Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ben, Frank a Paul byli přátelé na život a na smrt. Když na konci šedesátých let utíkali před mafií z Hongkongu, aby se vrhli do víru černého obchodu ve válkou zničeném Vietnamu, netušili, že jejich přátelství bude vystaveno té nejtěžší zkoušce. Gangsterské války saigonských klanů, zajetí Vietkongem - to vše rozežralo jejich přátelství jako koncentrovaná kyselina. A tak všechno skončilo jako tisíckrát předtím i potom. Kulkou v hlavě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (144)

Falko 

všechny recenze uživatele

Tak toto bol poriadny akcny narez od Johna Woo. Akcne zabery su extremne brutalne a krvou sa nikde nesetrilo, ale okrem toho to malo aj dobry namet o znicenom priatelstve. Samozrejme film treba brat ako z 80-tych rokov a treba chapat, ze tu nebezi kvalitna hudba Hansa Zimmera, ale proste hudba z 80-tych rokov, na ktoru nie som zvyknuty, ale ja som nastastie vyrastal aj na filmoch z 80-tych rokov, takze mi hudba nastastie vobec nevadila. Sceny zo zajateckeho tabora az po zaver filmu mi trosku pripomenuli LOVEC JELENU (1978) s De Nirom, napokon kto sa z vietnamskeho masakru vratil este normalny? Spomeniem TAXIKARA (1976), JAKUBUV ZEBRIK (1990) s Timom Robbinsom alebo NAROZEN 04. CERVENCE (1989) s Tomom Cruisom. Takze ak este nie ste unaveni z nekonecneho strielania po ludoch hlavne z tych hongkongskych filmov, tak tento sa urcite oplati vidiet. Mne osobne sa od Johna Wooa najviac pacili FACE/OFF - TVARI V TVAR (1997), KOD NAVAJO (2002), OPERACE: ZLOMENY SIP (1996) alebo ZIVY TERC (1993), za to ma sklamal druhym pokracovanim MISSION: IMPOSSIBLE II. (2000)... 11.10.2009 _______ Tony Leung Chiu Wai - (Ben) +++ Jacky Cheung - (Frank) +++ Waise Lee - (Paul) +++ Simon Yam - (Luke) +++ Fennie Yuen - (Jane) +++ Yolinda Yam - (Sally Yen) +++ Hee Ching Paw - (Benova matka) +++ John Woo - (Policajný inšpektor) +++ Produkcia: John Woo +++ Hudba: Romeo Diaz, James Wong +++ ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že hongkongské filmy Johna Woo by mohly být můj šálek čaje, ale nevypadá to tak. Námět dobrý, možná dokonce vynikajicí. všechno ostatní je průměrné až podprůměrné. Herecké výkony za moc nestojí, hudba je snad vytáhlá z počítačů 80. let a především ta Woova režie "krvavého baletu" mě nechala absolutně chladným, připadalo mi to jako Rambo 2, jen ty záběry byly trochu zpomalené a a z lidí stříkala krev. Zvuk úderů je typicky béčkovitě zvýrazněný, střih mi připadal poměrně amatérský a všude jenom ratatata....ratatatata, mrtvoly jsou všude ( a že jich jsou snad stovky ), policie nikde, některé dialogy jsou vskutku mizerné ( ..."jsme kamarádi a jsme si rovni"... ). Chápu principy nadsázky, nečekal jsem realismus, ale režijní zručnost ano. 50%. ()

Reklama

Psema 

všechny recenze uživatele

To, že je Woo mistr na akci mi potvrdil i tady. Kulka v hlavě nejenom, že má neuvěřitelný švih a spád, čemuž napomáhají právě akční scény, které zabírají 90% filmu. Ale i příběhová rovina se mi více než líbí. Drama o přátelství smíchané s válkou ve Vietnamu a touhou po penězích, proč ne. Jenom jsem občas kvůli rychlosti děje nestíhal změny prostředí, na to jsem si posléze zvykl, ale přesto my děj samotný přišel dost překombinovaný. Trocha jednoduchosti a plné hodnocení by bylo na místě. ()

miklaras 

všechny recenze uživatele

John Woo je opravdu veliká srdeční záležitost a jeho filmy se většinou nedají hodnotit jinak, než velkou poklonou. Kulka v hlavě člověka přimrazí k sedačce a nepustí do poslední chvíle. Celý film graduje do nesnesitelna a když vrcholí, samozřejmě plameny, auty a dvěma muži se zbraněmi, z nichž jeden drží v ruce lebku, pořád jste ještě napjatí, protože vítě, že ve filmech Johna Woo občas zařve hlavní hrdina... Jen opět varuji před dabingem...je hrůzný.To mě vážně dokáže zvednout, zvlášť u mých milovaných filmů. :-((( ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Navzdory veškeré té režijní preciznosti a poutavému vyprávění je Kulka v hlavě tak trochu schizofrenní záležitostí. Na jedné straně tento film funguje jakožto soustředěné a sociálně interesované drama o rozkladu přátelství tří mužů, avšak na straně druhé redukuje psychologii a snaží se diváka opájet povrchními atrakcemi. A nebudeme si nic nalhávat, John Woo je mistrem právě takovýchto atrakcí, kde se ve zpomalených záběrech smršť kulek boří živého masa, sklo se tříští a vzduchem vedle prázdných nábojnic poletují třísky. Ač působí první třetina sebevíc osudověji, s příchodem do Vietnamu se to celé zvrhne v přímočarou (avšak efektivní) střílečku, jejíž „superhrdinské“ pojetí mi vůbec nesedí k sociálnímu realismu úvodní části. Navíc i ono vykreslení „zlaté horečky“ působí jako vystřižené z šestákového westernu. Závěr celkový dojem výrazně napravuje především díky transformaci akce ve vehikl osudového vyprávění a musím uznat, že na mě při závěrečné konfrontaci tíha celého příběhu konečně zapůsobila ve vší své síle. Kulka v hlavě přes zmíněné výtky patří k tomu nejlepšímu, co Johna Woo natočil. Kéž by nikdy neodcestoval do Hollywoodu. 85% ()

Galerie (25)

Zajímavosti (5)

  • Ve scéně v baru, kdy jsou tři hlavní hrdinové donuceni panem Leungem každý vypít láhev Whiskey, není kompletní. Chybí část vystřižené scény, kdy všichni tři hlavní hrdinové jsou donuceni vypít moč, což se stane, a pak teprve nastane přestřelka. (tequilla)
  • V alternativním konci Tony Leung zabíjí Waise Leeho hned v realitní kanceláři stejným způsobem, jako Waise Lee zabije Jackyho Cheunga v průběhu filmu. Tento alternativní konec byl uzamčen v trezoru na pět let. (tequilla)

Reklama

Reklama