Reklama

Reklama

Tian mi mi

  • Hongkong 甜蜜蜜 (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Osud spojí cesty dvou čínských imigrantů v Hongkongu a osamělost jejich života ve velkoměstě dá vzplanout velké lásce. Oba však mají odlišné ambice. On přivést svoji snoubenku do Hongkongu a oženit se s ní. Ona má za cíl postup ve společenském žebříčku. Kvůli svým střetávajícím se ambicím se rozdělí. Osud ale chce tomu, aby se po dlouhých letech opět potkali jako chudí imigranti, tentokrát ve Spojených státech za doprovodu jejich oblíbené milostné písně. (KlonyIlony)

(více)

Recenze (6)

Tyler 

všechny recenze uživatele

Romantické drama se silným sociálním podtextem "Tian mi mi" vypráví o dvojici lidí, kteří se roku 1986 setkávají v Hong Kongu a sleduje jejich vzájemně se proplétající osudy po celých deset let... Peter Chan natočil v mnoha ohledech sugestivní drama, které reflektuje nejen touhu mladých pevninských Číňanů po vydobytí si lepšího místa na slunci, než jaké jim nabízí jejich mateřská země, ale i proměny samotného ostrova. A dělá to právě prostřednictvím vztahu ústředních postav, jimž své tváře propůjčili Maggie Cheung a Leon Lai. Jejich setkání začíná z nutnosti, ale postupně se proměňuje v osudový vztah, který je hlavní devizou snímku a stavebním kamenem, na jehož základech vznikla tato vícevrstevnatá romance. Romance, která rozhodně není banální, ale při špatném výběru herců by mohla snadno sklouznout k šedému průměru. Peter Chan měl však šťastnou ruku - především výkon Maggie Cheung opět potvrzuje, jak mimořádnou herečkou je. Civilní, uvěřitelná v každém momentu, a navíc nadpřirozeně krásná. Už jen kvůli ní stojí za to "Tian mi mi" vidět... P.S.: Malá zajímavost - v roličce učitele angličtiny se představí Christopher Doyle, dvorní kameraman Wong Kar-waie. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Romance, sociální drama, sonda do doby a atmosféry Hongkongu přelomu 80. a 90. let. Vynikající Maggie Cheung i Leon Lai. Připomínka a písničky zpěvačky Teresy Teng, které v té době zemřela. Taky teta zamilovaná do Willa Holdena a kameraman Christopher Doyle v roli HIV pozitivního učitele angličtiny. Velmi příjemný divácký zážitek. Po zklamání z "Tau ming chong" je ale na filmu nejzajímavější fakt, že režisérem je Peter Chan: jeho nejznámější filmy jsou každý naprosto jiný. "Tian mi mi" je spolu s "Ruguo-ai" v mých očích zatím nejlepší. Možná má na uvěřitelném výsledném dojmu podíl scénář Ivy Ho. ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Tohle je přesně ten film, co ukazuje, že Maggie Cheung je nejúžasnější čínská herečka a právem v mých oblíbených je hned vedle Audrey Hepburn :). Jinak je to velmi přirozeně zahraný a zpracovaný film, který se vyhýbá nějaké laciné dojákovině, i když je fakt, že v jedné chvíli použije takovou dost lacinou scénáristickou kličku, aby dostal postavy tam, kde je potřebuje, což se mi fakt nelíbilo, ale dá se to odpustit, protože zbytek je velmi chytrý, civilní a takový jakože "normální", ale přitom dost silný v tom o čem chce vyprávět. A hlavně taky vybrali úžasné herce pro hlavní role. Eric Tsang možná dokonce Maggie Cheung i překonává, i když jeho role je spíš menší, ale je mu očividně napsaná přesně na míru a nedovedu si představit, že by to hrál někdo jinej, obzvlášť tu scénu na lodi. Leon Lai jako vyjevený soudruh v "západním" hong kongu je velmi sympatický a hlavně velmi přirozený a scény, kdy ho ještě život v hong kongu udivuje kudy chodí hraje bez nějaké teatrální přihlouplosti :). Prostě pecka no :). ()

