Reklama

Reklama

Ztracený na Sibiři

  • Česko Pohřben na Sibiři (více)

Obsahy(1)

Realisticky stvárnený príbeh o hrôzach stalinských gulagov je nielen verným zachytením čiernej etapy európskych dejín, ale aj humanistickou výpoveďou o dôstojnosti človeka v nedôstojných podmienkach. Film stavia na silnom a jednoduchom vyrozprávanom príbehu bez experimentovania s výrazovými prostriedkami, na mnohovrstevne koncipovaných charakteroch postáv a na neustále v ovzduší visiacej a skľučujúcej atmosfére diktatúry. História anglického archeológa omylom uneseného sovietskou Čekou z Iránu a z dôvodu falošného obvinenia zo špionáže odsúdeného do stalinských lágrov. Európska téma, ktorá mapuje dejiny celého kontinentu, nielen Ruska, ale aj celého bývalého východného bloku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (62)

Pecival 

všechny recenze uživatele

Film je sice ze zajímavého prostředí Sibirského gulagu, ale přišel mi hrozně neosobní a emocionálně prázdný. Asi hodně kvůli záměrně syrovémmu zpracování, ale tento cíl autoři určitě neměli. Přestože je Anthony Andrews v roli neprávem zajmutého archeologa sympatický, celý film mi byl jeho osud docela ukradený. Velké plus je znázornění, že hromada vězňů (respective naprostá většina) opravdu nebyli zrovna velcí dobráci a nejedná se o klasické schéma dozorci vs vězni, spíše všichni proti všem. Přesto to na víc než lepší tři nebude. ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem od toho mnoho a byl jsem z toho nadšen a odrovnán! Problematika gulagu a komunistických zločinů nejen v SSSR mě hodně zajímá. Není tomu dlouho, co jsem dočetl Souostroví gulag (film je hodně inspirován) a musím konstatovat, že věrněji přenést obludnosti sovětských lágrů na filmové plátno asi převést nešlo. Hlavní hrdina je až neuvěřitelně autentický. Závěr filmu, kde jsou vyjeveny dva alternativní konce hlavního hrdiny, či třeba změna jednoho z „relativně lidských bachařů“ na bezcitného vraha (díky ženské) mě hodně dostal. Záběry z Kolimského lágru, s x pryčnami nad sebou byly hodně děsivé. Mírně mě rušilo někdy až příliš „opičí“ ztvárnění kriminálních-zlodějů, ale možná to tak bylo… Silný zážitek a 5 hvězd. Jen nechápu, jak mi tento film mohl unikat tak dlouho. ()

Reklama

ghatos 

všechny recenze uživatele

Téma gulagu samo o sobě zaručuje vysokou kvalitu. Filmařsky to však tak dobré není. Špatný střih, až směšně zahrané některé scény a nevyrovnané herecké výkony srážejí snímek do průměru. Postupem času se protínají dvě paralelní dějové linie. Příliš do sebe nezapadají. Občas dochází k celkové chaosu a neučesanosti scénáře. Škoda, mohlo to být lepší. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Pominu-li příšerný dabing, který připomínal Troškovy letní taškařice 3. kategorie a ne film na vážné téma, celkový dojem je dosti žalostný. Kromě pár osamocených scén film nevzbuzuje ani strach ani znechucení nad Stalinovou tyranií nebo nad gulagy samotnými. Natož pak sympatie k hlavnímu hrdinovi. Chvílemi jsem netušila, jestli nekoukám na parodii. Zatím jediný dobrý film o ruských gulazích, který jsem viděla, bylo německé Bílé peklo režiséra Martinse. A samozřejmě Doktor Živago režiséra Davida Leana. Ačkoli ten není tak docela o gulagu. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Na lepší a hodnovernejší film s tématikou gulagov si momentálne nespomínam. Mnoho ich určite nebude a ak vás táto téma len trošku zaujíma , nenechajte si tento film ujsť. Film určite poteší aj divákov, ktorí inak tieto vojnové a podobné filmy nemusia, pretože toto je film o nezlomnom charaktere a túžbe po slobode. Táto téma je večná a divácky väčšinou veľmi vďačná. Film podáva dosť realistický pohľad na tábory, trestancov, dozorcov , ale nielen to. Ukazuje hlavne ako jednoducho a bezdôvodne sa tam človek dostal, čím všetkým musel prejsť a aké sú šance , že sa odtiaľ dostane živý. A možno aj táto nespravodlivosť drží človeka na žive aj tam, kde iní umierajú. 80%. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (2)

  • Film je inšpirovaný skutočnými životnými skúsenosťami Alexandra Mittu a Valery Friedovej. (MikaelSVK)
  • Prvý realisticky natočený portrét sibírskych gulagov, ktorý bol natočený v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu sovietskymi filmármi. (Smok)

Reklama

Reklama