Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V zoologickém muzeu se sejde schůze členů družstva pro výstavbu garáží. Vzhledem k úpravě dálnice je nutné snížit počet garáží o čtyři. Vedení družstva už předem určilo, kdo se s prostorem pro svůj automobil rozloučí. Toto jednání však vyvolá mezi zúčastněnými nevoli. Po bouřlivé výměně názorů vyjde najevo, že kdosi zamkl dveře od místnosti a utéci není kam… Satirická komedie tvůrčího tandemu Rjazanov – Braginskij vznikla na konci 70. let, pro svou kritičnost se však do kin dostala až v čase „přestavby“. Jednota místa a času děje umožňuje všem představitelům rozehrát skvělý herecký koncert. Postavu muže, který celou schůzi prospí, vytvořil sám režisér. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Chytře vymyšlená a výborně natočená komedie o tom, že ne vše fungovalo za toho skvělého socializmu tak, jak mělo. Budou se stavět garáže, ale bude jich o 4 méně, protože zrovna v tom místě povede dálnice. Vedení družstva vybralo čtyři nešťastníky, kteří se na tom projektu podíleli nejméně. Ale zdá se, že se to jaksi těmto čtyřem nevyvoleným nějak nelíbí... (SPOILERY) A když se pak mezi těmito vyvrženými rodinami objeví i jakýsi válečný hrdina, je o malér postaráno. Tak se všechno zamotá a všichni pohádají, až je potřeba nějak si tam ustat, protože domů jít je nemožno, neboť Lija Achedžakova zamknula dveře a schovala klíče kdesi mezi pestrou paletou exponátů. Celé to ozvláštňuje poměrně hlučný trombónista a vlastní prostředí zoologického muzea, kterým občas propluje jakási mechanická ryba. Tamní exponáty jsou kupodivu využitelné i pro jiné než studijní účely, taková vycpaná opice je přece skvělý polštář! Dialogy byly minimálně stejně kvalitní jako při první spolupráci Rjazanova s Braginským, nutno však přiznat, že jsem rád, že mluvím česky, a že ruština je češtině trochu podobná. Nejsem totiž rusky mluvící, a proto mi byla titulková Google Runglish místy proti srsti. Většina dialogů víceméně seděla, něco jsem si byl však nucen domyslet, což v zrovna konverzační komedii není to pravé ořechové. Až někde uvidím tento film s kvalitními titulky, možná ještě zvýším své hodnocení. 90% ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Takova koncentrace hereckych hvezd! To se jen tak nevidi... :-) (ma oblibena Svetlana Nemolyaeva, a dokonce i Olga Ostroumova,...atd. atd.) Prijemne pro vyznavace ruskych/sovetskych kousku. Mne to bavilo moc. ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Sovietska satira sa len tak nevidí, Rjazanova Garáž je silnou kávou. Treba si uvedomiť, kedy bola natočená. Naša vtedajšia distribúcia mala z filmu obavy, preto sa dostal do našich kín až v roku 1988. Samotný film je ostrou kritikou na socialistické pomery, úplatky a rodinkárstvo. Pamätníci doby nájdu mnoho jemných nuáns, ktoré ich vrátia do minulosti. ()

ddf76 

všechny recenze uživatele

Povedena sovetska komedie o jedne schuzi vlastniku garazi :). Ted chapu, proc to soudruzi v SSSR zakazali :). ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

"Zabývám se současnou sovětskou satirou." "To je opravdu pozoruhodné, zabýváte se něčím, co neexistuje..." Přibližná parafráze jednoho z dialogů Rjazanova filmu, který však dokazuje opak. Na svou dobu a nesnášenlivost sovětského aparátu se jedná o v skutku odvážný projekt, který vychází z režisérova autentického zážitku. Schůzi členů družstva pro výstavbu garáží při Mosfilmu střídá ve filmu tentýž spolek při Zoologickém muzeu, ale výchozí konflikt je stejný – vzhledem k výstavbě dálnice je třeba 4 členy vyloučit a připravit o garáže. Kaskáda výtečně napsaných dialogů i situačních gagů, která následuje, má zcela jasný společenský přesah a satirizuje socialistickou společnost se vší její přetvářkou, předstíranou spravedlností, organizovaností, empatií a podprahovými svinstvy, kterými si člověk kupuje ten svůj kousek bezpečného prostoru. O herecký koncert se stará každý ze zúčastněných i díky fantasticky napsaným postavám, které se často profilují na minimálním prostoru a skýtají velmi široký rejstřík charakterů a motivací. Zajímavý kontrapunkt lidem tvoří prostředí vycpaných zvířat, které jaksi tiše komentují absurditu okolního dění (kyvadlo v podobě pirani mi utkví na dlouho). Komorně a divadelně laděný příběh, který jen výjimečně opustí prostory výstavního sálu, kde se schůze koná, nabízí poctivě vystavěnou filmařinu, ukázkovou práci s dynamikou, s vypointováním situace... Prostě společenská satira v plné síle, jejímž osudem bylo dlouholeté pohrdání a projekce v zastrčených biografech Podmoskví... S odstupem času nelze než konstatovat, že Rjazanův film se změnou politického systému na aktuálnosti neztratil a ačkoli se zjevně vyslovuje k socialistickému zřízení (a to až překvapivě na plná ústa), většina karikovaných rysů sedí i na moderní dobu. S trochou nadsázky lze vést paralelu s Formanovým filmem Hoří má panenko... ()

Galerie (46)

Reklama

Reklama