Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve třicátých letech 20. století patřily uhelné doly v polském Horním Slezsku německým majitelům. Když polským horníkům hrozilo, že šachty budou kvůli krizi zavřeny, vyhlásili stávku a později dokonce i hladovku. (MVanis)

Recenze (6)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Uff, ten nečekaný masakr, když čekáte „jen“ obyčejné drama ze zajímavého prostředí, možná dle zahlédnutých útržků komentářů tušíte něco ponurejšího, ale vypjatá gradace v poslední třetině začne mířit do tak drsného extrému, na jaký by vás ani s částečnou znalostí hlavní zápletky nenapadlo pomyslet. Film má hodně silnou atmosféru už na začátku, ale i tu ještě Kazimierz Kutz s nekompromisním vývojem děje dokáže později stále gradovat do dalších strhujících výšin, závěrečné minuty jsem už jen vyčerpaně a docela zdrcen zíral... na ten odvoz výtahem, na ty zvedající se popelavé ruky ze země a dost děsivě působivé záběry oněch tváří v černé polotmě. Možná škoda, že z celé řady horníků nám byla představena mimo pracoviště (zato v dost výrazných scénách) jen jedna postava, kde musím říct, že příliš jsem se s Jasem neztotožnil, když v protikladu ke své těžké, ale ušlechtilé fyzické práci se po příchodě domů promění v uměle panskou figurkou, potřebující (či minimálně očekávající) plnou rodinnou obsluhu i při pouhém sundání kabátu nebo s namočením obou noh do vody. Úplný závěr mi tak nakonec opět vyrazil dech – potenciálním zjištěním, že se za tou až směšně prováděnou obsluhou mohl skrývat i precizní nácvik rodinné disciplíny pro případ pozdějšího návratu domů v již odlišné situaci. [85%] ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Mám dojem, že Kazimierz Kutz musel mít v rodině nějakého horníka, protože z toho filmu jde neobyčejný respekt k horníkům. Při sledování Perly v koruně jsem si uvědomil, jak šťastněj jsem kluk, že mám práci (pro mě to je spíš zábava ), která mě umožnuje být šťastným a nejsem v situaci v jaký se necházeli horníci ve Slezksu v 30 letech. Emotivní dopad měl nejen silný příběh, ale i mistrovská práce kamery, která přesně ví, kdy zabrat celek a když detail. Věrohodnost v kažým záběru i dialogu. Perlu v koruně bych filmové ani neviděl je to hodně přesně trefená syrová opravdovost a z masových scén jde husina. p.s. Kdyby někdo měl odkaz na tu hornickou píseň proti mocipánům, hoď mi jí prosím do pošty. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Protagonista Franciszek Pieczka měl zkušenosti s prací v dolech již před natáčením. Dříve, než se stal hercem, totiž pracoval na šachtě v Chořově. (džanik)

Reklama

Reklama