Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružství začíná, když neidentifikovaný mimozemský vetřelec zničí flotilu klingonských křižníků. Kapitán James T. Kirk se hrdinně vrací do čela nově ztransformované lodi U.S.S. Enterprise, kde převezme velení. Toto dobrodružství odstartovalo jednu z nejdéle běžících filmových franšíz všech dob s hereckým obsazením původní série Star Trek, včetně Williama Shatnera, Leonarda Nimoye, DeForesta Kelleyho, George Takeie, Nichelle Nichols, Waltera Koeniga a Jamese Doohana. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (303)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Úžasné....Charaktér seriálu i pozdějších filmú šel zde trošku stranou a někdo to určitě nepřekousne ..ale kdo si dokáže vychutnat pomalu plynoucí, vizuálně až hypnotické sci-fi s myšlenkou, která není vycucaná z prstu (a její váhu něják nesrazí ani stáří filmu)-ten bude u tohodle StarTrekovského klenotu slintat blahem...90% ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Nejsem žádný zanícený fanoušek Star Treku, viděl jsem tu a tam pár dílů seriálu a kdysi v televizi snad i nějaký celovečerák, ale dostal jsem chuť ty celovečeráky zkouknout a začátek není špatný. I když.... Kdo by čekal nějaké akční sci-fi, bude velice zklamán. Akční to není vůbec, hrozně se to vyžívá v různých dlouhých nájezdech a šmírování vesmírných lodí (občas je to fakt až zbytečně moc dlouhé, ale kupodivu je to záživnější, než např. 2001 Vesmírná odysea). Děj plyne velmi, velmi pozvolna a v podstatě jej kupředu skoro vůbec neženou herci ani jejich dialogy, ale pouze vizuální stránka filmu. V reálném čase při sledování je pro fandovstvím nezatíženého diváka (tedy mě samotného) až na hranici utrpení sledovat zápletku na cca dvacetiminutový díl seriálu nataženou na více než dvouhodinový film, jenže ono to nakonec přece jen funguje. Po shlédnutí a následné rekapitulaci viděného všechno začne takřka dokonale zapadat do sebe (ty dlouhé scény, podivné rozhovory, ještě podivnější scény) a vytvoří to velmi zajímavý a poutavý (vizuálně i obsahově, tedy duševně) film, který má skvělou pointu a silný filosofující základ (a když už mě má bavit sci-fi, tak to filosofující). Toto je opravdu vesmírná opera, která nakonec převálcuje i ten strašně dlouhý místy až onanující rozjezd a místy toporné až směšné herectví hlavních postav (Kirk je někdy dost na pěst). 3,5* ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Da sa povedat, ze som trekkie, kedze som doteraz videl vsetky serialy a filmy. Pôvodny serial ma stale bavi aj napriek tomu, ze uz po technickej stranke davno zastaral. No a po uspechu Star Wars sa konecne producenti rozhodli natocit aj filmovy Star Trek. No a vysledok je taky nemastne neslany. Aspon ze, to nenatocili rozvernym Star Wars stylom ale inspiorovali sa u Kubrickovej Vesmirnej Odysey. Hlavnym problemom je, ze zapletka by len tak tak vystacila na klasicku serialovu epizodu. Nevadi mi, ze tu nie su ziadne akcne sceny, hlavna zapletka je tiez zaujimava, ale okrem nej tu nie su ziadne podzapletky. Celu prvu polovicu sa dava posadka dokopy stylom, ze najprv sa nalodi jeden, potum druhy a tak dookola. Namiesto deja tu su nekonecne pomale sekvencie v ktorych si mame naplno vychutnavat zabery na Enterprise zo vsetkych moznych uhlov na ktore v serialy nemali peniaze. No a po trikovej stranke to uz dnes tiez nie je ziadne terno. Sice dokazem prihliadat u trikov na ich vek, ale nekonecne samoucelne sceny z vesmiru zacnu velmi rychlo nudit. V druhej polovici sa rozbehne linia s VGerom a konecne sa zacne nieco diat. Ale aj v tejto casti je tempo neustale spomalovane pomalymi scenami z vesmiru. Proste tempo je po cely zas dost pomale a film pôsobi nezazivne. Na druhej strane velkym kladom je stale posadka. Trojica Kirk, Spock, Kostra stale funguju prerfektne aj ked tu nemaju tolko vtipnych dialogov ako v serialy. Trochu priestoru dostane este Scotty, ktoyry uz zacal naberat vahu, ale este vyzeral solidne. Chekov, Sulu, Uhura su tu len za kompars, pritom by si kazdy z nich zasluzil nejaku scenu v ktorej by vynikli. Casu na to bolo dost. Z novych postav dostane priestor len Kapitan Decker, ktory musi neochotne predat velenie Enterprise Kirkovi a dost mi pripominal Rikera z TNG. Jak charakterom tak aj vztahom s Iliou, dalsou clenkou posadky. Zapletka je klasicky filozoficky Star Trekovska, takze žiadni zli mimozemstania sa nekonaju. Fantasticky sa vydaril soundtrack, vdaka ktoremu sa tie nekonecne natahovane zabery z vesmiru daju vydrzat. Takze vysledok je dost pomaly film s riedkym dejom ale pre trekkies to je povinnost. Netrekkies a ludia, ktori maju radi akcne sci-fi u toho zdochnu od nudy. 5/10. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Star Trek: Film jsem viděl jako malý při jeho české televizní premiéře, což už je pěkně dávno - české startrekovské stránky uvádějí, že to bylo 27.9.1994, tehdy mi nebylo ani devět. Nyní, v rámci slavnostního opakování všech ST filmů u příležitosti oslav filmu v pořadí jedenáctého, si je postupně dávám znovu. A je to docela krušné. Především je to jedna velká vykrádačka v době premiéry něco přes deset let staré 2001: Vesmírné odysey, jak už tady kdosi poznamenal. Zadruhé je to především cílené na trekkieho, protože jen ten si plně užije vizuální zobrazení toho, co si musel v době seriálu pouze představovat. Proto ty oblety Enderprise, proto trvá deset minut, než se Kirk vůbec dostane na palubu. Proto tam lítají všechny ty prťavoučké raketoplány a jiní pidižvíci (rozuměj lidi ve skafandru). Navíc se v prvních deseti minutách mluví klingonsky a JEŠTĚ vulkánsky. No to by zhruba byla pozitiva - ještě jsem zapomněl na úvodní záběr, ve které přilétají tři klingonské lodě a kamera se nad nimi obrací. Trvá další půlhodinu, než Enterprise vůbec odstartuje, tato půlhodina je naplněná dementním Kirkovým chováním (kterého se téměř do konce filmu nezbaví) a konflikty s odporným blonďákem, u kterého jsem byl rád, že nakonec zmizel. Průlet červí dírou sice ukazuje primitivnost počítačových efektů z roku 1979, ale v konečném důsledku nevypadají tak špatně (nepodílela se na nich ILM, jak by někdo mohl předpokládat, ale firma Apogee, která v pozdějších letech tvořila i počítačové hry). Pak se konečně objevuje Spock, jehož pohyby obočí jsou tím nejcharakternějším herectvím, kterého se vám tady dostane. A pak těžká nuda, zpestřená vyražením dvěří z nemocnice. Spock ukradne skafandr a po vzoru Davida Bowmana letí vstříc barevným vzorcům pouštěným na jeho helmu. Film začíná být opravdu zajímavý v momentě, kdy V'ger doletí k Zemi a Kirk už začne konečně jednat jako správný kapitán a vezme konečně situaci do svých rukou, aby zjistil, co se vlastně skrývá uprostřed té obrovské věci (ta musela udělat ve Sluneční soustavě pěkný bordel, řekl bych) a ten otravný blonďák konečně zmizí a dočkáme se zrodu dalšího Hvězdného dítěte... skoro. Kromě toho bych se rád pozastavil nad naprosto příšernými kostýmy - tak odporné uniformy neměli ani v tom úplně nejprvnějším pilotu (Klec je úžasná, mimochodem). Zábavné je také označení Isaaca Asimova jako speciálního vědeckého poradce, to by mě zajímalo, co tam dělal:-) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Galadriel mi mluví z duše, jsem malý český trekkie odkojený Novou Generací a původní Star Trek se mi zdá tak přešlý dobou, až hanba mluvit....nicméně filmy jsou mladší a tudíž mému srdci bližší. Ale zklamáni budou víceméně všichni trekkies - je to příliš zdlouhavé, hrající si na tísnivou atmosféru, s nepříliš zdařilým scénářem. Ale efektní, to se musí nechat. A dalším plusem je, že komponování hudby se chopil klasik nad klasiky a skoro dvorní Star Trekovský skladatel Jerry Goldsmith, a třeba taková jeho Enterprise je nezapomenutelná...takže i přes veškeré moje zdrbávací kecy v první polovině - 80%, protože druhá půle filmu za to stojí přinejmenším v očích hardcore sci-fistů. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (32)

  • Robert Wise bol k natáčaniu tohto filmu presvedčený svojou ženou, ktorá bola obrovská fanúšička pôvodného seriálu Star Trek (1966). (Nekrofil)
  • Natáčelo se od 7. srpna 1978 do 26. ledna 1979 ve Wyomingu a Kalifornii. (Varan)

Související novinky

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Zemřel Leonard Nimoy

Zemřel Leonard Nimoy

27.02.2015

"Život je jako zahrada. Zažíváme dokonalé chvíle, ale uchovat je můžeme pouze ve vzpomínkách." Takhle před několika dny komentoval život herec a režisér Leonard Nimoy, v němž určitě poznáváte pana… (více)

Dva koncerty filmové hudby

Dva koncerty filmové hudby

01.09.2012

Pražský filmový orchestr zve všechny příznivce filmové hudby na své další dva velké koncerty. První z nich se koná v neděli 14. října v 19.30 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Diváci budou mít… (více)

Reklama

Reklama