Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Eroica aneb „Hrdinská symfonie ve dvou částech" sžíravým způsobem útočí na národní hrdinské mýty a proti étosu vojenské cti staví spíše chválu života zaměřeného na přežití. Snímek je složen ze dvou filmových povídek, z nichž jedna se odehrává během varšavského povstání a druhá v německém zajateckém táboře. (Febiofest)

Recenze (11)

Eruntano 

všechny recenze uživatele

Dvě šikovně natočené, chytré a originální povídky plné solidních hereckých výkonů. Přese vše ale vlastně docela nevýrazné. Možná to bude tím, že překotnost jejich vyprávění nedostává ambicím, které si kladou - tedy revizi pojmu hrdinství. V polském prostředí to jistě byl velmi provokativní a třaskavý počin. K nadčasovosti by ale potřebovaly obě storky více prostoru, na kterém by měly šanci proniknout do hloubky. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Známa poľská vojnová filmová tvorba 50 tych rokov je zameraná na vlastenectvo a vojnové hrdinstvo, nakoľko 2. svetová vojna začala práve v Poľsku a v nej nesmierne trpeli a 5,6 milióna poľských občanov v tejto vojne zahynulo. Varšavské povstanie (1.8.-2.10.1944) je témou prvej časti pod názvom Scherzo Alla Pollacca a tematický je spojený s pádom tohto povstania. „Hrdina“ Dzidzius Gorkiewicz uteká od svojich povinnosti v priebehu povstania. Ide o sebeckého človeka, ktorý sa v danej chvíli prispôsobuje udalostiam a nie je ochotný nič spraviť pre dobrú vec. Keď zisti, že mu je neverná žena s maďarským dôstojníkom situáciu využije a robí koordinátora na predaj maďarskej techniky v prospech poľskej armády. Dej príbehu je skutočnou udalosťou z augusta 1944 kedy povstalci zajali 2 maďarských dôstojníkov a viedli s nimi rokovania o odovzdaní zbrani s výmenou za bezpečnostné záruky. Rokovania skončili neúspechom. Druhá časť, Ostinato Lugubre, rozpráva príbeh skupiny poľských dôstojníkov v nemeckom zajateckom tábore. Podrobne opisuje každodenný život ľudí tak, ako sa usporiadavajú so svojimi pocitmi s nedostatkom súkromia. Idealizujú si náklonnosť k jedného poľskému dôstojníkovi ktorý ušiel z tohto tábora. Ale skutočne utiekol, nie je to len fikcia, aby sa posilnila a udržiavala morálka vojakov? ()

Reklama

Daddko 

všechny recenze uživatele

Nerozumiem tomuto filmu a asi som to nepochopil v porovnaní s vysokým hodnotením priateľov na csfd. Ako keby si Poliaci robili sami zo seba posmech a ich odboja vo WWII. Pokiaľ to mala byť komédia, tak asi nemám zmysel pre humor. Manželka je milenka maďarského husára, manžel je odbojová spojka ale spije sa so spojovateľkou a potom má námornícky krok a ťažkú opicu, zabalia to do Varšavského povstania... Horko ťažko som vytlačil. 1* ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Dva pohledy na hrdinné vlastenectví - v první povídce se skrývá pod rouškou komedie, a to z dost velkého nadhledu (až se divím, že ho byli Poláci schopni), druhá povídka pak nabízí dramatické hrdinství, ovšem žádnou kamennou legendu, jen čisté charakterní jednání. Zajímavý snímek, leč k dokonalosti pořád dost chybí. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Kompozičně zcela uchvacující snímek. První povídka - "Scherzo alla polacca" - je nesmírně dynamickým příběhem z dob varšavského povstání o nechtěném vlastenectví a zvláštním druhu hrdinství. Srší vtipem, nadsázkou, ale hlavně milosrdným humorem zlehčujícím napjatou situaci a zcela potlučující byť jen stopy jakéhokoliv patosu. Ovšem druhá část - "Ostinato lugubre" - první povídku předčí. Jedná se skvěle vystavěný beznadějný příběh ze zajateckého tábora, plný napjaté atmosféry, povedených charakterů a se zdrcujícím závěrem. Podobně jako první příběh nabízí i tento především demaskování učebnicového hrdinství, ovšem svojí ponurostí se divákovi zapíše do duše přece jen o něco hlouběji. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama