Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružství začíná, když neidentifikovaný mimozemský vetřelec zničí flotilu klingonských křižníků. Kapitán James T. Kirk se hrdinně vrací do čela nově ztransformované lodi U.S.S. Enterprise, kde převezme velení. Toto dobrodružství odstartovalo jednu z nejdéle běžících filmových franšíz všech dob s hereckým obsazením původní série Star Trek, včetně Williama Shatnera, Leonarda Nimoye, DeForesta Kelleyho, George Takeie, Nichelle Nichols, Waltera Koeniga a Jamese Doohana. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (303)

honajz 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se rozhodl dát po letech všechny původní Star Treky (ten nový restartový neuznávám). Zajímavý nápad, náznaky povah, hezká mimozemšťanka, některé počítačové sekvence mají kouzlo i dnes. Oproti tomu roztahanost až neskutečná děje, a často zcela zbytečná, občas podivné logické skoky, některé triky na svou dobu už zastaralé. Takže zlatý střed. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že první startrekovská kino štrapáce navazuje a zaběhaný svět seriálu, člověk by čekal nějaký svižný úvod. Jenže zestrárlému pardálovi Kirkovi trvá hodinu a něco než shromáždí poztrácené členy posádky, povyhazuje nové, prohlédne si loď a poučí se z chyb. Robert Wise úvod naládoval jistě nikoli náhodnými aluzemi k Vesmírné odysee Stanley Kubricka, fascinované průlety kolem modelů, výtečná Goldsmithova hudba a zhruba v půli filmu i umírněná forma halucinačního průletu do neznáma. Je znát, jak moc si tvůrci užívají vysoký budget a možnost podívat se Enterprise doslova až do kuchyně. Z toho pohledu je ST: Motion Picture pouze pro trekkies, taková exkurze do dobře známého se všemi detaily. Příběh podřimuje, ale v důsledku stojí za to ho sledovat. Nechybí ani jemný humor a pěkné vesmírné akcičky... Každý, kdo se někdy nechal unést na NCC-1701 do hvězdných dálav si film užije... pro ostatní opravdu zdlouhavý a ukecaný trek ke hvězdám. ()

Reklama

Will_X 

všechny recenze uživatele

Na začátek bych rád řekl, že delší bezvýznamný začátek sem snad ještě u žádného jiného filmu neviděl.. 4.min koukat na "spořič AKA Windows" není zrovna dobré.. Každopádně.. Efekty v dnešní době trochu k pousmání, ale na tu dobu velmi povedené(wow). K hudbě se dá řici jen to, že je opravdu parádní! Co jiného také čekat J.Goldsmith-a. Bohužel, někdy příliš zdlouhavé-nudné scény.. Ale celková myšlenka příběhu se mi velice líbila. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $35miliónovTržby USA $82,258,456Tržby Celosvetovo $139,000,000Tržby za predaj Blu-ray Star Trek: The Original Motion Picture Collection(I-VI diel) v USA $4,831,786 //počet predaných kusov 112,846 ║ úžasná hudba, slušné triky aj kulisy, len škoda že dej troška zbytočne naťahovaný /60%/ ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No na takle stary sci-fi to funguje prekvapive dobre a to i presto, ze to je spis zamereny na fanousky puvodniho serialu, kterej jsem nikdy nesledoval. Kuli tomu je totiz dobra pulka filmu natocena v takovym nostalgickym duchu, dlouhy zabery na lod, dlouhy zabery na postavy, ktery se postupne objevujou na Enterprise, vsichni se vitaj, vzpominaj, spousta dialogu a sem tam tu je nakej odkaz na serial, kterej sem samozrejme moc nepochytil, ale to nevadi, jelikoz pribeh sam o sobe se da v pohode sledovat bez znalosti cehokoliv jinyho. No druha pulka filmu uz je zamerena na patrani po V'Gerovi a zaver je docela prekvapivej. Nicmene ani v tyhle druhy polovine se clovek akce nedocka, opet tu mame dlouhy zabery na letici lod a dlouhy zabery na neurcity svetla, blesky a tvary patrici k lodi V'Gera. Ale ono to tak nejak vubec nevadi, film totiz spis hraje na takovou mysteriozni notu, protoze skoro az do konce neni jasny, o co to vlastne jde, navic triky, ackoliv se najde i nakej ten slabsi, tak diky tomu, ze vetsinou to jsou jen neurcity tvary a blesky, nepusobi nijak rusive a spolu s paradni hudbou to dava slusnou napinavou atmosferu. No a pak tu je samozrejme sympaticky a slusne hrajici herecky obsazeni. Prvni Star Trek film se proste poved. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (32)

  • Jeden z nepochybně nejmilovanějších spisovatelů žánru science-fiction - a skutečný vědec - Isaac Asimov ve své autobiografii "Já, Asimov" vzpomínal: Gene Roddenberry, který se proslavil seriálem Star Trek, mne požádal o radu v souvislosti s prvním celovečerním filmem a já mu ochotně pomohl, protože je to můj přítel. Nežádal jsem ho o žádný honorář, přesto mi nějaké peníze poslal a ujistil mě, že bude moje jméno uvedeno v titulcích. Ještě nikdy jsem v žádných filmových titulcích nefiguroval, takže jsem se šel na ten film podívat. Na konci už se všichni začali zvedat a odcházet, zatímco na plátně se odvíjela nekonečná řada jmen. Sál se sice vyprazdňoval, Janet a já jsme ale vytrvale vyčkávali až do posledního, ÚPLNĚ POSLEDNÍHO titulku: vědecký poradce - Isaac Asimov. Samozřejmě jsem začal hlasitě aplaudovat a zřetelně jsem slyšel, jak někdo v uličce říká: "To je Asimov a tleská svému vlastnímu jménu." Tak se zrodila další historka o mé ješitnosti. (NIRO)
  • Klingonské slová, ktoré hovorí klingonský kapitán, boli vymyslené Jamesom Doohanom (inžinier Scott). Neskôr lingvista Marc Okrand vymyslel gramatické a syntaktické pravidlá pre tento jazyk, spolu s viacerými slovami pre Star Trek III: The Search for Spock (1984), a napísal klingonský slovník. (Nekrofil)
  • Leonard Nimoy pôvodne odmietol zopakovať svoju rolu Spocka v novom seriáli, a tak bola vytvorená nová vulkánska postava nazvaná poručík Xon, ktorého mal hrať David Gautreaux. Keď však nakoniec Leonard Nimoy súhlasil, že vo filme hrať bude, nahradil Xona Spock a David Gautreaux dostal menšiu rolu ako komandér Branch. (Nekrofil)

Související novinky

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Zemřel Leonard Nimoy

Zemřel Leonard Nimoy

27.02.2015

"Život je jako zahrada. Zažíváme dokonalé chvíle, ale uchovat je můžeme pouze ve vzpomínkách." Takhle před několika dny komentoval život herec a režisér Leonard Nimoy, v němž určitě poznáváte pana… (více)

Dva koncerty filmové hudby

Dva koncerty filmové hudby

01.09.2012

Pražský filmový orchestr zve všechny příznivce filmové hudby na své další dva velké koncerty. První z nich se koná v neděli 14. října v 19.30 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Diváci budou mít… (více)

Reklama

Reklama