Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Španělský celovečerní umělecký film. Do malého španělského městečka přichází vzrušující zpráva o návštěvě zástupců Marshallova plánu. Obyvatelstvo chystá vzácným hostům slavné uvítání. Konají se dalekosáhlé a nákladné přípravy. Každý sní o tom, co od Američanů dostane. Konečně nadejde velký den. Ale americká auta jen rychle projedou špalírem jásajících měšťáků a zmizí. A tak na velký den zůstává městečku jen nepříjemná vzpomínka v podobě dluhu za náklady na vítací slavnost. V Cannes v r. 1953 na Mezinárodním filmovém festivalu dostal tento film Velkou mezinárodní cenu za film dobré pohody a zvláště byl oceněn hodnotný scénář, který napsal přední španělský režisér J. A. Bardem. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (5)

Flego 

všechny recenze uživatele

Dávno predtým, než sa u nás točili satirické komédie o bláznivých prípravách pred návštevou komunistických papalášov, Španeli si týtmo filmom robili srandu sami zo seba a s vítaním americkej delegácie. Tí chcú pomocť v rámci Marshallovho plánu s výstavbou železnice malej dedinke. Svojrázne postavičky na čele s nahlúchlym starostom rozpútajú kolotoč vtipných potemkinovských situácií, ktorej punc dodajú záverenčné snové sekvencie. Tretí komentár. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Zábavná komedie s velkým nadhledem a moc příjemnou atmosférou. Zároveň také film, který zkouší divácká očekávání (rozhodně bych ho nepovažoval za předvídatelný). A s tím souvisí i nápaditost, který možná diváka „nezboří“, ale jistě mu vyloudí úsměv na rtech. Snímek dále také mile boří klišé, která se (dost možná ještě dnes) tradují o Španělsku. A konec má velmi vtipnou pointu. Za mě to budou silné 4*. ()

Morloth 

všechny recenze uživatele

Zábavná sonda do španělské poválečné vsi. Špetka neorealismu, špetka surrealismu, něco z komedie, satiry, frašky. Jen mne mrzí, že španělské originální znění podpořil český dabing vypravěče, ač mistrně ztvárněn Františkem Filipovským. Přece jen to znělo trochu zvláštně. ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama