Reklama

Reklama

Ztracený na Sibiři

  • Česko Pohřben na Sibiři (více)

Obsahy(1)

Realisticky stvárnený príbeh o hrôzach stalinských gulagov je nielen verným zachytením čiernej etapy európskych dejín, ale aj humanistickou výpoveďou o dôstojnosti človeka v nedôstojných podmienkach. Film stavia na silnom a jednoduchom vyrozprávanom príbehu bez experimentovania s výrazovými prostriedkami, na mnohovrstevne koncipovaných charakteroch postáv a na neustále v ovzduší visiacej a skľučujúcej atmosfére diktatúry. História anglického archeológa omylom uneseného sovietskou Čekou z Iránu a z dôvodu falošného obvinenia zo špionáže odsúdeného do stalinských lágrov. Európska téma, ktorá mapuje dejiny celého kontinentu, nielen Ruska, ale aj celého bývalého východného bloku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (62)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JAKOU ŠPIÓNSKOU ŠKOLU JSI VYSTUDOVAL? PŘIPRAV SE, ŽE SHNIJEŠ NA SIBIŘI“…. /// Jak řekli, tak udělali (soudruzi slovo držet uměli…). A tak Andrej putuje na místo, kde tatíček Stalin spojuje národy. Na 10 let. ,,JSEM LIDSKÁ BYTOST! JSEM ČLOVĚK!“ (v Rusku? Ti mrdá?!) Život v lágru – zajímavý, ale buď jsem totálně otupělej životem v ranným kapitalismu …. klidně by to mohlo bejt drsnější. Malá Lilka, láska k ženě doktorovi – není to idylka, ale nějak ke mně (ze mně) nejdou ty emoce. Drsný to asi je (né, je to drsnej život, nezlehčuju to…), dobří herci taky, jen to vostatní zdá se mi takový ,,zastaralý“. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Přišel dozorce a prej se mám sbalit. Kolyma čeká.. 2.) Zjistím, jestli i tady platí jinej Kraj, jinej mrav. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Tento film je falešným pokusem o ztvárnění hrůz stalinistického Sovětského svazu a tragédií lidí uvězněných v stalinistických gulazích. Film se snaží být natočen syrově a emocionálně zároveň, nicméně do konce není dotáhnut ani jeden z těchto dvou aspektů. Režisér chtěl ukázat, že i v nekonečně nelidských podmínkách člověk, chce-li, dokáže zůstat člověkem - toť ona milostná scéna, kdy se Angličan s doktorkou jen tak dotýkají a nanejvýš se letmo políbí. Režisér chtěl do filmu zakomponovat určitou dávku poetiky, což se prakticky vůbec nedaří a ve filmu tento pokus vyznívá dost sebeparodicky. Vlastně celý film působí dojmem, jako by chtěl zlehčit a parodovat onu hrůznou dobu. K tomu mu perfektně pomáhají skutečně tupé herecké výkony (jestli se o hercích dá mluvit), které jsou umocněny doslova čínským stylem hraní - gestikulace z komediálních kung fu filmů, skutečně chabé dialogy a vše podtrženo mimořádně tragickým českým dabingem. Ruské filmy - vzhledem k intonaci - je prostě lepší sledovat v původním znění. Mohu tedy říct, že jsem se opravdu nemohl dočkat, kdy konečně film skončí. A když skončil, rozlila se blaženost. Blaženost, že toto peklo nemusím už dál snášet. POZNÁMKA: Vysoké hodnocení zdejších uživatelů je skutečně zarážející. Na druhou stranu ale vím, že i ti rádoby odborníci, kteří dokáží filmy hodnotit i po technické stránce a dokáží k filmu vyprodukovat neobvyklé množství odborně vypadajících slov, prostě těmi odborníky nejsou. Protože pokud mi někdo napíše, že je toto neobyčejně chytlavý lidský příběh, tak já říkám, že buď to tento člověk píše jen proto, že neobyčejně chytlavé lidské příběhy americké kinematografie nemá rád, protože jsou americké anebo chce být moderní svým názorem upřednostňující ruskou kinematografii anebo prostě se chce zalíbit vysokohodnotícím. Ať tak či onak, hodnocení tohoto filmu zařazuji do složky Velký omyl. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Několik milionů lidí prošlo gulagem a přes milion a možná i víc jich tam zahynulo. Strašný smutek, zoufalství, hrůza, beznaděj, ztráta lidskosti a mohla bych pokračovat, ale ani to zdaleka nevystihuje to, co se tam skutečně muselo odehrávat. Jeden z mnoha velmi bolestných příběhů té téměř už dávné historie zde oživla v dramatu o anglickém archeologovi, který se do jednoho takového gulagu omylem dostal. Velmi silné, drsné a emotivní drama, na které se hned tak nezapomíná, ono to totiž ani nejde. ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem od toho mnoho a byl jsem z toho nadšen a odrovnán! Problematika gulagu a komunistických zločinů nejen v SSSR mě hodně zajímá. Není tomu dlouho, co jsem dočetl Souostroví gulag (film je hodně inspirován) a musím konstatovat, že věrněji přenést obludnosti sovětských lágrů na filmové plátno asi převést nešlo. Hlavní hrdina je až neuvěřitelně autentický. Závěr filmu, kde jsou vyjeveny dva alternativní konce hlavního hrdiny, či třeba změna jednoho z „relativně lidských bachařů“ na bezcitného vraha (díky ženské) mě hodně dostal. Záběry z Kolimského lágru, s x pryčnami nad sebou byly hodně děsivé. Mírně mě rušilo někdy až příliš „opičí“ ztvárnění kriminálních-zlodějů, ale možná to tak bylo… Silný zážitek a 5 hvězd. Jen nechápu, jak mi tento film mohl unikat tak dlouho. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Téma gulagu samo o sobě zaručuje vysokou kvalitu. Filmařsky to však tak dobré není. Špatný střih, až směšně zahrané některé scény a nevyrovnané herecké výkony srážejí snímek do průměru. Postupem času se protínají dvě paralelní dějové linie. Příliš do sebe nezapadají. Občas dochází k celkové chaosu a neučesanosti scénáře. Škoda, mohlo to být lepší. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (2)

  • Prvý realisticky natočený portrét sibírskych gulagov, ktorý bol natočený v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu sovietskymi filmármi. (Smok)
  • Film je inšpirovaný skutočnými životnými skúsenosťami Alexandra Mittu a Valery Friedovej. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama