Reklama

Reklama

Princezna D.

  • Česko Spencer (více)
Trailer 2

Během vánočních svátků s královskou rodinou na panství Sandringham v anglickém Norfolku se Diana Spencer (Kristen Stewart), potýkající se s duševními problémy, rozhodne ukončit své deset let trvající a dávno vychladlé manželství s princem Charlesem. Ačkoli se množí zvěsti o aférách a rozvodu, na Vánoce se musí o všem mlčet a předstírat pokoj v rodině. Je tu jídlo a pití, střelba a lov. Diana tu hru zná. Ale letos to bude úplně jinak. Film Spencer vypráví o tom, co se mohlo odehrát během těch pár osudných dní. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (16)

Trailer 2

Recenze (143)

Charlizee 

všechny recenze uživatele

Intimní snímek bez bulvárních zvratů, který pracuje převážně s atmosférou a psychologií postav. A taky koncentrát naivní touhy být princeznou a následného střetu s realitou. Jen… Ach, Kirsten…  Snažila se tak moc a Dianu chtěla ztvárnit tak věrně, až jsem tu úpornost viděla v každém gestu a výrazu. Ale krásná je neskutečně, to zase jo. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Ani u třetího Larraínova filmu, který jsem viděl, nedokážu úplně pojmout proč si režisér vybírá témata, která si vybírá, proč je chápe tímto způsobem a proč akcentuje určité věci navzdory jiným. Díky tomu přináší pro mě i napotřetí velmi nepředvídatelný zážitek. Je to skutečně horor, kde onu hrůzu zastupuje zřídkakdy viděné zlo, které však se tak může jevit zlem jen z pozice neurotické a manické Diany, jejíž optikou sledujeme takřka celý film, ačkoli do ní prakticky nelze proniknout. Greenwoodova hudba, nepohodlný střih, fantastická dobová kamera a soustředěné herecké výkony prakticky všech zúčastněných (Timothy Spall stojí, dívá se dopředu a vám je fyzicky nevolno) zakrývají možná skutečnost, že ten film je svojí podstatou vlastně banální. Ale ono který horor není. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Pokud je na filmu nejlepší, výkon Kristen Stewart je něco špatně. Pablo Larraín po Jackie, opět zpracovává těžký osud velké ženy a opět ho zpracovává neuvěřitelně nudným a utahaným způsobem. Film ani tak nevypráví osudy Lady D. jako se spíše snaží o nějakou artovou výpověď, jak to tenkrát mohlo být a vybral si zrovna období, které není v jejím životě to nejzajímavější. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Všechny ty symboly jsou tam tak okaté, všechny repliky tak doslovně návodné a vývoj hlavní postavy i všech kolem tak nulový, že by se z toho chtěl jeden taky minimálně zamknout v koupelně. Diana se chce dostat pryč do krajiny svého dětství, která je tak blízko, ale přitom tak daleko, místo toho ale musí být zamčena ve strašidelném studeném zámku, kde všichni všechno slyší, váží se, zašívají si závěsy a neustále na sebe jen čekají, aby se pak dozvěděla, že je jen a pouze odosobněným platidlem v instituci, kde se minulost mísí s přítomností, ale neexistuje v ní žádná budoucnost. A dál? Já nevím, ale kafrat na královskou rodinu je tak obrovský mainstream, že prostě už vyžaduju, aby ten film šel někam dál, což se neděje, jen demaskuje dávno demaskované. A proč by měl naléhavý šepot Stewart dostat Oscara, z toho taky úplně nechápu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Larraín má meno a tak do svojho filmu môže obsadiť, koho len chce. Okrem Kristen ma bavili super proti typu obsadení Harris a Hawkins a aj Spall neopakuje žiadnu zo svojich predchádzajúcich úloh. Ako Watts, tak Stewart považujem za krajšie ženy než "iba" sympatickú Dianu a tak som opäť vnímal túto postavu ako niekoho iného, čo je ale moja chyba. Dlhšiu časť stopáže ide skôr o klasické obrázky z konvenciami zviazanej rodiny, z ktorej je vám zle, potom si ale Larraín a Knight povedali, že treba prehodiť výhybku na koľaj s názvom melancholický, až surrealistický art a osobne by som radšej ostal v zabehnutých koľajách, i keď som bol na strane liberálnej a normálnejšej Diany (ako v tomto filme, tak v realite). ()

Galerie (30)

Zajímavosti (7)

  • Scéna na konci, kdy Diana (Kristen Stewart) vezme Williama (Jack Nielen) a Harryho (Freddie Spry) do KFC poté, co opustí Sandringham House, byla částečně založena na skutečných událostech. Podle bývalého královského šéfkuchaře Darrena McGradyho a komorníka Paula Burrella prý Diana vzala své syny do McDonald's. (veronikajel)
  • Filmovalo sa od 28. januára do 27. apríla 2021 vo Veľkej Británii a v Nemecku. (MikaelSVK)
  • Scenárista Steven Knight poskytl rozhovor, kde prozradil, že postava Maggie (Sally Hawkins) byla založena na skutečné osobě, se kterou mluvil a která pracovala ve štábu. Uvedená osoba požádala o zachování anonymity. (veronikajel)

Související novinky

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

15.07.2022

Tvůrce Gangů z Birminghamu a rovněž scenárista filmů jako Východní přísliby, Noční jízda nebo Spencer Steven Knight našel svůj příští námět. Britský veterán oznámil, že chystá novou sérii o životě… (více)

Reklama

Reklama