětství mě moc nebavili strašidelné příběhy (a vlastně mi to zůstalo až do dnes, kdy horory mě nelákají vůbec) a v této pohádce je zlo opravdu silné a Brzobohatý zahrál černokněžníka teda precizně. Přesto si tuhle pohádku vážím aspoň na tři hvězdy. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Reklama

Trainspotter 

všechny recenze uživatele

Plusy: Menšík v roli autoritativního krále, Filipovský v roli ironického Kacafírka, Ďurdiak v roli sveřepého prince, Šafránková v roli Večernice (tady je nejvíc sexy, fakt), Bzobohatého nevyzpytatelný Mrakomor, který je the best záporák našich pohádek; pojetí jako road movie, zkoušky prince ohněm a mečem, kamera; celkově námět, chvílemi až snová atmosféra, dramatické obrazy s hodinami. Mínusy: snad jen to, že švagříčci stáli pořád princovi za prdelou, takže bez nich by se teď válel death ve škarpě. Suma: Pro mě nejlepší Vorlíčkova pohádka. ()

WoWoW 

všechny recenze uživatele

Pro mě jako malého kluka neexistovala oblíbenější pohádka než právě Princ a večernice. A krom téhle sentimentální vzpomínky je tu ještě něco. Dokonce se mi to vážně líbí ještě dnes. Je to padouch Mrakomor v podání Radoslava Brzobohatého. Toho fakt budu žrát snad do konce života. Je to jedna z těch pohádek, kvůli kterým mám rád vánoční televizní program. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Jedna z legendárních pohádek mého dětství. Ta kazeta byla hodněkrát přetočená. Nadčasová věc se skvělými herci, kterou si i dnes rád připomenu. Slunečník, Měsíčník, Větrník, čaroděj Mrakomor a samozřejmě krásná Večernice. Pobuda Lohniský, starý král Menšík a Kacafírek Filipovský. Havelkův chórus se svým mollovým zabarvením navozuje melancholickou náladu. Vše vrcholí šermířským finále na zřícenině hradu Krakovec. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (18)

  • Juraj Ďurdiak byl obsazen záměrně, protože tvůrci chtěli neokoukanou tvář. Naopak Libuše Šafránková byla jasná volba hned. (cariada)
  • Při souboji se třemi loupežníky ve skalách má při souboji s princem Velenem (Juraj Ďurdiak) jeden z nich v ruce nůž. V záběru je poznat, že je to jiný nůž (pravděpodobně atrapa nože), než ten, kterým před chvílí krájel jídlo... (montywalsh)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama