Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když americké manželky opustí v létě s dětmi rozpálený Manhattan, jejich obětaví pracující manželé se věnují "kladení pastí, lovu a honu", jinak řečeno, zajišťují rodinu a "trpí" ve městě. Své utrpení a samotu si zlehčují občasným zakázaným doutníčkem, nezdravým jídlem, příležitostnou sklenkou whisky a ti nejodvážnější dokonce proměňují chtivé pohledy na ženské křivky mladých krasavic ve skutek. Také Richard Sherman je typickým manhattanským manželem, který pravidelně v červenci vyprovodí ženu Helenu a synka Rickyho na nádraží, aby si užívali venkovských radovánek. Poté se chce ve vší počestnosti soustředěně věnovat své práci v nakladatelství, protože v bytě je konečně klid, nemusí nikoho zdravit a odpovídat na stále stejné otázky. Může se věnovat například korektuře nové knihy "Člověk a podvědomí", která se sice zdá nezáživná, ale její třetí kapitola "Potlačovaná vášeň u muže středního věku, její kořeny a důsledky" je svým způsobem inspirativní. I ten nejvěrnější otec od rodiny však může podlehnout pokušení, když se o patro výš nečekaně nastěhuje blonďaté sexy stvoření, roztomile naivní a nedotčené, zato s křivkami hollywoodské hvězdy. Na scénu opět přichází Marilyn Monroe ve své nezapomenutelné roli naivní a prosté dívenky, jejíž vlající sukně nad pouličním větrákem v jedné ze slavných scén tohoto filmu probouzela fantazii mužského publika mnoha generací. Předlohou k nestárnoucí konverzační komedii Billyho Wildera se stala divadelní hra herce, scenáristy a producenta Georga Axelroda (1922-2003) s původním názvem "Sedmiroční kopřivka". Po boku M. Monroe uvidíme Toma Ewella. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Ukázka z filmu 1

Recenze (156)

Krissty 

všechny recenze uživatele

Marilyn byla nádherná, co se o tom dá jiného napsat? Nevadila mi dokonce ani teď, když hrála přihlouplou naivní modelku, ačkoliv být to moje známá, tak mi leze svým chováním hrozně na nervy... Překvapilo mě, že před ní Tom Ewell neustoupil do pozadí, právě naopak, čímž se zasloužil o vtipnost většiny scén (víc mě dokázal pobavit jen pan šéf, když Richard žádal o dovolenou). Byl vynikající a měl v sobě zvláštní kouzlo. Potěšila mě legendární scéna v bílých šatech a také zmínění jména Marilyn Monroe v závěru filmu. Jen jediné mi vadilo - proč jen ona musí mít tak špičatá prsa? S kulatými by byla dokonalá, ty pahorky mi překáží :D ()

Jiří K. 

všechny recenze uživatele

Toto dílo těží nejvíce z krásné tvářičky a postavy hlavní představitelky. Studio předpokládalo, že mužská část diváků zvlhne opojením a o film jako takový se zajímat nebude. Vzhledem k tomu, že Marilyn Monroe není můj typ a o jejím hereckém umění si myslím své, v hodnocením jsem nebyl podujatý. Dvě hvězdičky jen za poměrně kvalitní scénář. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Až teďka jsem pochopil, že jedna z nejznámějších scén s MM byla vytvořena jen pro plakáty - podzemka NY metra totiž zvedla Marylin šaty, ale filmový divák zase tak moc neviděl, herečka je v tu chvíli téměř v polodetailu, zatímco na známé fotce pózuje celá. Poprvé se seznamuji s Tomem Ewellem, který mi svou postavou hodně připomíná o něco starší film-noir snímky (Sunset Blvd., Maltézský sokol). Opravdu film-noir, protože i tady je hlavní hrdina, slaměný vdovec, osamělý. Vyzdvihněme také výborný dabing ČST (Postránecký, Zahajský, Medvecká, i Konvalinková, která mi ale moc neseděla, odvádějí na dnešní poměry dokonalou práci). A nenechte se mýlit, i debilní Nova si film nadabovala (Brožová), a vsadím se, že tenhle zmetek je i na bontonovských DVDčkách. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Když jsem si pouštěl Slaměného vdovce, ani jsem netušil, že v něm hraje Marilyn, a že obsahuje jednu z nejznámějších filmových scén vůbec. To nakonec nehrálo v hodnocení moc roli, neboť nepatřím k obdivovatelům Marilyn. Slaměný vdovec na mě fungoval jako komedie jen z části. Bohužel si dokáže dělat srandu jen z jednoho stereotypu a už z názvu je lehce poznat jakého. Nemám tenhle humor založený jenom na stereotypech rád a pokud ve filmu není mnoho navíc, zaujme mě jen stěží. Také mě vcelku štvaly neustálé představy hlavního hrdiny a naivní ukecanost Marilyn. Musím ale přiznat, že jako celek film funguje a má dobrou atmosféru. Proto dávám i přes výhrady tři hvězdy. Nicméně od Billy Wildera raději doporučuji mnohem lepší a úžasnou komedii Raz, dva, tři. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

