Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Jsem čaroděj Mrakomor, pan všeho nečasu!"
Bylo, nebylo jedno království, kde král měl syna a tři dcery. Princezny byly na vdávání, ale ženich žádný. Až jednou princ Velen během jediné noci, kdy mu starý král svěří péči o království, provdá své tři sestry kouzelným ženichům – Měsíčníkovi, Slunečníkovi a Větrníkovi. A sám se zamiluje do jejich sestry, krásné Večernice. Král ale nemá pro princův čin pochopení, a tak se Velen vydává do světa, aby našel své sestry i krásnou Večernici. V cestě mu ale stojí krutý vládce všeho nečasu, čaroděj Mrakomor, který chce Večernici jen pro sebe... (Bohemia MP)

(více)

Recenze (462)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Pohádka o princi - floutkovi Velenovi (Juraj Durdiak s hlasem Petra Svojtky), který musí podstoupit náročnou cestu, aby konečně dospěl. Je vytrhnut z dovádivého dětství, i když je na něj už přerostlý a je svými mocnými švagry Slunečníkem (Petr Svoboda), Měsíčníkem (Alexej Okuněv s hlasem Miroslava Moravce) a Větrníkem (Oldřich Táborský s hlasem Miroslava Masopusta) postrkován tak šikovně, aby si uvědomil, že nic není tak, jak na první pohled vypadá, aby se dokázal vzepřít neblahému osudu a aby si zasloužil za ženu jejich sestru Večernici (Libuše Šafránková). Protože do té doby to bylo nezodpovědné děcko, které neváhalo dát své sestry Helenku (Julie Juristová), Elenku (Zlata Adamovská) a Lenku (Ivana Andrlová) prvním, kdo si o ně řekl. Měl štěstí, že to byli kabrňáci, bez jejichž pomoci by hned zdechl. Obzvláště s takovým kabrňákem, jakým byl krutovládce Mrakomor (vynikající Radoslav Brzobohatý). Další zajímavé postavy: jediný rozumní lidé král (Vladimír Menšík) a jeho přestárlý šašek Kacafírek (František Filipovský), dále vypečený hostinský (Čestmír Řanda) a ještě vypečenější žebrák (Václav Lohniský). Pohádka o dospívání již dospělého prince, aby se z něj stal moudrý a spravedlivý vládce. A s velmi zajímavýmy kostýmy a příjemně humorným nadhledem. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Výpravná pohádka s vynikajícími herci (Menšík, Brzobohatý, Šafránková, Filipovský), ale pro mě nesympatickým hlavním "hrdinou". Princ všechno zpacká a pak jen napravuje svoje chyby, obtíže s tím spojené ale bez pomoci švagrů nezvládá. On bez nich nepozná ani svou lásku. Navíc je to jen zkouška a výchovná lekce. Zato záporák je jako z učebnice, tak zlého protivníka jen tak v žádné další pohádce nepotkáte :-) Tomu se prostě říká charisma = srovnejte Mrakomora a prince... Scény ze záchrany Večernice jsou natáčeny na hradě Krakovci u Rakovníka, královský zámek jsou Ploskovice, ale zahrada Hrádek u Nechanic. ()

Reklama

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Skvělá pohádka, ošklivému princi navzdory. Její hororové výchovné prvky mne jako malou děsily a jako velkou zase děsně baví... Vězte, milé děti, že ne každý oslizlý stařík je kouzelný, a že leckdy z čiré zášti mlaďochovi rád pomůže do hrobu. A když vám vaše životní láska říká, abyste jejího bývalého nechali hnít přikovaného ve sklepení, tak ji sakra poslechněte! No, a navíc ten charismatický Mrakomor Radoslava Brzobohatého... Ach... Myslím, že právě jemu vděčím za tu slabost pro inteligentní záporáky. ;) PS: Taky vám ve scéně, kdy se ve dvojce Pána Prstenů představuje ten divnej elfí generál s rozevlátou hřívou, automaticky naskakuje: Já jsem Měsíčník...? ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Asi "nejopravdovější" cesta hrdiny, kterou české filmové pohádkové univerzum nabízí. Zároveň také jedna z těch mála pohádek, které otevřeně ukazují, že princ a princezna spolu mají sex i před svatbou, totiž chci říct jedna z těch mála pohádek, kde polidšťování postav a přidávání humoru neubírá na síle pohádkovému mýtu a ten je tak pořád stejně magický a osudový. Radoslav Brzobohatý je jako záporák kultovně fantastický, nedokážu ani říct, v které verzi ho mám raději, jestli v neustále promočeném celokoženém cestovním mundůru se širokým kloboukem a nebo ve fancy renesanční zámecké róbě se třpytivým pláštěm a vysokým límcem. (Co si namlouvám, samozřejmě že v celokoženém mundůru.) Pištěkovy kostýmy jsou vůbec silnou devízou této pohádky: šaty, které má Večernice při prvním setkání s Velenem (ty nadýchané rukávy, ta půlnoční modř, ta subtilní vlečka, ty třpytivé vlasy), jsou dost možná moje nejoblíbenější princeznovské pohádkové šaty vůbec, a i ty druhé, co Libuška v průběhu filmu nosí, s tím překrásným límcem, budou vysoko na mém žebříčku oblíbenosti. Ale i kostýmy zbytku herců jsou super, hlavně konečně pohádka, co nabízí zajímavé pokoukání i v oblasti mužské módy. Slunečník, Měsíčník (mínus dobový knír) a hlavně Větrník jsou velmi rozkošní jak ve své "standardní" podobě, tak ve fajnové verzi pro kralování a pouštění hrůzy s obrovskými čelenkami a korunami, ale i jako kriminálníci terorizující rozmazleného hrdinu. A taky ještě musím dodat, jak překvapivě důstojného a vznešeného panovníka si tu vystřihl zrovna Menšík. Taková ta scéna, kdy uprostřed noci v županu tepe elementály za to, že mu bez dovolení unesli dcery za účelem sňatku, a řekne "když ten otec je král", a nasadí si korunu je prostě skvostná. -"Raději mi, Kacafírku, řekni nějaký dobrý vtip." -"Dobrý vtip? Jsi moudrý král." ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale k dokonalosti téhle pohádky mi vždy něco málo chybělo, ale neumím vysvětlit co. Buď mi tam vadila ta přehnaná strojenost, nebo některé dialogy. Každopádně patří mezi jednu z nejlepších pohádek, které kdy byly natočeny. Výborný Ďuriak v roli prince Velena je komický příklad obyčejného člověka a ne přehnaného hrdiny, který by pro koťátko na stromě obětoval život. Druhý herec, který vlastně uzavírá výčet hlavních postav, je výborný a nesmrtelný Radoslav Brzobohatý, který úžasně ztělesnil Mrakomora, který mne v dětství skutečně děsil. Ostatní herci už tak nějak doplňují komparz, bez kterého by to nebylo možné. Možná to mi na tom celém vadilo. Ta komornost a depresivita. 85% ()

Galerie (19)

Zajímavosti (18)

  • Ve scéně kdy princezny spadnou do rybníka, nikdo před tím nezkoukmal, jaké je tam dno a to bylo zanešené bahnem, do kterého se hned začali bořit a strašně to zapáchalo. Pak se nemohly toho zápachu zbavit. (cariada)
  • Roli Měsíčníka (hrál ho Alexej Okuněv) nadaboval Miroslav Masopust. (tytyna95)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama