Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružství začíná, když neidentifikovaný mimozemský vetřelec zničí flotilu klingonských křižníků. Kapitán James T. Kirk se hrdinně vrací do čela nově ztransformované lodi U.S.S. Enterprise, kde převezme velení. Toto dobrodružství odstartovalo jednu z nejdéle běžících filmových franšíz všech dob s hereckým obsazením původní série Star Trek, včetně Williama Shatnera, Leonarda Nimoye, DeForesta Kelleyho, George Takeie, Nichelle Nichols, Waltera Koeniga a Jamese Doohana. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (303)

mcb 

všechny recenze uživatele

Přibližně do poloviny je první celovečerní Star Trek vcelku nezajímavá konverzačka, která těží hlavně ze svého seriálového univerza, a se začleňováním neznalého diváka se moc nezatěžuje. Vše je vesměs podřízeno ortodoxním fanouškům, jak v rovině dialogové, tak i strukturou záběrů sestávajících se většinou z dlouhých výstavních scén, v nichž si trekkies konečně mohou v té nejlepší možné kvalitě prohlédnout interiéry a exteriéry nejznámější lodě ve vesmíru. Pomalé "bezdějové" vyprávění však následně Wise zasadí do mnohem širšího rámce, když začne s Enterprise putovat do neprobádaných útrob neznámého vetřelce - tady se opravdu nehodí nic jiného, než ono přirovnání k Vesmírné odysee. Dlouhé záběry, halucinogenní průlety lodí neznámým prostorem a majestátní hudba Jerryho Goldsmithe jdou sice proti očekáváním, ale na druhou stranu konstruují téměř nezapomenutelný vesmírný "trek" s výtečnou mysteriózní atmosférou. Úplný závěr je už naprostá "nerdvana" pro hardcore milovníky žánru. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Upřímně? Protože ve chvíli, kdy píšu tenhle komentář, jsem už viděl všechny filmy ve Star Trek sérii, tak můžu napsat, že pro mě se jedná o ten nejnudnější snímek s původní posádkou, který, paradoxně má zřejmě nejlepší myšlenku. Další díly možná mají trošičku bláznivější příběhy, které jsou občas přestřelené (jediné slovo, velryby :-)) ale byly natočeny tak, že mi to nevadilo. Zatímco tady ta myšlenka opravdu měla hloubku, kdežto provedení zkrátka a dobře neobstojí zkoušce času. A není to kvůli starším efektům či žádnému technickému elementu, jedná se jen o to, že jednak režisér se snažil natočit něco JEN pro fanoušky původního seriálu a nebral ohled na lidi jako já, kteří k tomuto přistupovali bez komplexní znalosti (původní seriál jsem viděl pár let tomu, ale neřekl bych, že všechny díly) takže někdy jsem si nebyl jistý, jestli režisér ví, že točí film a ne poctu seriálu, protože zkombinovat mu to nešlo. Druhý důvod bylo tempo - jistě, žádný Star Trek film není akční jízda, ale tohle bylo opravdu utahané. Budu hodně hodný a dám tomuto filmu 50 % jen proto, že hned v dalším díle někdo pochopil, jak natočit parádní Star Trek film a možná, kdyby tenhle nebyl takový, jaký je, bychom jej nikdy nedostali. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ježišmarja, jak mě ta namachrovaná uhlíková jednotka, co si říká kapitán Kirk, sejří! Ta jeho povýšenost a přesvědčení, že do potahu velitelského křesla smí prdět jen on.. Evidentní inspirace Kubrickem a zároveň údiv, jak o jedenáct let starší vesmírná odysea předběhla svým technickým zpracováním dobu. Nutno poznamenat, že první celovečerák pro trekkies sám slouží jako inspirace pro budoucí tvůrce sci-fi (design vetřelčí lodě byl zjevnou předlohou pro tu mimozemskou v Independence Day). Zajímavým paradoxem, jdoucím proti startrekovým zvyklostem, je to, že nejpůsobivější okamžiky nepřichází při akci či komunikaci postav, ale naopak když posádka mlčí a promlouvá fenomén Goldsmith. Když zjihlý Jim s panem Scottem přilétají k zmodernizované Enterprise, slouží vše jen jako videoklip k pompézní Jerryho hudbě. Ať tak, či onak, pokud ještě nepatříte mezi ty, jenž obklopeni papundeklem, světýlky a kostýmy, ve kterých by se člověk styděl i vynést smetí, cestují galaxiemi za vzdálenými světy, Wiseův film vás může přesvědčit, abyste nastoupili na palubu. „Do vesmíru… Kamkoliv.“ Na místě jeho nadřízených z Hvězdné flotily bych ho za takové pokyny nechal zaplatit pohonné hmoty, frajírka jednoho.. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jedna místnost, nějaké to tlachání a ani značné množství prehistorických počítačových efektů mne dostatečně neuspokojilo. Pro mne byl zkrátka souboj uhlíkových jednotek s živým mrakem poněkud zdlouhavý a nepříliš zábavný, ale s blížícím se koncem jsem dostal šanci několikrát radostně zastříhat vulkánskýma ušima při náznacích zrychlení tempa alespoň na Warp 1. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Galadriel mi mluví z duše, jsem malý český trekkie odkojený Novou Generací a původní Star Trek se mi zdá tak přešlý dobou, až hanba mluvit....nicméně filmy jsou mladší a tudíž mému srdci bližší. Ale zklamáni budou víceméně všichni trekkies - je to příliš zdlouhavé, hrající si na tísnivou atmosféru, s nepříliš zdařilým scénářem. Ale efektní, to se musí nechat. A dalším plusem je, že komponování hudby se chopil klasik nad klasiky a skoro dvorní Star Trekovský skladatel Jerry Goldsmith, a třeba taková jeho Enterprise je nezapomenutelná...takže i přes veškeré moje zdrbávací kecy v první polovině - 80%, protože druhá půle filmu za to stojí přinejmenším v očích hardcore sci-fistů. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (32)

  • Klingonské slová, ktoré hovorí klingonský kapitán, boli vymyslené Jamesom Doohanom (inžinier Scott). Neskôr lingvista Marc Okrand vymyslel gramatické a syntaktické pravidlá pre tento jazyk, spolu s viacerými slovami pre Star Trek III: The Search for Spock (1984), a napísal klingonský slovník. (Nekrofil)
  • Robert Wise bol k natáčaniu tohto filmu presvedčený svojou ženou, ktorá bola obrovská fanúšička pôvodného seriálu Star Trek (1966). (Nekrofil)
  • Jediný STAR TREK film, v ktorom nie je ani raz vystrelené z fázeru. (Nekrofil)

Související novinky

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Zemřel Leonard Nimoy

Zemřel Leonard Nimoy

27.02.2015

"Život je jako zahrada. Zažíváme dokonalé chvíle, ale uchovat je můžeme pouze ve vzpomínkách." Takhle před několika dny komentoval život herec a režisér Leonard Nimoy, v němž určitě poznáváte pana… (více)

Dva koncerty filmové hudby

Dva koncerty filmové hudby

01.09.2012

Pražský filmový orchestr zve všechny příznivce filmové hudby na své další dva velké koncerty. První z nich se koná v neděli 14. října v 19.30 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Diváci budou mít… (více)

Reklama

Reklama