KlonyIlony 

všechny recenze uživatele

Příběh o setkání muže a ženy v odcizeném a kulturně hybridním prostředí Hong Kongu. Milostná dvojce by si při prvním setkání zdánlivě nemohla být vzdálenější: ona je elegantní hongkongská slečinka, který se zabývá jen vyděláváním peněz, on je tak trochu naivní chlapík, který se v moderním velkoměstě moc nevyzná, a jeho ambicí je pouze vydělat dost peněz na to, aby si mohl vzít svoji dívku z pevniny. I přes své odlišnosti ale k sobě postupně nachází cestu - prvním pojítkem je mandarínština, kterou slečna Li Qiao začne neochotně komunikovat, když vytírá mopem podlahu v McDonaldu; pak společná láska k hudbě popové hvězdy Teresy Teng (titul filmu pochází od názvu jedné její písně); nakonec, když už má dvojce spolu poměr, vyjde najevo, že jsou oba "soudruzi" - tedy přistěhovalci z pevniny. V sladkobolném závěru, který se odehrává v New Yorku, se ukáže, že k sobě dvojce vlastně sedla jako vrána k vráně. Li Qiao je pro Li Xiaojuna hotová femme fatale. Po krátkém románku - jejich vztah je trochu komický a dojemný zároveň - se dvojce rozejde: z Li Qiao se stane žena mafiánského bosse, čímž se splní její ambice získat si společenské postavení; Xiaojun se v Hong Kongu zabydlí a vezme si svoji přítelkyni, se kterou vede spokojený život. I přes pokus o to, nechat city k Li Qiao za sebou, je k ní stále jaksi fatálně přitahován (nutno říct, že cit je vzájemný); k momentu sblížení dojde právě poté, co náhodou na ulici uvidí Teresu Teng. Xiaojun se rozhodne o své lásce k Qiao Li říct manželce, která ho potom opousti. Protože ho opusí i Qiao Li, která doprovází svého kriminálního manžela na útěku, rozhodne odejít do New Yorku, kde pracuje jako kuchař v restauraci jednoho známého. Li Qiao se poté, co zahyne její manžel, dostává do stéjného bodu, že kterého původně vyšla - u podřadné práce v odcizeném prostředí velkoměsta. Jak už bylo výše prozrazeno, dvojce se nakonec opět shlédá. Jakoby pro potvrzení osudovosti jejich setkání po dlouhém strádání se tak děje v den úmrtí Teresy Teng. Při pohledu Li Qiao na Xiaojuna je slyšet slova titulní písně "kde jsem tě už viděla, tvůj úsměv je mi tak povědomý...". Tianmimi je skvělý romantický film, který být natočený v Americe, měl by zaručeně spoustu příznivců. Co do obsahu je dost transnacionální: kromě episody v New Yorku je v něm tématizováno přistěhovalectví, v případě charakteru jednoho učitele angličtiny spíš moderní nomádství, cituje americkou populární kulturu a hollywoodské filmy. Formou je, jako ostatně skoro celá hongkongská kinematografie, dost otevřený vlivu "velkého bratra" Hollywoodu. Na možná poněkud amerikanizovaném základu je v něm ale dost toho, co by se dalo označit za "autentickou hongkongskou esenci". ()

Ceda 

všechny recenze uživatele

Pořád nějak u těch lávstory nedokážu nahmatat, kde přesně leží ta míra, kdy je ten film ještě tak příjemně slaďouššký jako nějaký osvěžující zmrzlinový pohár s čerstvě namixovanou šlehačkou, takovým tím lázeňským oplatkem a to vše je ozdobeno lískooříškovou posypkou a karamelovou polevou. No a pak je ten druhý typ, kde už je to tak přepísklé sentimentalitou, až mi z těch cukrbliků hučí v uších a je to přeslazené jako nějaký připálený škrob na pánvi politý odstátým moštem, nad kterým už týden krouží vosy... Ne ale vážně. Pokud nechcete vidět jenom blbý film o lásce, tak v tomhle díle je spousta krásných věcí, co si pošťárají s vašimi emocemi, až budete mít vážně na krajíčku. Včetně sociálního podtextu, opuštění domova a touze se vrátit, těžké dřiny a osamělosti v anonymním městě, náhodných setkání atd. atd. Abych nezapomněl vypíchnout senza filmovou řeč a hudbu. No vlastně ani nechápu, proč je to tak málo známé v našich zeměpisných šířkách, protože je to podle mě jedna z nejhezčích lávstory ájv evr sín!!! ()

Reklama

Reklama