Reklama

Reklama

Božská komedie

  • Portugalsko A Comédia de Deus (více)

Obsahy(1)

Hrdinou filmu je Jan z Boha, stárnoucí intelektuál a estét, který pracuje jako šéf lisabonské cukrárny. Vede staromládenecký život, který si zpestřuje filozofickými a politickými úvahami, vynalézáním nových zmrzlinových specialit a bděním nad pravidly hygieny. Po večerech si doma vytváří tzv. Knihu myšlenek, vzácnou erotickou sbírku. S oblibou se oddává hrátkám s mladičkými dívkami, většinou prodavačkami z cukrárny, kterou vlastní rezolutní paní Judita. Jan je Juditou pověřen jednat s mocným francouzským investorem, což se mu vůbec nedaří, a navíc mu život zkomplikuje pomsta místního řezníka, jehož nezletilou dceru Joaninhu připravil o nevinnost. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

zencitizen 

všechny recenze uživatele

God Shave The Qeen! A opět film, který po způsobu Buňuela krásně legitimizuje nejrůznější osobní obsese. Film plný rituální erotiky, zvláštní duchovnosti zjevované ale pouze skrze zájem o ženské a dívčí tělo. Taková mile podvratná portugalská verze Deníku bláznivého starce od Tanizakiho. Navíc metafota zmrzlinářského byznysu jako filmového průmyslu - viz scéna nezdařené koprodukce mezi Joaem a francouzským zmrzlinářem je neodolatelná. Monteiro hraje jako Buster Keaton, takže Božská komedia má nádherný vzletný a snový půvab němé grotesky. ()

Reklama

Pevek2 

všechny recenze uživatele

Podivuhodny film. Nektere sceny jsou genialni, nektere vtipne, ale celou dobu vladne takova jakasi az hrabalovsko-bunuelovska krasa. A eroticke napeti, ktere se obejde bez standardnich figlu. Skoda ale ze tomu kvuli delce v nekterych fazich pada retez. ()

Zajímavosti (1)

  • Film získal zvláštní cenu poroty na festivalu v Benátkách. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama