Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružství začíná, když neidentifikovaný mimozemský vetřelec zničí flotilu klingonských křižníků. Kapitán James T. Kirk se hrdinně vrací do čela nově ztransformované lodi U.S.S. Enterprise, kde převezme velení. Toto dobrodružství odstartovalo jednu z nejdéle běžících filmových franšíz všech dob s hereckým obsazením původní série Star Trek, včetně Williama Shatnera, Leonarda Nimoye, DeForesta Kelleyho, George Takeie, Nichelle Nichols, Waltera Koeniga a Jamese Doohana. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (303)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Da sa povedat, ze som trekkie, kedze som doteraz videl vsetky serialy a filmy. Pôvodny serial ma stale bavi aj napriek tomu, ze uz po technickej stranke davno zastaral. No a po uspechu Star Wars sa konecne producenti rozhodli natocit aj filmovy Star Trek. No a vysledok je taky nemastne neslany. Aspon ze, to nenatocili rozvernym Star Wars stylom ale inspiorovali sa u Kubrickovej Vesmirnej Odysey. Hlavnym problemom je, ze zapletka by len tak tak vystacila na klasicku serialovu epizodu. Nevadi mi, ze tu nie su ziadne akcne sceny, hlavna zapletka je tiez zaujimava, ale okrem nej tu nie su ziadne podzapletky. Celu prvu polovicu sa dava posadka dokopy stylom, ze najprv sa nalodi jeden, potum druhy a tak dookola. Namiesto deja tu su nekonecne pomale sekvencie v ktorych si mame naplno vychutnavat zabery na Enterprise zo vsetkych moznych uhlov na ktore v serialy nemali peniaze. No a po trikovej stranke to uz dnes tiez nie je ziadne terno. Sice dokazem prihliadat u trikov na ich vek, ale nekonecne samoucelne sceny z vesmiru zacnu velmi rychlo nudit. V druhej polovici sa rozbehne linia s VGerom a konecne sa zacne nieco diat. Ale aj v tejto casti je tempo neustale spomalovane pomalymi scenami z vesmiru. Proste tempo je po cely zas dost pomale a film pôsobi nezazivne. Na druhej strane velkym kladom je stale posadka. Trojica Kirk, Spock, Kostra stale funguju prerfektne aj ked tu nemaju tolko vtipnych dialogov ako v serialy. Trochu priestoru dostane este Scotty, ktoyry uz zacal naberat vahu, ale este vyzeral solidne. Chekov, Sulu, Uhura su tu len za kompars, pritom by si kazdy z nich zasluzil nejaku scenu v ktorej by vynikli. Casu na to bolo dost. Z novych postav dostane priestor len Kapitan Decker, ktory musi neochotne predat velenie Enterprise Kirkovi a dost mi pripominal Rikera z TNG. Jak charakterom tak aj vztahom s Iliou, dalsou clenkou posadky. Zapletka je klasicky filozoficky Star Trekovska, takze žiadni zli mimozemstania sa nekonaju. Fantasticky sa vydaril soundtrack, vdaka ktoremu sa tie nekonecne natahovane zabery z vesmiru daju vydrzat. Takze vysledok je dost pomaly film s riedkym dejom ale pre trekkies to je povinnost. Netrekkies a ludia, ktori maju radi akcne sci-fi u toho zdochnu od nudy. 5/10. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Zo starších Star Trekov mávam trochu zmätené dojmy, pretože im nejde uprieť úžasne hypnotická, tajuplná atmosféra, podtrhnutá magickým vesmírom a pomalým tempom, no práve dejová rozvláčnosť a absencia švihu či pohotovej akcie občas vrhá snímku do nepríjemnej nudy. Na jednej strane má divák možnosť vpíjať jednu podmanivú scénu za druhou bez toho, aby mu niečo uniklo - to je problémom mnohých dnešných filmov, pri ktorých ubieha všetko akosi príliš rýchlo. Zvažovala som 4*, pretože sa mi tento prvý Star Trek pozdával o niečo viac než 2 - Khanov hnev, ale nie je to film, ktorý by som si napriek úchvatnému atmosferickému prevedeniu chcela pozrieť v najbližšom čase znova. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $35miliónovTržby USA $82,258,456Tržby Celosvetovo $139,000,000Tržby za predaj Blu-ray Star Trek: The Original Motion Picture Collection(I-VI diel) v USA $4,831,786 //počet predaných kusov 112,846 ║ úžasná hudba, slušné triky aj kulisy, len škoda že dej troška zbytočne naťahovaný /60%/ ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Před nějakými patnácti lety byl toto jeden z prvních sci-fi filmů který jsem kdy viděl a už tenkrát mě nadchnul. Teď jsem ho viděl podruhé... a vůbec nic se na tom nezměnilo. Snaha o připodobnění k Vesmírné Odyssey je tu místy až příliš zjevná, ale nejde o nic jiného než styl, ve kterém záleží hlavně na působnosti a síle myšlenek které ty filmy prezentují, než na rychlém tempu a dynamice. Atmosféra by se tu dala krájet v každém pozvolna plynoucím záběru, vizuálně nezestárnul film takřka vůbec a děj s originální pointou je stále stejně úchvatný, jako v době premiéry... a to je něco, k čemu už se žádný z novějších Trekovských filmů ani nepřiblížil. Takhle má vypadat Star Trek - ne jako ta o třicet let mladší digitálně akční komedie. 9/10 ()

Galerie (66)

Zajímavosti (32)

  • Klingonské slová, ktoré hovorí klingonský kapitán, boli vymyslené Jamesom Doohanom (inžinier Scott). Neskôr lingvista Marc Okrand vymyslel gramatické a syntaktické pravidlá pre tento jazyk, spolu s viacerými slovami pre Star Trek III: The Search for Spock (1984), a napísal klingonský slovník. (Nekrofil)
  • Maketa V'ger bola taká obrovská, že kým jeden koniec bol natáčaný a používaný v scénách, druhý koniec ešte len stavali. (Nekrofil)
  • Režisér Robert L. Collins, ktorý tvoril hlavne pre televíziu, bol pôvodne najatý, aby natočil prvú premiérovú časť nového seriálu Star Trek: Phase II, no potom, čo bol projekt zmenený na celovečerný film, chcel Paramount skúsenejšieho režiséra, a tak ho nahradil Robert Wise. (Nekrofil)

Související novinky

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Zemřel Leonard Nimoy

Zemřel Leonard Nimoy

27.02.2015

"Život je jako zahrada. Zažíváme dokonalé chvíle, ale uchovat je můžeme pouze ve vzpomínkách." Takhle před několika dny komentoval život herec a režisér Leonard Nimoy, v němž určitě poznáváte pana… (více)

Dva koncerty filmové hudby

Dva koncerty filmové hudby

01.09.2012

Pražský filmový orchestr zve všechny příznivce filmové hudby na své další dva velké koncerty. První z nich se koná v neděli 14. října v 19.30 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Diváci budou mít… (více)

Reklama

Reklama