Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komedie o tom, co se stane, když vám u dveří zazvoní mladá černoška na vdávání.  Jiřímu táhne na padesát, sbírá pivní viněty a žije v malém panelákovém bytě staromládeneckým životem spolu se svým synem Milanem, kterému je třiadvacet a studuje. Syn se jednou v hospůdce u piva s přáteli a v rozjaření alkoholem rozhodne zajistit svému otci spokojený život v ženské náruči a pošle přihlášku s jeho fotkou do jednoho neobvyklého sdružení, zajišťující sňatky napříč zeměkoulí. A tak náhle po měsíci jejich harmonické soužití rázně přeruší zvonění zvonku. Za dveřmi stojí dívka. Je to Lila z ostrovů Vanuatu. Přijela se vdát a jejím vyvoleným je Jiří. Milan večer nachází v kuchyni vyděšeného otce a mlčící černošku v tichém rozjímání nad neobvyklým setkáním. Iguo znamená v Lilině domorodém nářečí milovat. Základní otázkou však zůstává, kdo a koho… Neotřelou komedii s prvky absurdity natočil režisér Tomáš Krejčí podle původního scénáře Marka Epsteina v hlavních rolích s Tonyou Graves (zpěvačkou známé hudební skupiny Monkey Business), Oldřichem Navrátilem a Ladislavem Frejem mladším. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (36)

honajz 

všechny recenze uživatele

Sice sympatický pokus o komedii, který ale selhává na nedotaženém scénáři, kdy chtělo víc si pohrát s dialogy a některými situacemi, aby to mělo větší profesionální kvality. -------------- Oddechová komedie o tom, co způsobí nevěsta černé barvy pleti, pocházející z ostrovů Vanuatu, v rodině obyčejného, stárnoucího chlapa, který se stará o nezvedeného dospívajícího klacka. Obyčejný panelák či bytovka, kde slyšíte sousedy, když jdou na WC a oni slyší vás, když si dáváte se synkem nezvedeným nějaké to pivko, ze kterého pak sbíráte etikety. Prostý, pohodlný život. Avšak jen do chvíle, než se synek v hospodě ztříská jak žok a s podobně postiženými kamarádíčky v hospodě vyplní žádost o nevěstu pro otce, kterou zdarma vybere a zašle Moonova sekta.   A skutečně – jednoho dne zazvoní zvonek a přede dveřmi stojí malá usměvavá černoška (těžko říci Čechoafričanka...), oděná v pestrý oděv svého národa a čekající svého vyvoleného, jenž se objeví v trenýrkách, ponožkách a evidentně překvapen.   Střet dvou kultur samozřejmě patří mezi již omšelá témata (vzpomeňme jen prvních dvou Bohů, co se museli zbláznit), avšak vyzkoušet jej na českých poměrech si ještě nikdo moc netroufl. A skutečně – Iguo – Igua patří mezi pohodové komedie, jež si nedělají žádné těžké myšlenkové nároky a chtějí prostě jen pobavit rozvíjením zajímavé a neočekávané situace.   A pokud se skutečně budete chtít jen bavit, najdete v této komedii možností povícero. Někdy, pravda, se zdá, že jde spíše o natažené školní cvičení a k některým vtípkům se režisér těžce propracovává skoro 20 minut, ale celkově jde o příjemné, pohodové povyražení.   K němu přispívá ve velké míře i herecké obsazení – Oldřich Navrátil jakožto „staromládenecký“ otec si svou roli skutečně vychutnal, a zpěvačce skupiny Monkey Business Tonye Graves stačí ukázat své nádherné bílé zoubky, a člověka hned přejdou všechny smutky na duši.   Naštěstí se film Tomáše Krejčího vyvaroval jakýchkoliv náznaků tzv. fekálního humoru, a dokonce některé milé fórky jsou rozfázovány na celou délku snímku (např. scény s fíkusem). Jak již bylo řečeno, žádné filozofično nebo velké myšlenkové přesahy od Iguo – Igua nelze čekat. Jako oddechový příběh na nedělní podvečer však jde o příjemné a ve své kategorii nadprůměrné a chytré dílko. http://web.archive.org/web/20030425063846/http://filmpub.atlas.cz/clanek.asp?clanekid=2828 ()

Ace.Anita 

všechny recenze uživatele

Televizní program má v sobě něco z kouzla života samotného. Bylo by velmi rozumné jít v 11 večer spát, nebo začít číst knihu, co vám doporučil přítel. Ale ne, lenost a potěšení z iracionálního (ne)uvažování, vás udrží u obrazovky, takže se začnete koukat na film, na který byste se nikdy vědomě nepodívali. A i přes celé to hrozivé promo a urážlivé titulky zjišťujete, že je to vtipné, nápadité a moc pěkně zrežírované! Připomíná mi to život na maloměstě. Máte pocit, že byste si s většinou těch lidí neměli co říct, a po překonání neatraktivní fasády zjistíte, jak fajn vlastně jsou. ()

Reklama

Adman 

všechny recenze uživatele

Abych pravdu řekl, tak "nic špatného" to tedy není. Holý příběh je jasný jak facka a sem tam nějaké nesrovnalosti vůbec neuškodí celkovému dojmu, ba právě naopak. Minimmálně jednu hvezdičku si tu vybojovala kamera, která je zde na profesionální úrovni. Druhá je určitě za těch pár chvil které jsem se u filmu docela bavil a třetí za experimentální pokus obsadit herečku jako jo Tonya Graves. Pokud se k filmu nestavte nijak pasivně a neodsuzetei ho ještě před shlédnutím, tak máte šanci se příjemně pobavit. Mimo jiné také obdivuji rozpočet, ktreý stál jako pondělní nákup v samošce. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Nápad, který měli scénáristé mi přišel velmi nevyzrálý a tento film není ani náhodou k pobavení ale spíše k pláči. Představa, že bych někdy v životě potkala takhle dva hloupé muže, kteří se nechají od nějáké 15tileté(vypadala tak)černošky velice nepochopitelně klamat jen proto, že si chce každý z nich něco dokázat. Obstarožní Oldřich Navrátil(tím nikoliv nevyjadřuji žádné antipatie právě naopak-uznávám jeho práci)si chce dokázat, že ještě nepatří do starého železa a Ladislav Frej ml. za jeho zády laškuje s jeho "nastávající"..Naprostá katastrofa české kinematografie a ne jedna.... ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

To byla ale ptákovina. Praštěný námět Marek Epstein nedokázal přetavit ani do průměrného scénáře. Nevím, jestli měl málo času, nebo mu řekli, že na TV film to stačí. Jeho scénáře jsou velmi nevyrovnané. Naštěstí to zachraňuje alespoň občasný humor, tradičně dobrý Oldřich Navrátil a Tonya Graves, které je sice spíše jen atrakcí, ale dobře se na ni dívá. Navíc než na dvě hvězdy to ovšem tentokrát není. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama