Reklama

Reklama

Masakr v Černém lese

  • Západní Německo Hermann der Cherusker - Die Schlacht im Teutoburger Wald (více)

Recenze (7)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Známější spíše pod americkým názvem "Massacre in the Black Forest" nebo-li "Masakr v Černém lese" nebo ještě přesněji podle historie "Bitva v Teutoburském lese". Ohromná bitva, která se odehrála v roce 9 n. l. mezi římskými vojsky (za vlády císaře Augusta) a čtyřmi germánskými kmeny vedenými náčelníkem Cherusků Arminiem (toho zde hrál herec Hans von Barsody). Bitva to byla hned ta první na začátku, podle historie to byla opravdu krvavá bitka mezi desítkami tisíců mužů, zde ale v jakémsi rychlé sledu jsme ji viděli asi necelých pět minut a to mezi pár muži. Byl to masakr, jedna z nejkrvavějších římských porážek, vojevůdce Germánů Arminius se svými kumpány tu zmasakrovali 3 římské legie, 6 kohort a 3 jezdecké oddíly! Padl zde i Publius Varus, římský velitel, který ale ve filmu jako historická postava nehrál! Zpět ale k filmu. Mnoho toho zde k vidění vážně není, film je hodně upovídaný, místy trochu romantický, někomu nemusí vyhovovat nepřitažlivé, omšelé a uplakané záběry na vesměs promáčenou a chladnou přírodu. Hudba byla chytlavá, výprava slabší, z herců nikdo nevybočoval, přesněji žádná charakteristická postava, na kterou byste nezapomněli. Nebýt pak nakonec té celkem povedené finální bitvy (druhá v pořadí), mimochodem Římané zde přišli se skvělou strategií, tak by to dopadlo z mého pohledu ještě hůř. Film mi v něčem hodně připomínal americký velkofilm "Pád říše Římské". ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

ja som vedel o Bitke v Teutoburskom lese, kde Rimska Risa za vlady Augusta /31 pred kristom - 14 po Kristovi/ prisla o niekolko legii - ktore legie presne to boli neviem z hlavy, musel by som si pozriet knihu, kde mam podrobne rozobranu Rimsku Risu, a to sa mi nechce. Samotny zapas bol roku 9 po Kristovi, film zase klame a prekrucuje historiu, lebo tu bola ta bitka ukazana len ako akysi bezvyznamny stret Germanov a Rimanov, v skutocnosti bola extremne krvava a brutalna, a Germani nalozili so zajatymi Rimanmi mimoriadne odporne. Tempo je slabe, hodne sa keca, Bitka samotna je odbita rychlo a nezazivne, reziser Fernando Baldi sa tiez nijako nepredviedol. Publius Varus tu ani nie je spomenuty, coz je dalsie minus filmu. Herci - to, ani jedna postava mi neutkvela v pamati, nevyrazne herecke vykony, nic moc dialogy. jeden z tych slabsich filmov z takej obrovskej kapitoly, ktorou Imperium Romanum bezesporu je : 60 % ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Film sa odhráva počas potyčiek medzi Rimanmi a Germánskymi kmeňmi, ktoré so chcú vydobiť späť svoju slobodu. Na čele Germánov je Arminius, niekdajší slávny veliteľ rímskych légií. Film samotný má slabšiu výpravu a bitky, ktoré ani veľmi nestojí okomentovat, nič čo by bolo zapamätateľné. Prostredie mierne zasnežených riedkych lesov a mokrých bažín nie je veľmi vábne, ale asi vystihuje tamojšie prostredie. Zato pri kostýmoch u Germánov som mal pocit, že ich autori veľmi neskúmali a pridržali sa slovu "barbar" - dali im baranice a kožušiny miesto šiat. Príbeh nie je zlý, ale asi som čakal viac, ako len čakať na záverečnú bitku a koniec je až príliš utnutý a zasluhoval by viac rozviesť. Hodnotenie: 60% (2. komentár, 12. hodnotenie) ()

Marek06 

všechny recenze uživatele

Válečný film o bojovníkovi Arminiovi, který sjednotil germánské kmeny v boji proti Římanům. Bitva v Teutoburském lese byla ve skutečnosti mnohem větší a krvavější, než jak je zobrazeno ve filmu. Naštěstí to zachraňuje závěrečná bitva, ve které Germáni dobývají římskou pevnost. Kdyby si tvůrci dali víc práce s tou první bitvou, určitě by to dopadlo líp. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Tohle nemá se skutečností nic společného, tvůrci si půjčili pouze jména a název jedné bitvy, zbytek je smyšlená pohádka, která navíc postrádá i náznak jakéhokoliv děje. Ale film má asi bavit, takže historii stranou, za uznání stojí aspoň závěrečná dlouhá šarvátka o pevnost, ta je poutavá. Jedno ale nechápu, proč tvůrci pojmenovali film Masakr v Černém lese a bitva se odehrává na poli u jezera, přitom skutečná bitva trvala několik dní v hlubokém dodnes zachovalém lese. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama