Reklama

Reklama

Jegor je recidivista, ktorý sa po prepustení z väzenia rozhodne dočasne pobudnúť u ženy, s ktorou si počas výkonu trestu písal, napokon však svoj plán prehodnotí a rozhodne sa s ňou začať nový život. Jej blízki a ostatní dedinčania sa na neho  pozerajú s nedôverou, skutočné nebezpečenstvo však predstavuje jeho bývalý život, ktorý sa rozhodol nechať za sebou. (RTVS)

(více)

Recenze (18)

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu naprosto výjimečný ruský film. Když běžel kdysi v našich kinech, tak jsem ho prošvihl, ale i po těch letech dokonale chápu, proč tenkrát působil jako zjevení. Takto otevřeně zobrazit odvrácenou stranu tehdejší sovětské reality určitě bylo něco i u nás nepředstavitelného. Navíc způsob zpracování působil zcela moderně i ve srovnání s kvalitní západní kinematografií. Šukšin tak vlastně předznamenal budoucí rozvolňování v sovětské kultuře, které později vyvrcholilo Gorbačovovou glasností a perestrojkou, což byl i začátek konce sovětského impéria a jednoho nezdařeného dějinného experimentu. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Dobre natočený príbeh väzňa prepusteného na slobodu. Jegor Prokudin je recidivista, ktorý sa rozhodol po prepustení zmeniť život a zisťuje, že napriek heslu zobrazenému hneď v úvode, to nie je také jednoduché. Okrem toho, že ho jeho minulosť prenasleduje v predsudkoch ľudí, prenasledujú ho aj jeho bývalí kumpáni. Nejde o žiadnu akčnú jazdu ale o typicky ruský ponor do duše človeka vrátane potľapkávania briezok. Hlavný hrdina je zmietaný poryvmi duše z extrému do extrému. Najprv ide za kumpánmi, prechádza svoje známosti a Ľuba je posledná možnosť. Snaží sa zapadnúť, potom uniká na večierok, opäť sa vracia k Ľube, klame, vymýšľa si. Najlepší vzťah má s Pjotrom, Ľubiným bratom. Spracovanie je typicky ruské a podobný zmätok ako má Jegor v hlave dostáva divák na tanier. Herecké výkony sú dobré, ale pohnútky a správanie hrdinov sú pre človeka, ktorý nemá kontakt s ruskou kultúrou často nepochopiteľné. Napriek tomu sa vo filme podarilo hlavnú myšlienku dobre zachytiť a podať aj s prídavkom ruskej duše. 75% ()

Reklama

Bluntman 

všechny recenze uživatele

(SSSR) Červená kalina je sovětským symbolem hříchu, a tak nepřekvapí, že ji ve stejnojmeném filmu renesančního umělce (režiséra, scenáristy, herce, spisovatele) Vasilije Šukšina nosí hlavní protagonista, který přichází po propuštění z vězení do vesnice za ženou, s kterou si během svého pobytu za mřížemi dopisoval. Nepřekvapuje mě, že sovětský lid údajně zaplavil Šukšinův hrob kyticemi, když ve svých dvou posledních autorských počinech (TŘESKY PLESKY, ČERVENÁ KALINA) byla postava, kterou ztvárňoval, tak silně napojena na jeho životní příběh. Nemám ale za to, že by si jeho poslední opus magnum zasloužil tak nekritické přijetí, protože téma důstojnosti člověka byl lépe rozpracováno v jeho předchozí "vlakové" dramedii, která na sebe neměla potřebu strhávat pozornost užitými stylistickými postupy (záběrování odpovídající vztahům mezi postavami, hudba glosující dění), přestože i ty byly neméně důmyslné. Navíc se zde potvrzuje častá výtka spojovaná se Šukšinovým dílem, a to idealizace venkova na úkor města, jelikož se muž-recidivista ocitá v prostředí, které je na rozdíl od něj nezkažené. To dle mého nejde dost dobře napsat o jeho zlomovém díle TŘESKY PLESKY (zlomovém, protože bylo první v jeho filmografii, kde obsadil sebe i svou ženu, ale také děti), kde se otevřeně kritizoval nedostatek možného vyžití (absence kina) i základních věcí (škola, jídlo) na venkově. Na ČERVENOU KALINU tak dle mého sedí spíše sebereflexivní věta, která zazněla již v TŘESKY PLESKY: "Dal jste měšťákům za vyučenou, ale nebylo v tom vesnické furianství?" ()

dokktor 

všechny recenze uživatele

tak tento šukšinův film mi naprosto vyrazil dech, celou dobu se smějete komickým situacím, i když při hlubším zamyšlení toho tak polovina k smíchu vůbec není. celou dobu čekáte a přejete si, že ten recidivista musí nějak prozřít, a když se mu to nakonec podaří a má našlápnuto k slibné kariéře stachanovce, jeho staří kamarádi to nějak nedkokážou pochopit. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Ruská nátura v plnej "kráse". Tak on je viacnásobne trestaný, hotový recidivista a divák očakáva, že s nájdením partnerky (jaternica by bol lepší výraz), ktorá ho z neviem akého dôvodu chce (asi že je "účtovník" alebo že obchytáva brezy), a on nie aby sa zmenil, ukázal sa, aký je šikovný, milý, pracovitý, napravený a pod. Nie, on robí presný opak, klame, tará, vykrúca sa, dokonca si zorganizuje bordel-párty, peniazmi (neviem odkiaľ ich môže basista mať) šafári hala-bala, na ulici obchytáva slečnám nohy, obtiera si hubu do budúcich svokrovcov, na šéfov v práci, ale oni po úvodnej nedôverčivosti sa aj tak všetci nakoniec prikláňajú na jeho stranu. Všetko speje k záverečnej bitke s bývalými kumpánmi, ktorá sa ani nevedno prečo naskytla. Asi mu závidia jeho dedinský život. Nuda to nie je, ale natočiť takýto podivný pohľad na (asi) napravujúceho sa basistu, by nedokázali nikde inde, len vo veľkej matičke Rusi. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení probíhalo v Rusku ve volodgské oblasti Belozersk. (Terva)
  • Film měl premiéru na filmovém festivalu v Berlíně 1975 a režisér Vasiliy Šukšin si odnesl cenu Fipresci, Interfilm a cenu Ocic, všechny v kategorii "Recommendation". (Terva)

Reklama

Reklama