Reklama

Reklama

El Santo proti mumiím z Guanajuata

(festivalový název)
  • Mexiko Las momias de Guanajuato (více)

Obsahy(1)

Mexické město Guanajato je na seznamu Světového dědictví UNESCO a řadí se mezi nejkrásnější místa na světě. Místní mumie představují pozoruhodný fenomén, protože jde o přirozeně mumifikovaná těla díky složení tamější půdy. Výročí založení města se bohužel shoduje se dnem, kdy má oživnout také mumie Satanáše – vůdce místních mumií – jehož prvním úkolem je zlikvidovat Bojovníka se stříbrnou maskou. Jde totiž o potomka slavného gladiátora, který před mnoha staletími Satanáše ponížil a poslal k čertu. V úžasné zápletce hodné santovského bijáku tentokrát našemu oblíbenci asistují Blue Demon a Bojovník tisíce masek. Taktéž luchadorsky maskovaného Satanáše ztvárnil wrestler přezdívaný Tinieblas (Temnota). El Santo vstupuje do sedmdesátek s nejméně originálním námětem, jaký si lze představit. Ale je třeba pochopit, že hvězdu tentokrát k natočení filmu motivoval záměr podpořit turistický ruch v Mexiku. Snímek byl v zahraničí uváděn pod názvem El Santo proti mumiím, nicméně v originálním názvu se navzdory tradici jméno hlavního tahouna neobjevuje. Ve stejném roce měl premiéru také film, kde jakousi ligu spravedlnosti tvořili jeho zápasničtí soupeři – Blue Demon, Mil Máscaras (Bojovník tisíce masek), Tinieblas (Temnota), La Sombra Vengadora (Pomstychtivý stín) a Médico Asesino (Vražedný lékař). Ale protože doba je zlá a přízeň vrtkavá, obsazoval El Santo některé z nich do vlastních filmů. Ostatně právě obsazování soupeřů a recyklování úspěšných záplatek se staly charakteristikami tehdejší nové vývojové etapy pro Santa a jeho filmy. Produkce mexických zápasnických filmů sice díky tomu nabrala druhý dech, nicméně i přesto se po dalších patnácti letech dostala na své naprosté dno. Ale zatím jsme na začátku konce a El Santo přijíždí do Guanajata a užívá si to víc než Sergej Ejzenštejn. S mateřstvím (přesněji řečeno otcovstvím) se nakonec také protneme, protože El Santo opět zachraňuje dítě. Což je tentokrát pikantnější, protože jde o chlapečka, kterého hraje Julio Agrasánchez, ale hlas mu propůjčila tehdy ještě neznámá La Chilindrina, mexická obdoba Magdaleny ReifovéKouzelné školky. (Festival otrlého diváka)

(více)

Recenze (3)

JFL 

všechny recenze uživatele

Bezelstně okaté turistické promo titulního města se prolíná s luchadorským bijákem, takže všechny zdejší absurdní figurky povinně naslouchají folklorním vystoupením, nahání se v historickém centru, pózují před lokálními dominantami a samozřejmě tlachají o tom, v jakém hotelu se dobře spí či kde jsou super restaurace. To vše zatímco kolem pobíhají oživlé mumie, se kterými se povážlivě marně peckují luchadorské hvězdy Blue Demon a Tisíc masek. Rozkošně přímočarý a naivní biják navíc v linii filmů s El Santem představuje variaci Čekání na Godota, kde se o legendárním zápasníkovi dlouho jen mluví. O to velkolepější je pak jeho příjezd na scénu (v kabrioletu s pláštíkem vlajícím nonšalantně od krku) i samotné zrychtování pořádku. ()

Teardown 

všechny recenze uživatele

Santo vs mumie. Už jednou mě tato kombinace zklamala a bohužel, tentokráte tomu nebylo jinak. Co hůř, tohle řadím mezi nejméně povedené filmy spojené s maskovanými vrestlery v boji proti silám zla. Velký podíl na tom má i fakt, že oživlé zafáčované artefakty nejsou tisíc let staří panovníci, nýbrž mrtví, nasraní vresteři, prahnoucí po pomstě. Velká absence samotného bijce Santy taktéž zamrzí a nový přírustek s maskou na hlavě Mil Máscaras, nijak zvlášť film nezpestří a to ani svoji bojovou technikou. Tak snad někdy příště pánové. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama