Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pod vedením talentovaného Williama Wylera (Nejlepší léta našeho života, Prázdniny v Říme, Ben-Hur) se z námětu brodwayského šlágru Detektivní příběh stalo drsné a působivé drama jako stvořené pro velká plátna. Děj se odehrává v hektickém prostředí newyorské policejní stanice, kde v roli zásadového a nesmlouvavého detektiva září Kirk Douglas. Principy, které tento policista uznává, se ale vinou každodenního kontaktu se zástupy zločinců deformují. Jeho ženu, kterou ztvárnila Eleanor Parker (Caged, Za zvuků hudby), zase trýzní utajovaná vina. Na pozadí běžného života na stanici, kde se ocitne třeba vyděšená zlodějka (Lee Grant) nebo veselý lupič (Joseph Wiseman), spěje osobní manželský konflikt k nezapomenutelně výbušnému finále. Film byl nominován na Cenu Akademie, a to hned v několika kategoriích: nejlepší režie (Wyler), nejlepší herečka (Parker), nejlepší herečka ve vedlejší roli (Grant) a nejlepší scénář (Robert Wyler a Philips Yordan). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (77)

Matty 

všechny recenze uživatele

24 hodin ze života nekompromisního poldy a policejní stanice, kde jsou uplatňovány natolik mccarthyovské vyšetřovací metody, že se sama mění v místo činu (všemu tiše přihlíží neškodná svědkyně). Stará drsná škola s ne-úplně-kladným hrdinou, kterého může spasit už jen jediné. Co obzvlášť znepokojuje, oproti jiným noirovým filmům si zde s ohněm nehraje samotářský detektiv, ale „regulérní“ ochránce zákona. Promyšlená práce kamery, dobří herci (Joseph Wiseman mi připomněl De Nira zamlada) a Wilerova suverénní režie, díky které dokáže Detektivní příběh i po letech vtáhnout. 80% ()

Bigrambo 

všechny recenze uživatele

Měl to být jen další rutinní den v životě newyorksých policistů… Na film-noir nezvykle komorní snímek, který se celý odehrává na jedné policejní stanici. Film nabídne propracované dialogy, skvěle vykreslený charakter hlavního hrdiny, zajímavé a místy i vtipné vedlejší příběhy, ale hlavně výborný výkon Kirka Douglase! Třešničkou na dortu je pak krásná Eleonor Parker v roli Douglasovy manželky. Velice povedený noir, který mohu s klidným srdcem doporučit! ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Já jsem celou dobu přemýšlela o těch dvou týpcích, ale nakonec mě to napadlo, proč tam jsou jejich role tak důležité. Výborná noirovka s Charismatickým Kirkem, který tady neměl až tak moc vděčnou roli, ale ujal se jí velmi dobře. Polda, který vnitřně otupěl a to se nutně muselo nějak projevit ve vztazích nejen k zatčeným, ale i k jiným osobám, jemu velmi blízkých. A souhlasím s hanagi, že ta vyděšená zlodějka Lee Grant byla tím správným kořením, které celý film udělalo ještě víc povedeným. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Detektivní příběh sice není moc film noir, ale za to se jedná o dost dobré drama z prostředí jedné policejní stanice v New Yorku, kde se prolínají a potkávají životy několika policistů, podezřelých a kriminálníků. Celý děj se odehrává pouze v několika málo místnostech a vévodí mu skvělé herecké výkony všech zúčastněných. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Že by tenhle film byl zrovna nějak velkým detektivním příběhem, to tedy ne. Nečekejte žádné vyšetřování ve stylu Kriminálky Las Vegas. Tady jde spíš o soukromý boj jednoho detektiva, kterému se proplétá případ s osobním životem, což on sám nedokáže zvládnout. Valná většina snímku se navíc odehrává na policejní stanici. Ale to všechno z tohohle filmu dělá pěkné a sympatické dráma. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (7)

  • Filmový debut Burta Mustina. (Kulmon)
  • Filmový debut Lee Grant. (Kulmon)

Reklama

Reklama