Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Oceňované dokumenty opět na Jednom světě

Oceňované dokumenty opět na Jednom světě

18.02.2012

Také letos bude možné na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět vidět snímky, které zaujaly porotce na řadě prestižních festivalů. Hlavní tematická kategorie nazvaná „Protesty, nepokoje, revolta“ se odráží nejen na letošním vizuálu, ale i ve skladbě filmů. Kromě filmů o protestech v arabských zemích, budou uvedeny i snímky o soudobém stavu společnosti v zavedených demokraciích. Bude mezi nimi např. dokument Když se kácí les (If a Tree Falls), nominovaný letos na Oscara. Režisér Marshall Curry v něm přináší osobní příběh amerického ekologického aktivisty Daniela McGowena, který se v rámci radikální organizace Earth Liberation Front podílel na případech žhářství na mnoha místech USA. V hlavní soutěži bude k vidění vítězný film loňského ročníku festivalu IDFA v Amsterdamu Planeta šneků (Planet of Snail), který působivě zachycuje harmonické soužití hluchoslepého Korejce Young-Chana a jeho ženy. Řadu ocenění posbíral také umělecky laděný dokument polského režiséra Wojciecha Starońa Argentinská lekce (The Argentinian Lesson) využívající poetiku magického realismu a mistrovsky vedenou kameru. Filmoví fajnšmekři si přijdou na své i při sledování poetického dokumentu Bombay Beach, v němž nás izraelská režisérka Alma Har‘el zavede mezi členy chudých amerických rodin žijících uprostřed kalifornské pouště. Jeden svět se uskuteční 6. – 15. března v Praze a následně v dalších 40 českých a moravských městech. www.jedensvet.cz.

Reklama

Související novinky

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Oscar 2012 - výsledky

Oscar 2012 - výsledky

27.02.2012

84. udělování zlatých sošek, ke kterým se po letech vrátil Billy Crystal jako průvodce, bylo ve znamení tradice. Jedna z nejočekávanějších a nejsledovanějších televizních show roku se vrátila ke svým… (více)

Oscarové nominace 2012

Oscarové nominace 2012

24.01.2012

84. udělování výročních cen Americké filmové akademie se blíží. Ať už se vám to líbí nebo ne, pořád jde o nejsledovanější a z jistého pohledu i nejprestižnější filmové ceny na planetě. Takže, kdo se… (více)

Reklama

Nejčtenější novinky

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Pátý Matrix je v přípravách

Pátý Matrix je v přípravách

03.04.2024

Bylo to takřka nevyhnutelné. Velké filmové značky jen tak nekončí a s Matrixem tomu u Warner Bros. nebude jinak. Hollywoodské studio totiž nově oznámilo, že v přípravách je aktuálně pátý díl. Zatím… (více)

Nejnovější novinky

Jeff Bridges míří zpět k Tronovi

Jeff Bridges míří zpět k Tronovi

dnes

Jeff Bridges se vrací do barvitého digitálního světa počítačových obvodů. V chystaném snímku Tron: Ares od studia Walt Disney Pictures by totiž opět měl ztvárnit postavu tvůrce videoher Kevina Flynna… (více)

Další Šílený Max je v přípravách

Další Šílený Max je v přípravách

včera

Již za pár týdnů nás v kinech čeká návrat do dynamického světa stvořeného vizionářem Georgem Millerem (Šílený Max). Furiosa: Sága Šíleného Maxe dorazí na plátna 23.5., tedy celých devět let poté, co… (více)

Reklama

Reklama