Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Český herecký úspěch v Karlových Varech

Český herecký úspěch v Karlových Varech

13.07.2008 Autor Bart
Přestože si nejnovější režijní počin Michaely Pavlátové Děti noci samotný cenu neodnesl, hlavní herečtí představitelé filmu Martha Issová a Jiří Mádl doslova ovládli podium velkého sálu hotelu Thermal v Karlových Varech při slavnostním zakončení 43. Mezinárodního filmového festivalu. Oba získali hlavní ceny za herecké výkony v Dětech noci. Ovšem hlavní hereckou hvězdou večera byl Christopher Lee, který z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky převzal Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary. Stejnou cenu si v průběhu festivalu odnesli i herci Danny Glover a Armin Mueller-Stahl. Cenu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii si v průběhu festivalu odnesli režiséři Ivan Passer, Dušan Hanák, Juraj Jakubisko a herec Robert De Niro.

Pojďme ale k tomu nejdůležitějšímu. Velkou cenu Křišťálový glóbus získalo drama dánského režiséra Henrika Rubena Genze Ukrutně šťastni. Zvláštní cena poroty byla udělena koprodukčnímu dramatu Fotograf režisérky Nan Triveni Achnas. Cena za režii připadla ruskému režisérovi Alexeji Uchiteli, který uvedl na letošním festivalu válečné drama Zajatec. Zvláštní uznání poroty znamenalo další český úspěch. O cenu se podělili Karamazovi Petra Zelenky s koprodukčním krimithrillerem Pátrání Attily Gigora. Nebyl to však jediný úspěch českého filmového přepisu klasiky ruské literatury. Svým nekonvenčním spojením divadla, filmu, literatury a reálného života si Karamazovi získali mezinárodní uznání v podobě Ceny mezinárodní filmové kritiky (FIPRESCI).

V sekci dokumentárních filmů zaznamenaly úspěch krátkometrážní finsko-maďarský snímek Ztracený svět a celovečerní britský dokument Muž na laně. Zvláštní uznání poroty získal celovečerní debut američana Chrise Bella Větší, silnější, rychlejší. Hlavní cena v soutěžní sekci Na východ od západu byla udělena koprodukční komedii Tulpan debutanta Sergeje Dvorcevoje. Zvláštní cenu pak obdržely Šičky bulhara Ljudmila Todorova. Bez úspěchu nezůstal ani na Oskara nominovaný remake režiséra Nikity Michalkova 12, který obdržel Diváckou cenu deníku Právo.

Již potřetí se letos v Karlových Varech udělovala cena mezinárodní sítě kin Europa Cinemas s názvem Europa Cinemas Label, cena, která znamená pro vybraný film podporu kin sdružených v síti Europa Cinema tím, že se zavážou déle jej uvádět na svých plátnech a posílit jeho propagační kampaň zaměřenou na diváky a média. Letošní rok padla volba na celovečerní hraný debut rumunského režiséra Roberta Lakatose Bahrtalo! (Hodně štěstí!). Posledním oceněním, které dnes zmíníme je cena České televize pro nejlepší film Fóra nezávislých Nezávislá kamera, kterou byla letos oceněna ruská režisérka Anna Melikjanová a její drama Mořská víla. Festival byl zakončen projekcí nového muzikálu Mamma Mia! režisérky Phyllidy Lloydové.

V CSFD speciálu 43. MFF Karlovy Vary se nyní můžete podívat na seřazení filmů v jednotlivých programových sekcích dle výsledného procentuálního hodnocení.

Reklama

Související novinky

Co si nenechat ujít na festivalu Pragueshorts?

Co si nenechat ujít na festivalu Pragueshorts?

27.02.2024 Reklama

Ve středu 28. 2. vypukne 18. ročník Mezinárodního festivalu krátkých filmů Pragueshorts Film Festival, organizovaného každoročně pod hlavičkou MFF Karlovy Vary. Na ty nejlepší krátké filmy z Česka i… (více)

Byly vyhlášeny nominace pro 81. Zlaté glóby

Byly vyhlášeny nominace pro 81. Zlaté glóby

11.12.2023

V pondělí 11. prosince byly vyhlášeny nominace pro nadcházející 81. ročník slavnostního předávání Zlatých glóbů, které dosud každoročně pořádala Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu (Hollywood… (více)

Mys hrůzy dostane seriálovou verzi

Mys hrůzy dostane seriálovou verzi

24.11.2023

V roce 1962 vznikl dnes již klasický americký thriller Mys hrůzy podle předlohy „The Executioners“ spisovatele Johna D. MacDonalda z roku 1957 (u nás vydané pod titulem „Mys strachu“). V příběhu o… (více)

Legendární britské studio Hammer čeká návrat

Legendární britské studio Hammer čeká návrat

02.09.2023

Ikonické londýnské studio Hammer Films bylo založeno v roce 1934, a ačkoliv se v prvních dvou dekádách své existence zaměřovalo na filmovou produkci na škále všech žánrů, nejikoničtější snímky, které… (více)

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023 Reklama

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

Lord of the Rings - The Two Towers in Concert

Lord of the Rings - The Two Towers in Concert

03.08.2023 Reklama

Po obrovském diváckém zájmu o uvedení prvního dílu v prosinci 2022, uvádí JV Classics pokračování epické fantasy trilogie Pán prstenů: Dvě věže. Představení velkolepé projekce za doprovodu 230 členů… (více)

V Karlových Varech byly předány ceny

V Karlových Varech byly předány ceny

08.07.2023

Sedmapadesátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se v sobotu večer po devíti dnech plných filmů, hudby a dalších kulturních zážitků uchýlil ke svému závěru. Ve velkém sále hotelu… (více)

Tvůrce Medvěda chystá krimi

Tvůrce Medvěda chystá krimi

29.06.2023

Autor populárního seriálu Medvěd Christopher Storer se upsal režii dlouho připravované adaptace knihy spisovatele Dona Winslowa The Winter of Frankie Machine pro studio Paramount. O zfilmování románu… (více)

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

13.06.2023

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech už nám klepe na dveře, vše vypukne na přelomu června a července, kdy lázeňské město opět zaplní davy nadšených filmových fanoušků i… (více)

Scorseseho novinka nadchla kritiky v Cannes

Scorseseho novinka nadchla kritiky v Cannes

21.05.2023

Poslední dny se intenzivně řešilo především to, jakým způsobem kritici v Cannes odstřelili nového Indiana Jonese a nástroj osudu poté, co se Disney spolu s tvůrci troufale rozhodlo film promítat na… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Další Smrtelné zlo je na cestě

Další Smrtelné zlo je na cestě

včera

Legendární hororová série Evil Dead se po letech rozjíždí do vysokých otáček. Poté, co loňský počin Smrtelné zlo: Probuzení od Leeho Cronina zaznamenal v kinech velký divácký zájem a na světových… (více)

Studio Sony odsouvá plánované premiéry

Studio Sony odsouvá plánované premiéry

včera

Pokud jste fanoušky komiksových filmů a těšili jste se toto léto na pořádnou porci akční zábavy, máme pro vás špatnou zprávu. Sólovka spider-manovského záporáka ze stránek Marvel Comics, dlouho… (více)

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

26.04.2024

V pátek 26. dubna 2024 se v bratislavské budově Slovenského rozhlasu uskutečnil 13. ročník předávání slovenských národních filmových cen Slnko v sieti, na nichž byly oceněny výrazné počiny a tvůrčí… (více)

Reklama

Reklama