Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Jsem čaroděj Mrakomor, pan všeho nečasu!"
Bylo, nebylo jedno království, kde král měl syna a tři dcery. Princezny byly na vdávání, ale ženich žádný. Až jednou princ Velen během jediné noci, kdy mu starý král svěří péči o království, provdá své tři sestry kouzelným ženichům – Měsíčníkovi, Slunečníkovi a Větrníkovi. A sám se zamiluje do jejich sestry, krásné Večernice. Král ale nemá pro princův čin pochopení, a tak se Velen vydává do světa, aby našel své sestry i krásnou Večernici. V cestě mu ale stojí krutý vládce všeho nečasu, čaroděj Mrakomor, který chce Večernici jen pro sebe... (Bohemia MP)

(více)

Recenze (462)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nemôžem si pomôcť, ale Princa a Večernicu považujem po všetkých stránkach za nevydarenú rozprávku. Tak nevydarenú, že sa mi ani nechce rozpisovať o omyle pri obsadzovaní hlavnej postavy, množstve hluchých scén (chodenie, lezenie, jazdenie), trápnych dekoráciách, nenápaditých kostýmoch, nezáživných dialógoch, ani o tom, prečo časť komentátorov vyzdvihuje krásu Libuše Šafránkovej ako hlavný klad tohto filmu. Má odo mňa dve hviezdičky a pripadám si celkom štedrý. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Princ a večernica je podľa mňa druhá najlepšia česká rozprávka. Je snáď ešte atmosférickejšia, ako Tri oriešky, ale samozrejme iným, zo začiatku mystickejším a ku koncu temnejším spôsobom. Prečo si súčasní režiséri nepozerajú tieto rozprávky stále dokola a nerozoberajú, ako sa mohlo tvorcom v 70tych rokoch vytvoriť atmosféru, vďaka ktorej môžme ich diela nazývať klasickým? Brzobohatého Mrakomor by sa mohol stretnuť v súboji s Alanom Rickmanom o post jedného z najlepších filmových záporákov. Angličan by mal síce strelnú zbraň, ale Radek by určite použil nejaké vychytralé kúzlo. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Pohádka Princ a Večernice na mě už v dětství působila poněkud rozpačitým dojmem. Na jedné straně stojí charismatický záporák Mrakomor, mile poťouchlý šašek a pěkné lokace, na druhé straně se nachází zvláštní vedení herců (zejména v případě tří švagrů) a místy podivně sepsaný děj (princ Velen nabízí své sestry jako zboží na rychlopásu and nobody cares). A někde mezi je Juraj Ďurdiak coby Velen, z jehož nezdravého looku jsem měl tehdy (ale i nyní) smíšené pocity. Neříkám, že je Vorlíčkova pohádka tuctový kousek, nicméně osobně jsem mu nikdy nebyl schopný přijít pořádně na chuť. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale k dokonalosti téhle pohádky mi vždy něco málo chybělo, ale neumím vysvětlit co. Buď mi tam vadila ta přehnaná strojenost, nebo některé dialogy. Každopádně patří mezi jednu z nejlepších pohádek, které kdy byly natočeny. Výborný Ďuriak v roli prince Velena je komický příklad obyčejného člověka a ne přehnaného hrdiny, který by pro koťátko na stromě obětoval život. Druhý herec, který vlastně uzavírá výčet hlavních postav, je výborný a nesmrtelný Radoslav Brzobohatý, který úžasně ztělesnil Mrakomora, který mne v dětství skutečně děsil. Ostatní herci už tak nějak doplňují komparz, bez kterého by to nebylo možné. Možná to mi na tom celém vadilo. Ta komornost a depresivita. 85% ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Byli jednou čtyři sourozenci, vlastně živly a přírodní jevy, a ti si hledali partnera. Vlastně byli jednou čtyři sourozenci, princ a tři princezny ... a ty princezny se ztratily, aby je princ mohl najít a při tom našel i svou Večernici. Jenom nechápu, proč ve všech pohádkách princezny spí v jedné ložnici. Mám pocit, že právě tahle pohádka tuhle tradici začala. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (18)

  • Ve scéně, kdy princ padá ze stráně, chtěl štáb docílit co nejlepšího zvtárnění z pohledu princových očí. Ujal se toho sám kameraman, ale jelikož se staral o kameru (byla drahá) a né o sebe, tak se odřel. (cariada)
  • Slunečník má korunu z dikobrazích bodlin. (prapralu)
  • Souboj Velena (Juraj Durdiak) s Mrakomorem (Radoslav Brzobohatý) byl natáčen na Troskách v Českém ráji. (Zetwenka)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama