Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film je vlastně obrázkem společenského vývoje ruského státu v nejbouřlivějším období proměn posledních dvaceti let minulého století. V osobním příběhu hlavního hrdiny Ivana, který projde vším, čím každý normální občan Sovětského svazu, měnícího se v zemi perestrojky, pak SNS a nakonec Ruské federace, se promítají nejen dějiny tohoto obřího státu, ale i změny ve způsobu života a v myšlení a chování lidí. Děti, které slavnostně skládaly pionýrský slib před vlajkou všesovětské organizace, dorůstají do teenagerů, kteří se musí naučit zvolit správný způsob přežití v době, kdy sama milice organizuje loupeže za bílého dne, dívky odcházejí za hranice a od vojenské služby v expanzních válkách Ruska mladíkům nepomůže ani svěcená voda. Ze života se stává dennodenní boj o přežití. Staré jistoty zmizely a nové se musí nalézat za pochodu. Příběh Ivana, jeho přátel a jediné lásky Leny je působivou zprávou o jedné generaci, která byla ponechána sobě a vzrůstajícímu chaosu napospas. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Arccos 

všechny recenze uživatele

Film, u kterého musíte přijmout jeho styl. Spíše než souvislé vyprávění jde o seřazené a skvěle podané momentky ze života. Už delší debu jsem neviděl zajímavější podání. Prvních pár minut jsem se nemohl přizpůsobit, ale pak jsem byl vtáhnut do toho bizarního světa přerodu SSSR do staronového Ruska dokonale. Chtěl bych vidět znovu. ()

garmon 

všechny recenze uživatele

Je to překrásně natočené, ale při všech těch popíkových zjednodušeních, schématech a kýčovitostech se mi chtělo ječet. A ječet se mi chtělo i u hudby, která je někde mezi Felixem Slováčkem a barem v Lásce z pasáže. V krajině takové hudby Solovjov myšlenkově i étosem zamrznul. Vlastně je to takové ruské Je lepší být bohatý a zdravý, než chudý a nemocný. Jen mužská verze a o pár let zpožděná. Nechápu ty body navíc zde oproti Jakubiskovi. Asi že stesk po SSSR. Retro na způsob Pelíšků atd. atd. Slabé tři za řemeslnou dokonalost. Bane, druhý den se mi veškerá ta lživost scén rozležela a ubírám ještě jeden. Solovjovova imperialistická vymaštěnost z tohoto leze s odstupem bez pardonu. Takové to: "a byla válka". Formálně je to odvar z Černá růže – emblém zármutku, rudá růže – emblém lásky, ale už bez étosu svobody, s bezostyšně vykradeným Mahlerovým Adaggietem na sémantických vrcholech. Ťutčev jako emblém významu mi tu vůbec nestačí!!! A ano: už je mi jasné, proč to má hodně bodů: hrála to ČT. A ano: je mi i jasné, že právě toto produkoval Nikita Michalkov. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Pěkný film, který nabízí ironický komentář k uplynulým dvaceti letům ruského státu. Průvodcem dějinami je nám – tak trochu po vzoru Forresta Gumpa – jeden chlapec, později muž, později (nejen) válkou zdeptaná troska. Na osudu jeho i jeho spolužáků ze školy sledujeme proměny ruské společnosti, problémy, radosti i strasti, se kterými se musela potýkat. Mnohé scény krásně a bez zbytečné doslovnosti demonstrují pomyslný „vztah“ mezi vládnoucí mocností a obyčejným občanem. Nejlépe v jedné z válečných pasáží, kdy hlavní hrdina odhodlaně utíká za projíždějícím tankem, aby mu náhle došlo, že tohle skutečně nemá smysl. Následně povstává jako nový člověk, zcela samostatný, nezávislý a k zemi jej sráží až záchranný armádní „balíček“ poslaný paradoxně, aby mu pomohl. Určitě je to jeden z těch filmů, po jehož zhlédnutí budete mít nad čím přemýšlet, poselství, které nese navíc znásobují závěrečné titulky, kdy se nám osobně představí… ale ne, nepřipravím vám o všechna překvapení. Každopádně bych byl nesmírně šťasten, kdyby podobně otevřená výpověď vznikla také u nás, myslím, že historie českého státu je neméně pozoruhodná. 80% ()

Kochanski 

všechny recenze uživatele

Nejlepší kamera jakou jsem viděla za posledních x filmů! Už chápu, proč Lebešev spolupracoval i s Nikitou M.! Příběh začíná výborně a prvních 20-30 minut bylo opravdu 5 hvězdičkových. Smůlou filmu je, že se pokoušel postihnout příliš mnoho oblasti, takže někdy působil poněkud rozpačitě! Ale ta kamera!!! Některé záběry si budu snad pamatovat dlouho!!! ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Vlastně velmi příjemný film, jehož jediným problémem je jistá nekonzistentnost příběhové linie. Puberta je tu jakýmsi obrazem celkového vývoje okolního světa. Hrdinové jsou představeni jako mladí chlapci se svými sny, pomalu se mění, bouří se ve škole, chtějí zažít dobrodružství a dojdou až do míst, ve kterých se sami nacházet nechtěli. Režie je velice příjemná, až na to počáteční opakování obrazu a možná to prolínání flashbacků a flashforwardů. Bavil jsem se hodně, to ano, ale vůbec se mi nelíbilo, že se jedná pouze o sled epizodek. Tenhle film má hodně es v rukávu, možná až moc. Nejvíce jsem byl překvapen z chytrého opičáka, nejvíce zklamala válka... Úžasné tempo, hudba i kamera, několik nezapomenutelných momentů a zejména docela pravdivá výpověď jedné generace... ()

Galerie (30)

Reklama

Reklama