Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fotbalový fanoušek Tutti (Károly Eperjes) se díky neobyčejné náhodě dostává do roku 1953, kdy Maďarsko hraje rozhodující fotbalové utkání s Velkou Británií. Protože přišel z budoucnosti, dokáže předpovídat nejen výsledek zápasu, ale i společenské-politický vývoj dalších let. Komedie s výstižnou charakteristickou dobové situace a osobitým humorem získala v roce 1999 3 ceny na festivalu v Budapešti, dvě z nich režisér filmu. (šubelinka)

(více)

Recenze (6)

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Filmový klub opět nezklamal. Parádní film, v kterém se díky náhodě vrátí fotbalový fanoušek v čase do roku 1953, akorát včas na začátek památného utkání mezi Maďary a Angličany, které skončí výsledkem 6:3. Svým zapálením pro hru a hlavně podivnou znalostí ještě neodehraného zápasu přitahuje pozornost občanů kamkoliv přijde. Tento snímek ovšem není jen o fotbale... V padesátých letech panovala v Maďarsku komplikovaná politická situace, která vyústila v tragické události roku 1956 - maďarskou obdobou srpna 1968. A fotbalový fanoušek samozřejmě nezná pouze výsledek zmiňovaného utkání, ale i tragickou budoucnost, která jeho národ čeká... ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Narazit ve filmovém klubu na tento film, bylo jako najít poklad. Komedie, která na pozadí finále Mistrovství Evropy v roce 1953 (ve kterém Maďarsko porazilo ve Wembley Anglii 6:3) ukazuje charakteristiku doby i typické počínání její obyvatel, v pro Maďarsko komplikovaném období. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tutti ze současnosti náhle bez vysvětlení procitne v roce 1953, kdy se zároveň brzy začne odehrávat celý film... a nejen že se v poválečné době odehrává a přizpůsobuje tomu i vizuál a dobové reálie, Tímárův film budí (také stylově a humorem) velmi často dojem, jakoby byl v té době snad i natočen. Takové neotřelé autorské ponášení se na staré komedie pro pamětníky, pouze občas navrch doplněné o cenné narážky na politickou situaci v 50. letech, jaké by ve východním filmu oné doby zaznít určitě nemohly. I samotný příběh, jehož téma bychom mohli zobecnit na příchod cizího muže do vesnice či maloměsto a jeho následný střet s těmito lidmi, je pro podobné filmy přímo typický... a já nějak nevím, zda to celé ponášení brát jako vyloženě skvělé, i když mě na jednu stranu i trochu těší, ale když svůj potenciál využívá spíše obyčejně až průměrně. U více scén jsem se pobavil, lidový pamětnický humor působí příjemně, dost se mi líbila většina muzikálových prvků v poslední třetině a ocenil jsem ty politické narážky, ale velká očekávání, jaká u mě vyvolalo zdejší hodnocení a nadšené komentáře, se nevyplnila. Možná je to zase tím fotbalem, který jde prostě mimo mě a ačkoliv není jediným tématem filmu, často se tu děj kolem fotbalového zápasu točí. Celkově mám ze 6:3 dojem lepší průměrné / mírně nadprůměrné „pamětnické“ komedie, která kdyby vznikla přímo někdy v 40./50. letech (jen bez úvodu a drobného politického podtextu), nejspíš by plně splynula s dobovou produkcí. Rád bych dal vyšší hodnocení, ale to bych se musel po celou dobu bavit ještě více a film by mě musel uzemnit něčím výjimečným... Možná jindy. [70%] ()

Galerie (9)

Zajímavosti (1)

  • Ceny: Maďarský filmový týden 1999: nejlepší herec (Károly Eperjes), Zvláštní cena poroty, Cena diváků. [LFŠ 2010] (Krouťák)

Reklama

Reklama