Reklama

Reklama

Pochodová píseň z Kamaty

  • Japonsko Kamata kóšinkjoku (více)

Obsahy(1)

Název je citací stejnojmenného japonského filmu z třicátých let a zároveň narážkou na jižní část Tokia (Kamata), kde jsou filmová studiaolečnosti Šočiku. Děj nostalgické a trochu ztřeštěné komedie se odehrává ve filmových ateliérech. Zacházející herecká hvězda samurajských filmů Ginširo rozkáže svému obdivovateli a zároveň herci filmových štěků Jasuovi, aby se oženil s jeho těhotnou milenkou - Konatsu. Jasu je zvyklí ve všem se podřídit a ani tentokrát v ničem neodporuje. Avšak vztah vznikající mezi Jasuem a Konatsu začne Jasuovo myšlení pozměňovat. Ikdyž souhlasí s natočením sebevražedné scény na schodech, která má dodat na populárnosti poslednímu Ginširovu filmu, přestává být ochoten bez rozmyšlení poslouchat. (belldandy)

(více)

Recenze (4)

belldandy 

všechny recenze uživatele

Česky: Pochodová píseň z Kamaty (Kamata odkazuje na jižní část Tokia, kde jsou umístěna filmová studia a zároveň je název citací stejnojmenného japonského filmu z 30. let). Potrhlá komedie o tom, že ti, co jsou dnes první, věčně první nebudou a i ten poslední může být někdy nebo v něčem první. Tahle trochu obligátní myšlenka je podána poměrně neotřelou crazy formou. Příběh se odehrává v prostředí filmového studia, kde se natáčí tradiční kung-fu filmy a kde herecké hvězdy mají své věrné noschledy, jimž mohou rozkazovat jak chtějí. Zapadající hvězda Ginširo požádá svého ctitele a zároveň herce filmových štěků Jasua, aby se oženil z jeho těhotnou milenkou Konatsu. Jasu zvyklý ve všem poslouchat bez protestů souhlasí. Vznikající vztah mezi ním a Konatsu ho však postupně mění. Jasu sice souhlasí s natočím sebevražedné scénu na schodech, která má zvednout popularitu posledního Ginširova filmu. Začíná být však zřejmé, že už se nechce věčně jen podřizovat. ()

stub 

všechny recenze uživatele

Vynikající Fukasaku, který se vymyká své typické formě i obsahu (pravda - esence zůstává podobná). S velkým nadhledem (na druhou stranu je třeba zmínit, že mnoho z filmu má základy ve skutečných osobních příbězích, které se odehrály v japonských filmových studiích) je líčen bizarní svět natáčení akčních filmů a především pak různých komparzistů, epizodních herců a "kaskadérů z nouze". Keiko Matsuzaka je ve svých 30-ti pořád nádherná a herecky jednoznačně vyčnívá, ačkoli Mitsuru Hirata je jako Yasu také výborný. Naopak - Sonny Chiba a jeho "pokračovatelé" Etsuko Shihomi a "Henry" Sanada se ve snímku pouze mihnou jako malá ozdůbka. Dějová křivka má velmi podobnou stavbu jako režisérovy "fláky" z prostředí yakuzy (či různých jiných riskujících ztroskotanců a poděsů) - jde o evidentní záměr, který elegantně (v tak širokém rozptylu, od intenzivního mrazení až po salvy smíchu, jako to umějí snad jen v Japonsku) předvádí, jak podobná dramata se odehrávají ve výsledném snímku a ve skutečném životě při jeho vytváření. Pro výrazně ironizující pojetí se snímku nedostalo příliš vřelého přijetí mezi filmaři, byť se jinak jednalo o výrazný úspěch... ()

ian.draco 

všechny recenze uživatele

Takový Trhák po japonsku, jen místo strašidelného lesa jsou zde strašidelné schody. Dílko je velmi emotivní, napínavé a dramatické, filmužel humoru je v něm pomálu. A to je určitě škoda, protože syrovost s jakou je podáno je zřejmě v japonsku velmi vtipná sama o sobě, ale z mého pohledu by více například verbálního humoru snesla. Rozhodně však zajímavá sonda do nitra Kamaty. ()

Reklama

Reklama