Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva piloti letectva Spojených států, major Victor Deakins a kapitán Riley Hale, jsou vysláni na zkušební let se dvěma atomovými raketami – mají simulovat přelet hranic. Deakins náhle na kolegu zaútočí, katapultuje ho a obě bomby shodí. Nálože však nevybuchnou, protože jsou blokovány proti nehodám a Pentagon vyšle na místo nehody mladého důstojníka Gilese. Záchranná četa v troskách letadla nenajde těla pilotů,ani rakety. Situace, kdy letectvo ztratí nevybuchlou atomovou bombu, má v Pentagonu krycí název Zlomený šíp, a tato akce právě nastává... Podle posledního Deakinsova hlášení celý incident způsobil Hale. Ten se mezitím probral z mdlob a je zatčen Hlídačkou Národního parku Terry, která ho našla. Podaří se mu ji však odzbrojit a vzápětí musejí prchat před Deakinsovými muži. Ti jsou domluveni se skupinou překupníků, kterým mají „ztracené“ atomové bomby prodat. Riley si domyslí, o co jde, vysvětlí vše Terry a společně se pustí do pronásledování konvoje, který ukradené bomby převáží. Jenže protivník je velice silný a neštítí se ničeho… (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (290)

tron 

všechny recenze uživatele

Už ten úvodný box! V 90. rokoch prešiel Hongkong, mekka akčného žánru, pod správu komunistov z Číny. Mnohí umelci sa rozhodli zo strachu z cenzúry odísť do Hollywoodu. Tsui Hark (Double Team), Chow Yun-Fat (Muži na zabitie), Jet Li (Smrtonosná zbraň 4), Jackie Chan (Rušná hodina)... a režisér krvavých kúpeľov John Woo. Prvý raz sme jeho meno v súvislosti s americkou produkciou zaznamenali v Živom terči, kde s vlasatým Van Dammeom predviedol akčné mäso. Producenti (v čele so Samom Raimim) ho však vtedy krotili, že toto nemôže a tamto nemôže. U svojho druhého amerického počinu, dravej Operácie Zlomený šíp, mal našťastie vďaka producentom z Foxu viac voľnosti, vyšší rozpočet (50 miliónov) a na každú ruku jednu hviezdu: charizmatického cynika Johna Travoltu (ktorý bol v tom čase znova v kurze vďaka kultovej tarantinovke Pulp Fiction) a chvíľkovú (veľmi nešťastnú, viď. neskoršia Povodeň) hviezdičku menom Christian Slater. K dispozícii mal taktiež predsa len o čosi zaujímavejší scenár, konkrétne príbeh o jadrových zbraniach uprostred púštnej prírodnej rezervácie, nad ktorou americká armáda tajne prevádza experimentálne lety. Výsledok je aj vďaka chytľavej hudbe (Travoltov motív o rok neskôr prevzal Dewey vo Vreskote 2) vydarený a atmosférický. V akcii je film nadpriemerný, či už sa jedná o detaily (kladivo, minibitka v stiesnenom kokpite), alebo o veľkolepejšie sekvencie (Hummer, helikoptéra). Nie je to žiadny wooovský zázrak (ten vyvrcholil až nasledujúcimi orgiami z produkcie Michaela Douglasa Tvár toho druhého, mimochodom tiež s Travoltom), ale k priemeru má tiež riadne ďaleko. Za negatíva označujem zlé výkony Boba Guntona, Delroya Lindu, Christiana Slatera a Samanthy Mathis. A strašne čudný nápad so vzácnym bahnom. Snímka naprieč celým svetom zarobila fajnových 150 miliónov. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Už už jsem čekal, kdy nějaká ta masivní exploze film roztrhne na milióny popcornových zrníček... protože jde především o akční nášup, který je v pravidelných intervalech obohacen o cool výbuchy. Bouchá všechno, co se pyšní vysokým oktanovým číslem: supertajné letouny, tři nebo čtyři helikoptéry a navíc se tu odpálí atomovka. Honičky se uskutečňují prostřednictvím nezničitelných Hummerů nebo na vlakové soupravě. A aby toho všeho efektního nebylo málo, producíruje se tu elegantní Travolta, propagující nový vlasový gel a kouřící nenapodobitelným způsobem svojí cigaretu, jeho mjr. Deakins je fakt výbornej, rozhodně zastínil slušňáka Slatera. Příběh se rozehraje, ale v podstatě nijak kupředu nehrne, je jen nastavován dalšími a dalšími efektními scénami. Mjr Hall je geniální znalec lidského myšlení a bez problému určí, kdo, kdy, kam a čím cestuje. Závěr je ukázkově klišovitý, ale já mu to promíjím, protože film celkově mě vždy na 110 minut dobře zabaví. 65 miliónů dolarů(rozpočet)/150 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Reklama

Sawy 

všechny recenze uživatele

Operace nemá drajv mistrových nejlepších akčních kousků,hloupá je občas až nehorázným způsobem a díky nevýraznému Slaterovi postrádá i onu proslulou "chlapáckou" chemii,na které většina Woových filmů staví (a tady mohla být obzvlášť vypečená).Slabými místy ji ovšem zvládá protáhnout parádní Travolta,bez přestání stylový,zábavný a hláškující padouch,kterému nejde nefandit.Styl akčních scén navíc krásně kombinuje konvenčnější hollywoodský styl akce s režisérovými hongkongskými kořeny,do toho burácí Zimmerova hudba,vrtulníky bouchají jeden za druhým a voilá - lehce tupoučká,ovšem správně uchopená a upřímná chlapská zábava je na světě! 75 % ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Dvě jaderné hlavice a dva vojenští rivalové. To vše pod taktovkou západem nakaženého Johna Wooa. Nakaženého v tom smyslu, že je to neustále ten typický John Woo, ale který si nedá řict a natočí takovou ptákovinu, která postrádá hrubšího významu (podobně jako MI: 2). Je to stejně tak přeplácané, jako výše zmíněné pokračování, které vypadá tak, že vše bouchá, jako když si malý chlapeček hraje s autíčky. Někomu to možná přijde zábavné, mě nikoliv. Hrozně utahaná operace. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý skĺzava do nezdravej demencie. Vzhľadom na to že John Woo bol pre mňa vždy tak trochu majstrom akčného filmu, je pre mňa tento film strašným sklamaním, Film pôsobí až príliš exteriérovo a akcia je namiesto plynulosti neskutočne kŕčovitá. Absolútna abscencia akýchkoľvek emócií, takže film vás necháva úplne chladných. Postavy sú neskutočne plytké. Neveríte im ani jeden škrabanec na nose a celá zápletka postavená na tak stupídnom až béčkovom námete ako je záchrana sveta pred nukleárnym útokom si zaslúži studenú sprchu, pre scenáristu a lepšiu príležitosť pre Woo- a. Jediná charizmatická postava, ktorá si svoju úlohu doslova užila je Travolta. Lenže načo je jediná postava, ktorej držíte palce záporná? veď debilný úsmev Christiana Slatera je omnoho neznesiteľnejší než ten Travoltov. Tak prečo je hlavný hrdina?? tiež mi tam chýbala typická Woo- ovská vsuvka - typu ukradnú hlavice spolu, ale potom jeden druhého zradí a rozhodne sa ich vrátiť. Typický motív kamarátstva. Jednoducho nič čo by tento film vyzdvihlo do takej miery aby som si to chcel pustiť po druhý raz. Takto si radšej stiahnem Zimmerov skvelý soundtrack a pustím si radšej Face/Off. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (18)

  • Okolo podzemného jadrového výbuchu vo filme zaznie niekoľko nezmyslov. Napríklad hlavný hrdina povie, že z podzemnej explózie sa neuvoľnila radiácia. Avšak mohli sme jasne vidieť, že výbuch vymrštil ohnivú guľu von z bane, čiže došlo k úniku rádioaktívneho odpadu po explózii. Taktiež plán vydávať jadrový výbuch za zemetrasenie je nezmysel, pretože po celom svete sa nachádza mnoho seizmologických staníc, ktoré by toto tvrdenie ľahko vyvrátili. (ČSFD)

Reklama

Reklama