Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Letoun ruských aerolinek je poslán do malého městečka, kde dochází k velkému zemětřesení. Ovšem obrovská exploze rafinerie donutí letadlo opět vzlétnout, jelikož na letišti již nikdo není v bezpečí. Tento náhlý start však nezůstane bez následků - trup letadla je poškozen a posádka se tak ocitá ve smrtelném nebezpečí. (Chupacabre)

Recenze (30)

Zazie 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se těžko hodnotí. Ty tři hvězdy jsou nejspíš dost nadnesené, ale bavila jsem se. I když asi jinak, než si tvůrci představovali. Sovětský pokus o akční katastrofický film sice díru do kinematografie neudělal, ale některé scény (start letadla z letiště ohrožovaného explozí nebo oprava letadla za letu) jsou prostě nezapomenutelné. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak co se to k nám dostalo tentokrát? Sovětský katastrofický film? No vida. Objevil jsem to úplnou náhodou ale o to víc mě to lákalo. Bohužel se jedná o dost rozporuplný kousek. Na vině je hlavně přepálená stopáž, kdy první díl filmu který má téměř 80 minut a věnuje se životům pilotů a jejich osobním problémům je k nepřežití. Jenom se žvaní a navrch jsem ještě bojoval s tou zpropadenou Ruštinou. Druhá část která má bohužel jenom necelou hodinu je o poznání lepší a musím konstatovat, že co se triků a technické stránky týče, tak to není vůbec špatný. Možná přehnaný, ale rozhodně na svou dobu podařený. Škoda zkrátit to o hodinu a hodnotil bych líp.45% ()

Reklama

Robbi 

všechny recenze uživatele

Filmu asi nejvíc ublížila jeho délka, proto byl dokonce v televizi vysílán jako dvoudílný, z toho důvodu se první část, zabývající se profily jednotlivých pilotů a letušek stala poněkud nestravitelnou (nakonec o něco podobného se pokusil Friedkin ve Mzdě strachu a produkce mu začátek filmu s profily hrdinů brutálně sestříhala). Druhá část už má švih a pominu-li některé technické nedostatky, tak i spád. Co se týče oprav Iljušina během letu - nehodlám to komentovat, ani kritizovat, protože nejsem odborník a nikdo mi dodnes neřekl kategoricky: "Tohle je pitomost, prakticky to není možné!" Oni ani opěvovaní Američané ve svých filmech nelítali vždycky s letadly tak, jak by se mělo a dělali s nimi věci, které postrádaly logiku. Takže i když to nejsou čisté čtyři hvězdy, dávám je, snad i z nostalgie, na kterou snad už mám trochu právo. ()

subic 

všechny recenze uživatele

První a asi jediný katastrofický a docela i akční film, co kdy udělali v SSSR. Neohrožená posádka ve složení Andrej, Igor a Valentin ještě neohroženějšího stroje Tupolev TU-154 aneb kdo stihne nasednout do letadla a nezmrznout za letu, ten vyhraje a doletí až do Moskvy. A přestože letadlo zrovna nebrzdí a ještě mu při přistání upadne i zadní část s motory, tak to všechno dobře dopadne. Soudruzi dost šetřili, to bylo dost vidět na vzletu letadla z městečka Bidri, kde to bouchalo jak na Silvestra a modýlek se stihne vznést i s plameny šlehajícími u zadku. Jinak filmu jistě nechybí napětí, bráno z dobového hlediska, nejnapínavější scénou bylo jistě spravování letadla za letu, protože to může zvládnout jedině velký sovětský člověk. ()

Pořez 

všechny recenze uživatele

"Sovětský" katastrofický thriller mi poměrně silně utkvěl v paměti (a to už je pěkně dlouho, co jsem to viděl). Po trikové stránce mě chvílemi i pěkně překvapili. Nápad filmu nebyl špatný, ale něco tam skutečně přeháněli (oprava pláště letadla za letu... No já vám nevím... atd.). Po celkem nudném začátku víc než svižný filmeček, u kterého se posedět dalo. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (5)

  • Jeden letecký inženýr se specializací na bezpečnost provozu podotknul, že drtivá většina scén po návratu od ropné rafinérie byla zpracována na základě reálných možností, včetně onoho manévru na letišti. (ČSFD)
  • Snímek je prvním sovětským filmem, kde byli před kamerou ukázáni nahý herci. (ČSFD)

Reklama

Reklama