Reklama

Reklama

Děvče bez adresy

  • Sovětský svaz Děvuška bez adresa (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Na nástupišti označeném „Do Moskvy“ sedí dívka s kytarou a čeká s bratrem a babičkou na vlak. V kupé sedí mladík a starý muž, a karty. Počáteční nedůvěra vymizí, když mladík dívce vrátí její doklady a peníze, které vytrousila v chodbičce. Tak začíná romance Pyšky Gusarova a Káti Ivanovny, on jede na stavbu, ona pracovat a studovat do velkého města, do kterého se nesmírně těší. Pak ale nastane drama, protože vystoupí jinými dveřmi, ztratí se na nádraží a jediné, co Paška zjistí, je začátek dívčiny adresy, který na něj Káťa zavolá z okénka odjíždějícího autobusu. Takže zatímco dívka si zařizuje bydlení a zpívá písně, Paška v pauzách na stavbě vysokých stalinských bloků (jsou padesátky) sepíše všechny ulice toho jména v Moskvě a vydá se s přítelem prošoupávat podrážky (doslova) a hledat systematicky svou lásku. Do všeho se zaplete policie, zní další romantické písně, dívka se náhodou dostane k vystoupení na módní přehlídce, kde ji Paška zahlédne, ale nevěří svým očím, že by to mohla být ona. Minou se i v závodní jídelně, na stavbě... Konec je těžko předvídatelný, najdou se oba ve velkém městě? Romantická komedie tehdy ještě ani ne třicetiletého Eldara Rjazanova, jehož díla se promítala i u nás. (Peabody)

(více)

Recenze (2)

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Romanticka komedie, ktera pobavi pouze stredne. Svetlana Karpinskaya mi navic celou dobu pripadala "jako Rumyantseva", coz nebyla... :-) ()

Peabody

všechny recenze uživatele

Rjazanov docela lyriku zvládal, tady je ovšem od reality odtržen naprosto, byt, ve kterém se Káťa pohybuje by s padesátých letech sdílelo tak osm rodin (ano,. lehce přeháním), modní přehlídka večerních toalet s odhalenými rameny je asi stejně reálná jako modní přehlídka ve Vatikánu Federica Fellilniho. Na druhou stranu rozestavěné stavby jsou zajímavé, bloudění po městě taky, zápletka je sice zcela klasická, ale zase ne zcela blbá, Z dobového hlediska lehký nadprůměr sovětské kinematografie, protože tu nejsou moudří straničtí funkcionáři, ani obdobné motivy. Dívka je od vzhledu klasická husička, což se žádalo, on je dělnický kádr první třídy, jak má být. No asi je to spíše pro historiky a pamětníky. ()

Reklama

Reklama