Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po skončení trojské války se vrací Menelaos (Alberto Lupo) s krásnou Helenou (Yvonne Furneaux) doprovázenou věrným ochráncem Arionem (Mark Forest) zpět do Sparty. V bouři ztroskotají a zachrání se u afrických břehů. Egypt je na pokraji občanské války, když Théby ovládá Ramses (Pierre Cressoy) a Dolnímu Egyptu vládne Menophes (Carlo Tamberlani). Ramses se do Heleny zamiluje a chce ji uvést na egyptský trůn. Jeho zrádný rádce Tutmes (Massimo Serato) zosnuje spiknutí, zabije Ramsese a z vraždy obviní cizince. Arionovi se podaří uprchnout, ale následně se vrátí do Théb. Podaří se mu zachránit Helenu? (curil)

(více)

Recenze (2)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Na zpáteční cestě ze zničené Tróji potká Menelaa (Alberto Lupo), Helenu (Yvonne Furneaux) a další Řeky lodní neštěstí. Zatímco po Menealovi není ani stopy, Helena a kníže Arion (Mark Forest) se uchytí v Thébách, kde si užívají přátelského pohostinství krále Horního Egypta Ramsese (Pierre Cressoy). Nepozorují intrik králova bratra Tutmese (Massimo Serato)...Po všech těch "herkuliádách" je tato práce osvědčené dvojky Ferroni+Forest docela zajímavou odbočkou k egyptským "reáliím", i když ve skutečnosti se asi změnilo pouze pár kulis. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Druhé peplum které jsem od Ferroniho viděl, slabší než Trojská válka, ale pořád se bylo na co koukat. Zde spolupracoval s jiným přestavitelem mytologických hrdinů svého času Markem Forestem (parádní trup), který měl za sebou už pěknou řádku filmů. Ve spolupráci s Ferronim to však bylo první a poslední spojení, škoda. Po tomto filmu Forest odešel od filmování ke studiu opery. Popularitu Stevea Reevese (patrně nejznámějšího představitele mytologických hrdinů z let 58-63) se mu však překonat nepodařilo. Film nebyl příliš akční, spíše kladl důraz na interiérové scény, kde se odehrávaly různé intriky, léčky i vraždy. Ve filmu netřeba hledat nějaké historické souvislosti, jednoduše žádné nejsou, všecko je to víceméně smyšlené. Příběh je souvislý, přesvědčivý a docela i logický, filmu vévodí krásné egyptské soubory, barvité kostýmy, vůbec celý film je pěkně pestrobarevně sladěný. Forest (Aryan) a Furneaux ("Sladký život", "Hnus") jako Helena Trojská jsou jednoznačně nejlepší, závěrečná scéna mezi dvěma kameny docela vynalézavá, vysvobození, jak se říká za pět minut dvanáct. Pozornému divákovi a jeho pozornosti jistě neunikla mladičká Rosalba Neri (jako zlá Nais, snoubenka pharaona), pozdější velká eurohvěza, viz třeba Jesus Francových filmů. Zábavný "meč a sandál", který mohu doporučit nejen fandům žánru, ale na druhou stranu natočeny byly určitě ještě lepší. Sám Mark Forest pak považuje tento film za svůj nejlepší, tak uvidíme:-)! Podobné filmy : "Trojská válka", "Paris a Helena", "Last Glory of Troy" atd.. ()

Reklama

Reklama