Reklama

Reklama

Naivní srbská dívka Adrijana (Mirjana Jokovič) se zamiluje do tajemného cizince (Sergej Trifunovič), který ji odveze z Jugoslávie do svého luxusního sídla ve Švýcarsku. Vše vypadá idylicky, ale pouze do chvíle, než začne být zřejmé, že cizinec žije dvojím životem. Jmenuje se Miljaim, a přestože spolu s Adrijanou od začátku hovořili anglicky, ukáže se záhy, že mluví velmi dobře srbsky. Adrijana se stává jeho vězněm. Poté, co je nucena odcestovat s ním zpět do Srbska, kde má Miljaim blíže nespecifikovanou práci, rozhodne se utéct. Adrijanin otec (Ljubiša Samardžič) mezitím oznamuje policii její zmizení a fakt, že ji naposledy viděl s neznámým Albáncem. (dzira)

(více)

Recenze (3)

dzira 

všechny recenze uživatele

Srbský film natočený v roce 1998. Lze jej vnímat, jako srbské volání o pomoc, které (jak už dnes víme) nebylo vyslyšeno. Naopak, o rok později začaly na Bělehrad a další města padat kvůli problémům v Kosovu bomby NATO. Film poukazuje originálním způsobem na to, čemu musí čelit nealbánci (a Albánci loajální Jugoslávii) v Kosovu. Jistě, dalo by se mu ledacos vytknout – zjednodušení, množství klišé… Přesto jej považuju v rámci jugoslávské (srbské) kinematografie za velmi podstatný, už kvůli závažnosti tématu, ke kterému se vyjadřuje…. ()

bila.tecka 

všechny recenze uživatele

MFF Karlovy Vary 1998. Věčný milostný příběh dvou mladých lidí ze znepřátelených stran (tentokrát jugoslávský konflikt) je tady vykreslen neuvěřitelně působivě. "Svoboda je volba", národnostní myšlení nade vše ostatní, výborně vystihnuté politické pozadí. Impozantní hudba, tísnivě temná kamera, skvělí herci. ()

XCITE 

všechny recenze uživatele

V oblasti rozpadlé Jugoslavie oblíbený film, zezačátku vypadá jako eroticky romantický film z 80 tých let i s hudbou atd, pak trochu potemní a konečně se dočkáte trochu akce. Celkem slušně se tu dá vysledovat, jak složité a spletité vztahy a vazby ovládají tuto část balkánského poloostrova. ()

Reklama

Reklama