Reklama

Reklama

Jediná cesta

  • Sovětský svaz Jdinstvěnnaja doroga (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Rok před ukončením 2. světové války se fašistická armáda houfně stahovala z oblastí jihovýchodní Evropy. Sevření spojenců však bylo často natolik silné, že pro nacisty existovala pouze jediná cesta. Cesta smrti. Je jaro 1944. Pod tlakem sovětské armády ustupují Hitlerova vojska na západ. V Itálii trpí německá armáda nedostatkem pohonných hmot, které se musí dopravovat z Rumunska přes Jugoslávii. Tady však na Němce útočí Národně osvobozenecká armáda a jugoslávské partyzánské oddíly. Jejich úkolem je svézt fašistický konvoj z cesty a odříznout tak zesláblou Hitlerovu armádu od možnosti vrátit se do své vlasti. Do úzkých zahnaní nacisté mají však kromě železné vůle ještě jednu mocnou zbraň – sovětské vojáky, které coby válečné zajatce využívá jako řidiče. Složitá situace vygraduje střetem, ve kterém už je nemožné rozpoznat, kdo je spojenec a kdo nepřítel. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Porvé v životě musím uznat, ře cover dvd vydavatele Řitka video nelhal. Ve filmu se totiž opravdu objevilo něco co vzdáleně připomínalo Tygr. Základem bylo samozřejmě vykukující téčko, které divoce opapundeklované do hranata s kříži na věži a trupu mělo evokovat tento německý tankový postrach. Celá ,,Cesta smrti'' byla ač už v barvě - nuda a cestou smrti hlavně pro diváka. Pokud už došlo na bojové akce, byly provedeny prachbídně a působily hloupě. Jediné co zaujmulo byl celkem velký konvoj nákladních vozidel převážně poválečné výroby a jeho částečné zničení v závěru filmu. Osud ruských hrdinů ani partyzánů mně nezajímal a nebavil, stejně tak trable ,,hrdinů'' německých. Dabing byl snad ještě strašnější než jindy a vrcholem bylo, že někteří herci měli dvojrole. Když to dostali jako Němci, pobíhali vzápětí jako partyzáni. Šílená byla i píseň partyzán... Děkuji za upozornění farmnfovi o Vladimíru Vysockém, oblíbenci to Jarka Nohavici. Opravdu bych jej nehledal ve tváři řidiče drmolícího báseň a mláceného náckem empéčtyřicítkou do obličeje... Tenhle válečný film v klidu vynechte. Odškrtávám si - viděno a ukládám k zapomnění. Za snahu dá-li se to tak nazvat dávám jeden galon benzínu. * ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

To už jsem dlouho nezažil, aby byl přímo na DVD do originální zvukové stopy přimíchán ruský simultánní překlad... možná nikdy. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Jediná cesta je to nepozerať. Je vidieť, že film bol točený ešte za sovietskej éry, to vysvetľuje kvalitu. Navyše je sprevádzaný odpornou hudbou, to si budete radšej želať aby vám do ucha celý deň vyhrávala internacionála za hurónskeho Chruščovho spevu. Jednu hviezdu dávam za to, že ako v jedinom ruskom vojnovom filme tam nebola zima. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Rusko-jugoslávský fílm z doby 2.svět.války, kdy Němci převáželi benzin z Rumunska přes Jugoslávii na frontu. Film je příliš jednotvárný. Ono se též s tímto námětem (kolony vozů na cestě) nedalo nic moc dělat. Jediné, co jsem nepochopila, proč tam režisér Vladimir Pavlovič, přimíchal oslnivou blondýnu v červených šatech, když její úloha tam byla tak podružná až absolutně zbytečná. Že by pro zpestření jinak fádního děje ? ()

buchli 

všechny recenze uživatele

Ještě někomu ta premisa nedávala smysl? Proč sakra Němci využívají jako řidiče ty zajatce? Každého přece stejně musí hlídat německý voják (který by klidně mohl řídit) a zajatec už je stejně odsouzený k smrti, tak co mu brání s tím palivem sjet ze srázu? (očividně nic, protože se to ve filmu stává opakovaně) ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Není zde uvedeno: Film točil jugoslávský režisér Vlado Pavlovič a jak jsem se tak díval, byl to režisér pouze prostřední(řekl by V. Vančura) ja říkám neschopný, nebo prostě kretén. Příběh je velmi akční. Rusové přikovaní k volantům nákladních mercedesů s benzínem, osud bělehradské štětky, partyzánky Ljuby. Každý režisér s talentem či umem by s tímto rozpočtem natočil něco neskutečně vzrušujícího. Toto je tak amatérské, že zajímavé z toho zůstanou pouze výbuchy cisteren. Ve vedlejší roli uvidíme Vladimíra Vysockého. Pořád ho mlátí samopalem po hubě, on pořád básní, tak ho němci nakonec nechají přejet náklaďákem. To jediné mě zaujalo, jakoby v Jugošce předvídali blízký a smutný konec barda. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Nezajímavý, slabý válečný snímek, který ani z celkem originálního nápadu nedokázal získat body. Prokousal jsem se do konce se sebezapřením. Když už jsem vyhodil peníze za DVD, tak ať vím zaco. Dodnes pořádně nevím. ()

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Výprava tohoto rusko-jugoslávského filmu o "okovaných šoférech" nezklamala. Na hranaté krabice z předělaných "téček" alias Tigry už jsme si zvykli, ale cisterny "mercedes" vykutěné z Maz-500vek, to je jiné kafe. V řadě záběrů prosvítá jejich původní modrá barva, vnitřky kabin jsou dokonce modré celé :-) ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Kolona nemeckych aut na ceste ku tankom, ktore nutne potrebuju palivo aby mohli pokracovat v bojoch proti nepriatelom. Na filme mohli aj lepsie zapracovat, hlavne co sa tych cisterien tyka, pretoze tie boli novsieho data, ako sa odohravala vojna. ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že se mi to fakt líbilo. Ten pohled na ty řidiče a na vojáky na místě spolujezdce do toho ta hudba. Německý velitel mi přišel, že má dost slovanské rysy. Jinak nic tak hnusného jsem neviděl, než ty repliky německých tanků tigrů na podvozcích T-34. Líbilo se mi, že se to bylo zasazeno do oblasti bojů v Jugoslávii. ()

karlos-rio 

všechny recenze uživatele

hrůza další otřesnej film z produkce Řitka video, příšerná kvalita, příšernej film, prostě všehcno špatně doporučuji vyhnout se tomuto filmu velkým obloukem, ztáta času, ať už netrpí další divák ()

Kkahunaa 

všechny recenze uživatele

Tucet špinavců, Kellyho hrdinové, Ten prokletý obrněný vlak či 5 pekelných mužů. Nikoliv – Jediná cesta. Tento film, byť ne tak hvězdně naplněný, černo-humorně pojatý či exploatačně vytříbený, je rovněž aspirantem na kultovní film. Prvky válečného žánru – více než obsaženy, napětí – umocněno do maxima, velmi krásné dívky – přítomny, akce a výbuchy – téměř všude, technicky vzato – velmi uspokojující dílo. Od výše zmíněných filmů se tak Jediná cesta může lišit pouze v tom, že byla natočena v sovětské koprodukci. ()

Reklama

Reklama