Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z nejpopulárnějších hororových filmů všech dob. Filmová klasika. V divácky oblíbeném a kritiky ceněném pokračování Frankensteina opět zazářil Boris Karloff v roli nešťastného monstra, které tentokrát zatouží po partnerce. Colin Clive se vrací jako přehnaně ambiciózní Dr. Frankenstein, aby svému dítěti vytvořil podobně prokletou nevěstu (Elsa Lanchesterová). Režisér původního Frankensteina, James Whale, tímto snímkem završil svou skvělou kariéru. Frankensteinova nevěsta je film, jež potěší nejen fanoušky hororu, nýbrž všechny filmové labužníky. Pokračovanie filmu FRANKENSTEIN (1931), nasledované filmom SON OF FRANKENSTEIN (1939). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Upřímně, jednička mě bavila více. Nemohu ale neocenit to, jakou profesionalitou Frankensteinova nevěsta dýchá. Je to neskutečně technicky propracovaný film, některé pasáže mi svojí kvalitou vyrážely dech i kamera je vynikající. Některé herecké výkony byly divné, některé skvělé, ale především Boris Karloff je geniální. Pokud od něj uvidím ještě nějaké filmy, kde bud zářit a oslňovat podobně, jsem ochoten zařadit ho do své TOP. I přesto jsem ale se čtyřhvězdičkovým ohodnocením váhal, jelikož příběh z jedničky se mi zdál záživnější a zapamatovatelnější, v Nevěstě se ze začátku z velké části jen honí. Druhá půle je nesporně zajímavější, okořeněná učením monstra umění řeči. Ovšem konec se mi bohužel opět zdál jakýsi divný, ne úplně ideální, a proto na mě Frankensteinova nevěsta ze všech tří režisérových klasik zapůsobila asi nejméně. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Zlovestne tiene, tmave mraky, zahmlene cintoriny.....ja ten skvely ciernobiely vizual mam radsej ako vsetky tie "fantasticke" farebne filtre a efekty dohromady. Jeden z filmov, ktory vytvoril (inspiroval), tvorbu a styl Tima Burtona. Az by som mal chut nazvat tento film Burtonovkou :) A skutocne skvelo ma pobavila scena, kde sa Frankenstein uci hovorit a ako rychlo si oblubi cigarety a alkohol. Spravny chlapik :) (9/10) ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Pokračování kultovního hororu začíná přesně tam kde skončil díl první, na kopci u hořícího mlýna. Všechny postavy jsou na svém místě, jen některé přeobsazené. Navíc přibyl nový vědec, doktor Pretorius, jehož úspěchy dělají z Herr Frankensteina druhořadého nedouka. Přesto přišel s nabídkou spolupráce. Touží vytvořit ženský protějšek Monstra. Bez znalostí svého slavnějšího kolegy se ovšem neobejde. James Whale za čtyři roky režisérsky vyzrál, a Bride of Frankenstein je ve všem dotaženější, než jeho předchůdce. Atmosféra, tempo vyprávění, rozbor psychiky vyděděného netvora, samotný akt zrození jeho družky - vše je lépe zpracované, efektnější a zábavnější. Sequel má hloubku kterou se mohla pochlubit kniha, ale jež chyběla Whaleovu prvnímu dílu. Trochu mi připomněl The Incredible Shrinking Man. Ten taky klamal tělem a v béčkovém námětu s céčkovým názvem skryl špičkový film se silným myšlenkovým přesahem. ()

Alfréda 

všechny recenze uživatele

Docela pěkné navázání na první díl. Povedené, jen mi není jasné, proč přišel druhý díl až čtyři roky po úspěchu jedničky. Jsem ráda že děj je opět stejný jako v literární předloze od M.Shelley, to vždy potěší :) Jen nevím co si myslet o té nově objevené schopnosti Netvora-totiž mluvit. To se mi zdálo dost utažené za vlasy. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Jednička byla normální shit, dvojka je ale mamutí krok vpřed. Přítomnost hudby vše vytáhne i v těch horších scénách, které se vyskytují hlavně ze začátku. Vždy, když byla na scéně komická postavička staré služky, říkal jsem si, že brutální vražda není zas tak špatná věc. Naštěstí po příchodu Borise Karloffa do domu starého slepce se vše v dobré obrátí a film nabere neuvěřitelné grády. Karloff už se jen blbě neksichtí, ale skvěle hraje a dokotr Pretorius je záporák k pohledání. No a třešnička na dortu je finální pokus s oživením nevěsty, opravdu hodně dobrá filmařina. Suma sumárum, bezva film s blbým začátkem. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (55)

  • Ve scéně, kdy doktor Pretorius (Ernest Thesiger) představuje Henrymu své živé výtvory ve skleněných nádobách, se u poslední představované postavičky zmíní, že vidí jistou podobu se sebou samým. Tuto postavu miniaturního "dábla" hraje Peter Shaw, který byl právě Thesigerovým dublem pro tento film. (DaViD´82)
  • Název sám o sobě je chybný. Nevěsta je stvořena pro Monstrum, nikoliv pro Frankensteina. Sám dr. Pretorius však o ní mluví jako o "Bride for Frankenstein". (liquido26)
  • Je s podivem, že vzhledem k mnohým námitkám cenzorů i producentů, se i přes mnohé úpravy a vystřihování, nakonec do finální verze dostala scéna Frankensteinova monstra přivázaného ke kůlu ve stejné poloze jako byla ta Ježíše Krista při ukřižování. (DaViD´82)

Související novinky

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

Netflix chystá remake Frankensteinovy nevěsty

04.08.2023

Po několika poměrně nedávných pokusech studia Universal Pictures oživit sérii jejich klasických monster se snímky jako Mumie, Renfield nebo s nadcházejícím dosud nepojmenovaným projektem od režijního… (více)

Universal se opět pokusí oživit monstrum

Universal se opět pokusí oživit monstrum

21.11.2020

Před třemi lety se Universal pokoušel po vzoru Marvelu nastartovat vlastní filmový vesmír, který by zahrnoval klasické figury tohoto studia: Frankensteinovo monstrum, jeho nevěstu, Drákulu, Mumii,… (více)

James Wan chystá něco monstrózního

James Wan chystá něco monstrózního

08.03.2020

Po úspěchu snímku Neviditelný od studia Universal se zdá, že remaky slavných monstr fláků tímto způsobem budou pokračovat i nadále. Spojený vesmír načrtnutý v nové Mumii letěl už před časem do koše a… (více)

Hororové návraty

Hororové návraty

19.06.2009

Jedna klasika a jeden klasik brzy opět zčeří žánrové vody. Frankenstein a Carpenter. Ví se, že o svém pojetí slavného románu Mary Shelleyové sní Guillermo del Toro, minulý týden dokonce blouznil něco… (více)

Reklama

Reklama