Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zlodějíček Fatso (Sammo Hung) je sice chvastoun, který se vydává za dobrodince a hrdinu, ale většinou svou uloupenou kořist daruje chudým vesničanům. Na stopě mu je důstojník Wing (Karl Maka), ale Fatsovi větší starost dělá žádost o pomoc bezbranných vesničanů, které terorizuje obávaný gang v čele s nemilosrdným tyranem, kterému se říká Golden Killer (Fat Chung). (Epistemolog)

(více)

Recenze (3)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Toto rozhodne nie je dalsie kung-fu so Sammo Hungom s mnozstvom bitiek. Tych je tu minimum a nejakej aspon trochu nadpriemernej sa dockame az vo finale v ktorom sa Sammo mlati s Chung Fatom. Prekvapilo ma akurat to, ze sa nejakej bitky zucastni aj Wu Ma, ktoreho som doteraz v bitkach nevidel a celkom mu to šlo. V prvom rade to je komedia s Dean Shekom, ktory tu hra hlavnu ulohu, vdaka comu by znaly divak ocakaval, ze to bude absolutne blaznivy bizar, ale Shek je oproti niektorym inym filmom, kde hral len vedlajsie ulohy, prekvapivo umierneny a vlastne aj celkom nevyrazny. Jediny kto ma rozosmial bol Karl Maka v tradicnej ulohe policajta. Skoda, ze tu hra len par minut. Väscsinu filmu Dean Shek a Sammo Hung hladaju slavneho zlodeja Flower Kida a pritom zazivaju mnoho akoze vtipnych epizodiek, ktore mi ale zabavne nepripadali. Dokonca ani WTF vystup Erica Tsanga. Cely film hra hudba vykradnuta z westernov, ktora mi po case zacala liezt na nervy. Film ma do urcitej miery westernovy nadych, co nie je môj oblubeny zaner. Vysledkom je divna komedia s par bitkami, ktora mne zabavna nepripadala napriek tomu, ze v inych filmoch ma tato skvadra neraz rozosmiala. 4/10. ()

HKstars 

všechny recenze uživatele

Kdo zná Karla Maku a jeho filmy (nemluvím teď zrovna o Aces Go Places, tj. Bláznivých misích, ale např. Skinny Tiger vs. Crazy Frog apod.), ten ví, že je třeba být přesně naladěn na jeho FM, jinak brzy odcházíte od obrazovky s nadávkami typu "infantilní" a "naprosto stupidní". Navzdory účasti Sammo Hunga je to případ i By Hook or by Crook. Snímek z roku 1980 je old schoolovou komedií, ve které se to přímo hemží zloději. Ten nejslavnější - Flower Kid - právě znovu zaúřadoval a okradl ctihodného milionáře. Hned jak na místo dorazí místní šerif Wing (jemný odkaz na Lam Sai-Winga, ovšem tuhle postavu hraje totálně hubený Karl Maka ;), začnou se dít věci. Je třeba vystopovat podvodníčka Skinnyho (Dean Shek), který jediný může Flower Kida vypátrat, ten je ale poháněn jen touhou po penězích a tak šerifovi nastrčí prvního troubu (Sammo), který chce být slavný a tak se ochotně za Flower Kida začne vydávat. Zbytek filmu překvapivě sestává z různých dějových zvratů, které jsou však založeny spíš na nečekaných zjeveních obskurních postaviček (kromě skutečného Flower Kida je to např. tajemný kovboj (Eric Tsang) nebo zabiják Golden Killer (Chung Fat)) než na pečlivé práci se scénářem. Gagy jsou tu na prvním, druhém i posledním místě a humor dokonale vytěsnil i akci (je jí tu skutečně jenom poskrovnu). Přiznám se, že ze začátku jsem byl docela skeptický, protože Dean Shek je sice fajn (určitě ho pamatujete z Drunken Mastera nebo Snake in Eagle´s Shadow), ale jeho šklebení má své hranice, stejně tak v případě Karla Maky. Ale každý film se nějak vyvrbí a s nástupem dalších postav se věci začnou měnit k lepšímu, resp. začne to být tak šílené, až je to roztomilé. Když přijde na scénu Eric Tsang s kloboukem a koltem a zazní hudba z Leoneovek (všechnu hudbu film vykradl odjinud a věřím, že Maka je na to hrdý ;), nemůžete skrýt spiklenecký úsměv, stejně jako geniální "zaplacená" bitka na které se dohodne Dean Shek s Lam Ching-Yingem. Nápady tu rozhodně jsou, jenže technické provedení není z těch přibíjejících do křesla. Nechci říct, že by Maka byl mizerný režisér, ale v roce 1980 tu byla spousta chytřejších, vizuálně mnohem pokročilejších a možná i zábavnějších snímků. Možná ne tak ujetých, ale rozhodně to jsou větší sázky na jistotu. By Hook or by Crook je opět volbou jen pro nejotrlejší, kteří by rádi viděli i průměrnější počiny hongkongské kinematografie, popř. mají dostatečně širokou toleranci, co se týče humoru. Je to možná škoda, pár akčních scén (nezrychlovaných, ve filmu jsou kapku "boostované") bych snímek dokázalo "standardizovat", takhle vás (dis)kvalifikuje přítomný humor. Buď se smějete, nebo se nudíte, zlatá střední cesta je tu proklatě tenká a hledá se těžko. 50% ()

Galerie (18)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama