Reklama

Reklama

Macunaíma

(festivalový název)

Obsahy(1)

Předlohou k tomuto filmu byl ikonický román brazilského modernismu, který napsal Mário de Andrade (pouze jmenovec) v roce 1928. K jeho volbě režisér poznamenal: „Jakmile jsem pochopil, že Macunaíma je příběhem Brazilce požíraného vlastní zemí, celý příběh se stal zcela srozumitelným a všechno do sebe zapadlo.“ Jeho adaptace ukazuje národ uvězněný mezi tvrdou diktaturou a anarchistickou energií lidu. Co spojuje knihu i film, je zamyšlení nad identitou Brazílie, země, ve které vedle sebe existují magická zaříkadla s moderní technikou. Titulní postava, „muž bez vlastností“, se po cestě z džungle do velkoměsta mění z černocha v bělocha, potkává podvodníky, odbojáře a průmyslníka, který s oblibou pojídá lidi. Snímek Macunaíma, restaurovaný do původní podoby (délkou i barevně), nabízí halucinační kombinaci pohádky, radikální politiky a nápaditého humoru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

Meechee 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film je opravdu šílený. Bez alespoň rámcových znalostí brazilské historie a některých dalších reálíí budete mít nejspíš pocit, že vám do toho pivka (sodovky, vínka, čehokoliv), co jste si dali před kinem nasypali přinejmenším čisté LSD. Kritika brazilské společnosti 60.-70. let podaná dost chaotickou formou, ve které se divák snadno ztratí mě však příliš neoslovila ... (jo a ten zvuk ... ) ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Perfektní ukázka toho, kam dospěla snaha brazilských tvůrců Cinema Novo uhájit identitu své země před cizími vlivy a znovu ji ve filmovém umění obrodit. Hlavně rámec z pralesa jako podoby čisté Brazílie se dá těžko s něčím srovnávat svými surreálnými motivy, kacířským humorem s notnou dávkou erotiky a vulgarity, který na konci získává i mýtický náboj. Mezi tím však hlavní postava změní barvu kůže a stává se součástí velkoměsta, kde se náboj filmu vytrací a vyprávění je klasičtější - jako by se postavy čím dál více nořily do světa ovlivněném cizími živly a tím pádem i film v těchto scénách připomíná spíše dobový militantní západoevropský snímek . Ke konci však při kanibalských orgiích člověk nemůže nevzpomenout na Bunuela a film se opět vrací do zajetých kolejí, i když už nepůsobí tak "nevinně" - cestu za znovunalezením identity jako by nyní provázel rezignovaný komentář, že už je příliš pozdě a kořeny jsou dávno pryč. Na povrch šílená komedie dotýkající se nejnižších pudů, pod povrchem bohatá obžaloba brazilské společnosti a jejího osudu, která je však pro diváky z cizí země jen částečně rozluštitelná. I tak mu film nabídne docela dost. ()

Reklama

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem měla pocit, že sleduji jeden z nejulítlejších filmů, jaké jsem zatím měla možnost vidět ("porod" "malého" černouška, který pak osahává kamarádky z kmene; neuvěřitelné zhulenecké stavy hlavního hrdiny, atp.) - a ono to tak nakonec snad i bylo - jen bohužel spolu se změnou černocha v bělocha film na "ulítlosti" trochu ztratil. Moje počáteční nadšení lehce opadlo a film volně plynul dál, bez tak šílených bizarností, jaké se odehrávaly na začátku. Ale i přesto jsem ráda, že jsem Macunaímu mohla zhlédnout - a určitě bych se při nějaké příležitosti ráda podívala znovu - protože něco takového...no prostě to rozhodně stojí za to. . . . . Ohledně potřeby znalosti brazilské historie - řekla bych, že člověk si tento snímek může skvěle užít i pokud ví maximálně to, kde se Brazílie nachází (i když znalost její historie zážitek samozřejmě ještě umocní o úspěšné rozšifrovávání politických a společenských odkazů, které ve filmu jsou) - může se soustředit čistě jen na bizarní děj a postavy s charakterem utečenců z blázince - a dobře se při tom bavit. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

I když jsem si předem přečetl text uvedený v místním obsahu a byl tedy připraven na to, že nic nepochopím, skutečnost předčila má očekávání. Je to zmatek, který mi nedával naprosto žádný smysl. Moc mě to nebavilo, spíš rozčilovalo, za což nejspíš může i uřvaná intonace hlavního hrdiny (vlastně i několika dalších). Občas aspoň přišel nějaký povedený absurdní fórek, ale dojem zachránit nemohl. ()

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Meechee: zdravim:-) Tento film jsme s Meecheem absolvovali na 41. MFF KV spolu a nezbyva, nez se pod toto hodnoceni podepsat. Takove je holt cele brazilske cinema novo - divaku z jine nez domovkske zeme, nastuduj si brazilskou historii, pak se na ten film podivej a nakonec hodne premyslej o tom, co jsi videl. Tento film je hodne, ale opravdu hodne tezky. Nakonec bych mel jeste vyhrady k zanrovemu oznaceni "komedie" - o tu se jedna mozna v prvnich 15 minutach, pak uz divakovi hodne ztuhne usmev na tvari. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama