Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krátce po manželově smrti chce vzít Rachel Lappová (Kelly McGillisová) svého syna Samuela (Lukas Haas) na výlet do Filadelfie, aby mohli uniknout každodennímu stresu. Na záchodcích na nádraží se Sam stane svědkem vraždy a jelikož je jediný, kdo dokáže identifikovat pachatele, musí pomoci ostřílenému detektivu Johnu Bookovi (Harrison Ford) s následným vyšetřováním. Krátce po zjištění, že ve zločinu jsou zapleteni také příslušníci policejního sboru, je Book postřelen a nucen potají odvézt Rachel se synkem do jejich domu mimo město. Časem se detektiv na venkově sbližuje se členy místní amenitské sekty, pomáhá lidem s pracemi a vztah mezi ním a matkou se prohlubuje. Mezitím se však nepřítel pomalu přibližuje ke svému cíli. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (202)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Glover se vyskytuje pouze sporadicky, Ford je naštěstí sympaťák a Sommer se léty praxe vypracoval k mistrovství v oboru slizký záporák. Jinak je to takové tradiční koncentrované klišé o nejsprávnějším ze správných poldů, který za cenu zmaru svého života musí ochránit svědka. Rubeš je jako amiš k sežrání. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem od toho klasického Harrisona a dostal jsem mnohem víc. Nesmírně působivá věc, kde pro mě nebyla hlavní krimi linka, ale poselství o stavu dnešního světa (tedy světa v roce 1985, ale to je fuk, v té popsané podstatě je dnešní). Svět amišů versus civilizace, harmonie versus družgle, drama o nekompatibilnosti obou, o volbě rozumu versus volbě srdce. 5* ()

Reklama

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Príjemne netradičný krimi-thriller od Petra Weira. Witness je zvláštne komponovaný film - napínavé scény má iba v úvode a samom závere, pričom celý stred vypĺňa pozvoľnou zápletkou z prostredia amenitskej (alebo amišskej) osady, a pri tom všetkom to vôbec nie je nedostatočná kompozícia. Vďaka skvelej Weirovej réžii, perfektným hereckým výkonom, ktorým vládne Harrison Ford a nenápadnej, ale peknej hudbe Mauricea Jarrea (stavanie stodoly je nádherný kúsok) je to film veľmi pútavý a zaujímavý. Vadila mi jediná vec, a to paradoxne Oscarom ocenený scenár, ktorý mohol byť zložitejší a menej predvídateľný. (7/10) ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Místy hodně naivní scénář plně suplují herecké výkony hlavní trojice, hlavně pak neskutečné sexuální jiskření mezi mladičkým Fordem a Kelly McGillis, které role malinko zaprášené Amišky sedla jako prdel na hrnec. Mohl bych ten filmek strhat, ale když ony ty světlá místa jsou tak intenzivní, že mi to prostě na pouze průměr jít nedá. 70% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem si neužil pořádný osmdesátkový oldschool s dobrým námětem a skvělým spravedlivým policajtem v hlavní roli. Už tématem je film hodně zajímavý. Nabízí pohled do světa Amišů, což se Vám nenaskytne každý den. No a k tomu film nabízí Harrisona Forda, kterej se ani nebrání a do průseru vpadne vlastně dobrovolně pro hezký voči toho kluka, kterýho by ti zkorumpovaní fízlové bez mrknutí oka sejmuli. Dobře se na to koukalo a vlastně vůbec nevadilo, že si film na kriminálku jenom hraje a vlastně celou dobu srovnává svět běžného člověka se světem Amišů. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (13)

  • Film se natáčel převážně v Pensylvánii v komunitě v Lancaster County, kde skutečně Amišové žijí. Filmaři do vesnice museli kvůli natáčení zavést elektřinu, po skončení filmování však ale vše uvedli do původního stavu a elektřinu zase odpojili. (janekrubes)
  • Film patří mezi oblíbené kousky režiséra Jana Svěráka - dokonce pro něj sloužil jako inspirační zdroj: "Ukradl jsem odtamtud několik věcí, které jsem použil v Obecné škole a v Koljovi. I ve Svědkovi je totiž chlapeček, který zkoumá svět dospělých. Je tam scéna, kdy zůstane sám ve dvoraně nádraží ve Filadelfii, podívá se nahoru, kde je obrovská socha archanděla, který se na něj přísně dívá. Pak je pohled od té sochy na chlapečka ztraceného dole - a to je najednou propojení dvou světů, které my dospělí nevnímáme. My se díváme po cedulích, kam máme jet a co nám hrozí za nebezpečí... ale nenapadne nás podívat se nahoru a říct si: co na mě kouká ten anděl... Dítě to dělá, zkoumá prostor jako mimozemšťan, naše znaky mu nic neříkají. Tak tuhle scénu jsem si chtěl zopakovat." (NIRO)

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Reklama

Reklama