Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Španělský celovečerní umělecký film. Do malého španělského městečka přichází vzrušující zpráva o návštěvě zástupců Marshallova plánu. Obyvatelstvo chystá vzácným hostům slavné uvítání. Konají se dalekosáhlé a nákladné přípravy. Každý sní o tom, co od Američanů dostane. Konečně nadejde velký den. Ale americká auta jen rychle projedou špalírem jásajících měšťáků a zmizí. A tak na velký den zůstává městečku jen nepříjemná vzpomínka v podobě dluhu za náklady na vítací slavnost. V Cannes v r. 1953 na Mezinárodním filmovém festivalu dostal tento film Velkou mezinárodní cenu za film dobré pohody a zvláště byl oceněn hodnotný scénář, který napsal přední španělský režisér J. A. Bardem. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (5)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Zábavná komedie s velkým nadhledem a moc příjemnou atmosférou. Zároveň také film, který zkouší divácká očekávání (rozhodně bych ho nepovažoval za předvídatelný). A s tím souvisí i nápaditost, který možná diváka „nezboří“, ale jistě mu vyloudí úsměv na rtech. Snímek dále také mile boří klišé, která se (dost možná ještě dnes) tradují o Španělsku. A konec má velmi vtipnou pointu. Za mě to budou silné 4*. ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Dávno predtým, než sa u nás točili satirické komédie o bláznivých prípravách pred návštevou komunistických papalášov, Španeli si týtmo filmom robili srandu sami zo seba a s vítaním americkej delegácie. Tí chcú pomocť v rámci Marshallovho plánu s výstavbou železnice malej dedinke. Svojrázne postavičky na čele s nahlúchlym starostom rozpútajú kolotoč vtipných potemkinovských situácií, ktorej punc dodajú záverenčné snové sekvencie. Tretí komentár. ()

Morloth 

všechny recenze uživatele

Zábavná sonda do španělské poválečné vsi. Špetka neorealismu, špetka surrealismu, něco z komedie, satiry, frašky. Jen mne mrzí, že španělské originální znění podpořil český dabing vypravěče, ač mistrně ztvárněn Františkem Filipovským. Přece jen to znělo trochu zvláštně. ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama