Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý námořní kapitán James McKay přijede na Západ se svou snoubenkou Patricií Terrillovou. Mladá žena je dcerou nejmocnějšího muže v kraji, majitele obrovského ranče Henryho Terrilla. James se budoucímu tchánovi zamlouvá, ovšem jen do chvíle, kdy odmítne bránit se proti násilí. Do tohoto kraje ruka zákona nedosáhne a muži musejí často bojovat s honáky Terrillova konkurenta Rufuse Hannasseyho. V sázce je totiž drahocenná voda, kterou oba rančeři potřebují pro svůj dobytek. Nenávist mezi oběma rody vrcholí a schyluje se k válce. James neví, jak to na Divokém západě chodí, přesto však stále odmítá změnit své zásady. Jen málokdo vidí, že je v mnoha ohledech statečnějším mužem než místní rváči a siláci... Klasický film Williama Wylera vznikl v roce 1958. Je ukázkou toho, že i western lze vytvořit bez zbytečné surovosti, s důrazem na hloubku charakterů a přitom divácky přitažlivě. Své samozřejmě sehrálo vynikající herecké obsazení s Gregorym Peckem v čele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (319)

HAL 

všechny recenze uživatele

Dokonalý návrat do zlatých časů Hollywoodu kdy filmy byly opravdu VELKÉ - velké svými hereckými hvězdami, epickým záběrem a produkčními kvalitami, ale hlavně tématy. A Velká Země dokáže být jak nadčasová a nadreálně všeobjímající, tak díky nuancovanému přístupu ke svým postavám i velmi civilní a lidská. Obrovský objev pro mě. Když už jsem myslel že ze zajímavých westernů už jsem dávno viděl všechny, je nečekaně narazit na takovýto skvost čirá radost. Trestuhodně zapadlý film, o kterém by se mělo mluvit stejně jako o Leoneovkách a Sedmi Statečných. 9/10 ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica mi pripadala ako taká mužská variácia na film Obor. Takže namiesto ženy sa musí zorientovať a prispôsobiť novému nehostinnému prostrediu chlap. A namiesto budúcich ropných magnátov tu sú ešte chovatelia dobytka a všetky problémy tu chcú postavy riešiť s koltami. Aj rozdelenie postáv je strašne podobné ako vo filme Obor. Ale v polovici sa to zlomí a všetky načrtnuté línie sa začnú uberať nečakaným smerom. Môže za to hlavne ústredná postava, ktorá sa odmieta prispôsobiť a znížiť k násilnému riešeniu konfliktov. V tej chvíli sa z klasického westernu stáva progres9vnz antiwestern. Hlavný hrdina chce všetkých ukecať morálnymi argumentami. To je sympatické a s myšlienkami ktoré razí som nemal problém sa stotožniť. Akurát, to, že sa zo všetkého vykecá pôsobí skôr ako naivná predstava scenáristu a v skutočnosti by ho behom filmu asi tak desaťkrát odbachli od chrbta. Takisto romantická línia postráda poriadnu šťavu, čo je trochu zvláštne, lebo pri tej bohatej stopáži a pomalom tempe mali dosť času vybudovať poriadnu chémiu medzi hlavným hrdinom a jeho ehm vyvolenou. Bez ohľadu na to jak sa to nakoniec zvrtne. Najviac ma v celom filme bavila postava otca jedného zo zloduchov v podaní famózneho Burla Ivesa, ktorý za svoj výkon získal Oscara. Jeho postava je vtipná a zároveň vyžaruje rešpekt a celkom mi bolo ľúto jak dopadol. Ale bol v tak blbej situácii, že nemal žiadne šťastné východisko. Ostatní herci podávajú kvalitné výkony, ale nie sú to moji extraobľúbenci. Obor mi svojím obsadením sadol viac. Ale to je môj problém, kvôli ktorému rozhodne body neznižujem. U týchto starých filmov sa divák musí naladiť na pomalé rozťahané tempo. Prvú hodinu som sa trochu nudil a na konci som mal chuť s tými postavami stráviť ďalšiu hodinu. Z CZ dabingov sa mi páčili dabingy ČST a Novy medzi ktorými som zo zvedavosti prepínal. Z dabingu MGM sa mi páčila len Sabina Laurinová. 7/10. ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

Ano, ano, souhlasím se všemi pozitivy, co tu uvádíte. Ano, ano, je to dobrý film. Má výborně napsané a zahrané postavy, není to žádný kýč a blbárna, co se točí dnes. Ale nemám rád filmy, do kterých se nemůžu vpravit, byť by byly sebegeniálnější. Nechte mi Leoneho na westernovém trůnu. Velká země je skvělý film, ale ani ta nejlepší scéna mě nechytla tak, jako nejslabší Leoneho spaghetti chvilka. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si doplnil další westernovou klasiku od Williama Wylera. I když je to dost dlouhé a romanticky laděné. Obsazení je vážně skvělé. Gregory Peck se dostává jako snoubenec dívky z bohaté rodiny na divoký západ. Během chvíle je zapleten do místních územních sporů mezi usedlíky. Snaží se vše řešit s rozvahou a klidem. To ale místní považují za slabost. Nakonec se tyto spory bez krve neobejdou. Dost se mi líbila hudba ve filmu. Pohledná Jean Simmons tu má dost sympatickou roli. "Tohle je velká země". ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Romantický western, ve kterém se téměř vůbec nestřílí. Viděl jsem tento snímek zhruba před dvaceti lety a právě Velká země ve mně probudila lásku k tomuto žánru a díky tomuto snímku jsem začal objevovat další a další příběhy zaprášených kovbojů s kolty proklatě nízko. Trochu delší stopáž není v tomto případě na škodu a i když se toho ve filmu tolik neodehraje, tak nenudí a budí divákův zájem. Gregory Peck, jako gentleman, nemá chybu a Charlton Heston, coby drsný, ale rovný předák, taktéž. Jejich pěstní souboj, je jednou z ozdob snímku, který se odehrává v opravdu hodně rozlehlých pláních. Legendární znělka sem výborně pasuje, stejně jako vynikající dabing ještě Československé televize, se kterým jsem tento western viděl. Takzvaná povinná četba - pro fanoušky žánru určitě. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (28)

  • Charlton Heston (Steve Leech) zpočátku roli předáka na ranči odmítal, jelikož ji považoval za málo významnou. Jeho agent ho však přesvědčil, že natáčení bude stát za to už jen kvůli možnosti spolupracovat s Gregorym Peckem (James McKay) a Williamem Wylerem. (džanik)
  • Film je natočený systémem Technirama využívajícím 35mm VistaVision film s anamorfickou předsádkou a horizontálním během filmového pásu. Výsledkem je lepší obraz než standardní 35mm (vertikální) film s anamorfickou předsádkou se stejným poměrem stran (2.35:1). Je to díky tomu, že horizontální 35mm film má větší políčko. (gurmanfilmu)

Související novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama