Reklama

Reklama

Long men kezhan

  • Tchaj-wan 龍門客棧 (více)
všechny plakáty
Trailer 4

Obsahy(1)

Režisér a scenárista King Hu vypráví příběh z období dynastie Ming, kdy se skupina královských eunuchů rozhodne zlikvidovat váženého a spravedlivého úředníka You China. Ten je na základě falešného obvinění popraven a jeho rodina vyslána do dalekého vyhnanství v severní Číně, kde však na ni čeká jen další nebezpečí.Tam se také v tajemném hostinci U dračí brány scházejí další cestovatelé a vyhnanci a souboj o život, ale také za svobodu může začít. Epický a velmi autorský film byl zlomem ve vývoji žánru kung-fu filmů. Kamera se odpoutává z místa, bojové scény mají až baletní choreografii a celý film je metaforou boje proti autoritativnímu komunistickému režimu v Číně. (Filmasia 2006) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (5)

Trailer 4

Recenze (15)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Chcel som vidieť klasiku. Aj to čo stojí za Tsai ming Liangovým Goodbye Dragon Inn. A v zásade som milo prekvapený. Funkčná dejová línia, silné postavy a zaujímavé dejové zvraty plus akčné scény, ktoré sú na dobu svojho vzniku viac než slušné. King Hu je rozhodne talentovaný rozprávač a hoci finále mi príde miestami príliš naťahované a potom veľmi rýchlo seknuté, prvých osemdesiat minút je výborných. Na to, že sa väčšinu času nachádzame v rovnakom priestore ťaží film a príbeh z danej situácie maximum. Trošku tam cítiť čo všetko to inšpirovalo. Minimálne Tiger a Drak je jasný. Uvidím čo so mnou spravia ďalšie King Huové filmy. Swordsmana od neho mám ale dosť rád. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Film ma veľmi dobrý rozjazd a na začiatku vyzerá, že sa dej bude odohrávať iba na jednom mieste - hostinci niekde na konci sveta. Dokonca je spočiatku okorennený aj o pár vtipných hlášok a scén. Keď dôjde na súboje, ukáže sa ich slabšia (nazvime to 60-tková) choreografia, pomalšie pohyby s jasnými zasekávaniami a boj, ktorý jasne vyzerá, že je iba hraný. Slabší strih tomu tiež nepridáva. Stále sa však film môže oprieť o fungujúcu atmosféru a aj atraktívne zasadenie do kamenistej púšte s pražiacim slnkom. Kamera si v exteriérových scénach skrátka ľubuje. Škoda, že záver ide napriek početnosti súbojov dole a keď sa o slovo prihlásili aj wuxia prvky ako žabacie skoky, lietanie vzduchom či skákanie zo stromu na strom, mal som dosť. Záver to skrátka zabil. ()

Reklama

francis 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně vtipně natočená "samurajovka", hlavně výborný souboje se spoustou lítacích scén v oldschoolovým podání, chytání nožů a šípů (že by inspirace pro Matrix v zastavování kulek?) Sice jsem nechápal, o co těm lidem na plátně šlo a trochu jsem se začal orientovat až po filmu, když jsem si přečet informační text v programu, to ale mohlo bejt způsobený i tím, že uši drásající hudba v neadekvátní hlasitosti mi zabránila naplno vnímat prolog filmu (pak jsem použil špunty do uší, snížil tak hlasitost na jakžtakž snesitelnou hranici a začal si film užívat). Do přemýšlení hrdinů jsem moc neproniknul, ale nakonec mi to ani tolik nevadilo. Ale jakou že nemoc to měl pan vrchní eunuch? Astma jo? Ehm... ()

KlonyIlony 

všechny recenze uživatele

"Hostinec U Dračí brány" (龙门客栈) je příkaldem kvalitního počinu, který zapadl (alespoň na západě) mezi žánrově podobnými filmy (řekněme japonskými samurajovkami a spaghetti - westerny). Jako v každém čínském filmu o hrdinech je akce okořeněná trochou magie (čili trocha létání a chytání vrhacích nožů do jídelních hůlek), celkově ale fantastický element realitu nepřehlušuje úplně - v tom je, dá se říct, podobný jiným typům hrdinských filmů (samurajovky jsou v tomto ohledu asi nejrealističtější). Divák se může těšit na obrazovou výpravnost a dobré herce. King Hu je určitě stejně velkým mistrem hrdinského filmu jako Kurosawa Akira. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

King Hu je mezi tvůrci wu-sia filmů opravdovým unikátem - režisérem s osobitým pojetím žánru, které se odráží ve formě filmu. Jeho specifické ztvárnění soubojů nikterak neubírá filmům na zábavnosti, ani z nich nedělá složitě přístupná díla. Díky tomu, že Hu nepoužívá speciální efekty, které by stářím nutně v očích diváků ztrácely na působivosti, zůstávají jeho filmy dodnes aktuální a ve svém provedení nikterak nezastaralé. Více v recenzi na Rejže.cz. ()

Galerie (95)

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama