Reklama

Reklama

Zlatý věk grotesky

  • USA The Golden Age of Comedy (více)
USA, 1957, 79 min

Režie:

Robert Youngson

Hrají:

Dwight Weist (vypravěč), Billy Bevan (a.z.), Edgar Dearing (a.z.), Thelma Hill (a.z.), Andy Clyde (a.z.), Al St. John (a.z.), Kewpie Morgan (a.z.) (více)

Recenze (6)

Iggy 

všechny recenze uživatele

Tenhle střihový pořad provádí diváka zašlým světem němých amerických grotesek. Je rozdělen na několik částí. V první uvidíte ukázky z raných filmů z dílny Macka Sennetta, v hlavní roli převážně s Billy Bevanem, ve druhé filmy s Laurelem a Hardym, ve třetí ukázky z parodií skvělého Willa Rogerse (Big Moments from Little Pictures a Uncensored Movies), ve čtvrté Carole Lombardovou a Jean Harlowovou, v páté šilhavého Bena Turpina, v šesté potíže Harryho Langdona ve vlaku (zřejmě film The Luck o' the Foolish), sedmá je věnována zvířecím hrdinům, kteří nesměli v groteskách chybět (za všechny jmenujme alespoň psa Camea a mou oblíbenou grotesku Nip and Tuck) a osmá závěrečná pořad shrnuje. Dokument nabitý ukázkami skvělých momentů klasické americké grotesky. Přestože chybí nejslavnější jména (Chaplin, Keaton a Lloyd) nudit se určitě nebudete, k čemuž přispívá i zapálený komentář. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nikdy nic nikdo nemá míti za definitivní spievali V+W v Pudru a benzinu a ja som si na to spomenul, keď som po mnohých rokoch opätovne sledoval Zlatý vek grotesky. Nevedel som si totiž predstaviť, že by tento strihový film mohol odo mňa dostať menej ako päť hviezdičiek. A dostal, aj keď som na groteskách som kedysi začínal. V tomto prvom zostrihu kvôli autorským právam alebo pre inú príčinu chýbajú najznámejší komici. Problémom je tiež, že to, na čom som sa kedysi váľal od smiechu vyvoláva u mňa v súčasnosti iba láskavé a chápavé pousmiatie. Samozrejme okrem deštruktívnych scén Laurela a Hardyho (šľahačkové torty, ničené autá, strhávané nohavice). ()

Reklama

PoprockCZ 

všechny recenze uživatele

Díky bohu za trefný popisný komentář, který dotváří většinu vtipu. "Muž, obklopený lehkými ženami, se dostal do těžké situace." "Přestal být vtipný a brzy zemřel tragickou smrtí." Plus některé scénky jsou tak random absurdní, že jsou vtipné samy o sobě → jezdící pozadí jako na kolotoči a před ním sedí na koni muž atd. V unavené skupince lidí jsem se po 20h večer pobavila. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

U tohoto dokumentu mi dělal společnost 7letý spolusledovatel a nepřestával se smát. Fakt, že tyhle filmové legendy dokážou takřka po sto letech bavit i nejmladší diváky, je snad tou nejvíce vypovídající reklamou na to, že tihle pánové jsou nejen nesmrtelní, ale evidentně nemají v úmyslu ani nikdy zestárnout. Dvacátá léta byla jejich. Je obdivuhodné, že dokázali lidem zvedat koutky v době, kdy to moderní svět potřeboval nejvíce - mezi válkami. Dokument je výborně rozdělen do několika tématických částí, z nichž mě bavily úplně všechny. Některé méně, jiné více. To už je na individuálním vkusu každého z nás. Je trošku škoda, že tento velmi informativní a neméně vtipný dokument zapadl, minimálně na půdě této databáze, prachem. ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

To už je tolik hodin?¬         "Zlatý věk grotesky" je prvním z řady výběrů grotesek, režírovaných Robertem Youngsonem. V čase pěti čtvrthodin je ukazován výběr z nejlepších scén americké grotesky 20. a 30. let 20. stor. Tento první výběr považuji za nejlepší, co Youngson udělal; část úspěchu lze jistě připsati i francouzskému spisovatelovi a režisérovi René Clairovi. (O tři roky později natočil Youngson, už bez spolupráce s Clairem, sestřih grotesek "Když komedie byla králem", už znatelně slabší, byť stále ještě dobrý. Jeho režisérská tvorba končí roku 1970 sestřihem "Čtyři klauni", ukázkou scének čtyř světových komiků, kterýžto sestřih není už tak dobře vyveden jako ty dřívější, byť jistou kvalitu si stále podržuje.)¬                 Světově jedinečným počinem, který mi je na závěr doporučiti k "Zlatému věku grotesky", je televizní seriál zhruba o sto padesáti přibližně půlhodinových dílech "Komik a jeho svět", uvedený Českou televizí v rocích 1979 až 1994 v režii Pavla Vantucha a podle scénáře Františka Goldscheidera. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama