Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Belehrade Nemci zabili agenta, nesúceho čiernu tašku s tajnými materiálmi. Odvážny Tolovac (Tole) (Ljubiša Samardžič) dostane za úlohu tieto materiály previesť do Kraljeva, kde na ne čakajú vysokí funkcionári komunistického odboja. V železničnom vozni, v ktorom sa skrýva, odhaľuje židovské dievča Anu (Sania Vejnovič), ktorú sa pokúsi zachrániť pred Nemcami. Podarí sa mu splniť obe úlohy? (Volodimir2)

(více)

Recenze (3)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

August roku 1941, okupovaná Juhoslávia a z Belehradu je potrebné previesť dôverné materiály do Kraljeva. Film je radený medzi partizánske filmy, ale svojim obsahom nie je tak dynamický ako ostatné filmy z tejto rady. Dej filmu sa točí okolo železničiarov a ich napojenie na odbojové hnutie. Na oživenie je tu vsunutý aj útek židovského dievčaťa pred odvlečením do koncentračného tábora. Názov filmu môže sa kľudne preložiť ako Vlak do Kraljeva ale aj ako Kráľovský vlak, obidva názvy plne korešpondujú s tématom tohto filmu. Vzhľadom k roku, kedy sa film vyrábal už tu nie je tak silná propaganda aj keď v taške železničiara boli tajné dokumenty pre komunistický ústredný výbor. Celkovo ma film zaujal. ()

dzira 

všechny recenze uživatele

I když se děj odehrává v Jugoslávii za 2. světové války, na své si přijdou především milovníci analogových sysntezátorů (hudba Vojislav Kostič) a taky fanoušci železnice. Není to rozhodně klasický jugoslávský partyzánský film. Spíše se jedná o takový trochu nesmělý pokus o thriler. Mé symtatie získal především díky Ljubišovi Samardžičovi v roli železničáře s kufříkem a pistolí, který je více tajným agentem než partyzánem. V roce 1981 už asi tvůrci filmu neměli potřebu film příliš ideologicky zabarvovat, spíše si myslím, že chtěli natočit v rámci možností čistě žánrový film.... ()

Reklama

Reklama