- Doktore, jsem sedm let ženatý a obávám se, že na mě leze to, čemu vy říkáte svrbění po sedmi letech. Co mám dělat? - Pokud něco svrbí pane, je přirozené to poškrábat! Přestože zazní i taková věta, zapomeňte na pikantní, nebo dokonce lehce nekorektní komedii o nevěře. Richard je v textu distributorů označován jako typický manhattanský manžel, který vyeexpeduje manželku i se synem na prázdniny na venkov. Jak ale s čersvě nabytou svobodou naložil poté, co potkal blonďatou nepokušitelku s neposednou sukní, nakonec moc velká řachanda není. Spoustu monologů i vizualizovaných fantazií, které produkuje Richardova představivost, sice občas prosvětlí příjemný inteligentní humor, ale na můj vkus ho nebylo dost. Mám divadelní adaptace rád, ale tady to bylo i přes dobrý výkon Toma Ewella ploché. O výkonu MM mluvit nelze...ona tam vlastně byla jen nastrčená jako WOW efekt. Jenže mé libido nechávaly naivně působicí blonďaté prsatice odjakživa neaktivní...můj vkus se ubírá jiným směrem. Tzn. neocenil jsem ani ikonickou scénu s chlazením vaječníků. Co je ale podstatnější, tak casting byl čistý kalkul. Ve svých 29 letech hrála 22 letou; ta role měla přijít buď dřív, nebo měla být obsazena mladá holčina. Vyznělo by pak lépe, že postava kterou MM hrála, ani žádné klišé naplňovat neměla. Ve skutečnosti dokonce naopak. Richarda popostrčila kam patří a u toho svým proslovem zvedla sebevědomí nejen jemu, ale i mnohým mužům, kteří by si na takového blonďatého andílka netroufli. Takže oceňuji vyznění filmu a vlastně i to, že Wilder/tvůrci nešli po srsti divákům, kteří čekali něco třaskavějšího. Také chválím nemálo nenápadných, ale sofistikovaných verbalitek, které přišly hned v první scéně, ale pak se (bohužel) zjevovaly ve větších odstupech. A na závěr přiznám, že byť šlo jen o pár sekund, kdy byl dabing nahrazen originálním popěvkem MM u klavíru...hlas měla fakt sexy. Lepší 3*. Kdyby se mi MM líbila, tak 4* dám. PS: Tomu scénáři by velmi slušelo francouzské zpracování typické třeba pro devadesátá léta. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (33)

  • Dnes již klasická scéna s Marilyn Monroe stojící nad větrákem se natáčela 15. září 1954 na křižovatce Lexington Avenue a 52. ulice na Manhattanu. Natáčení přihlíželo zhruba 5000 diváků, kteří vydávali takový hluk, že scéna musela být dodatečně ozvučena ve studiu. (Karlos80)
  • Marilyn Monroe často zapomínala text a kazila natáčení, takže se některý záběr muel zopakovat až 40krát. To u ní opětovně vyvolávalo myšlenky na sebevraždu. (Kulmon)

Reklama

Reklama